Dziwny zapach moczu po szparagach? Badaczka żywności wyjaśnia, czy masz powody do obaw
Szparagi to cenne źródło witamin i minerałów, a ich popularność w Polsce stale rośnie. Nie każdy jednak wie, że po ich zjedzeniu może pojawić się specyficzny zapach moczu. Skąd się bierze i czy powinniśmy się tym martwić? Dr Małgorzata Starowicz wyjaśnia, u kogo występuje ten nietypowy efekt i co za nim stoi.

Właściwości zdrowotne szparagów. Czy szparagi są moczopędne?
Nie każdy wie, że szparagi mają właściwości moczopędne i przeczyszczające. Zawdzięczają to zawartości asparaginy - aminokwasu, który stymuluje pracę nerek i zwiększa wydalanie moczu, co pomaga usuwać nadmiar wody, soli i toksyn z organizmu. Dzięki temu szparagi w diecie mogą wspierać leczenie infekcji dróg moczowych, obrzęków czy nadciśnienia tętniczego.
Jednak ze względu na wysoką zawartość puryn, które mogą zwiększać poziom kwasu moczowego, osoby z dną moczanową lub kamicą nerkową powinny ograniczyć spożycie szparagów.
Szparagi w diecie dobrze wpływają także na koncentrację i pamięć. Co ciekawe, są też wykorzystywane w terapii chorób układu krążenia oraz zaburzeń trawiennych. I te białe, i zielone szparagi są źródłem wielu cennych dla zdrowia związków takich jak:
- witamina A,
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- witamina E,
- potas,
- wapń,
- żelazo,
- magnez.
Szparagi są również bogate we flawonoidy, argininę, tyrozynę, olejki eteryczne czy asparaginę. – Wymienione związki posiadają silne właściwości przeciwutleniające, immunostymulujące, przeciwzapalne czy też przeciwbakteryjne – zaznacza dr Małgorzata Starowicz.
Osoby, które wykorzystują szparagi w kuchni, świetnie znają też pewien nietypowy ich efekt - charakterystyczny zapach moczu po zjedzeniu szparagów. Okazuje się, że nie występuje on u wszystkich, a powód leży w genach.
Dziwny zapach moczu po szparagach
Charakterystyczny zapach moczu po zjedzeniu szparagów określany jest przez ekspertów jako "mocno kapuściany". Naukowczyni dr Małgorzata Starowicz z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie tłumaczy, że nie ma się czym martwić, bo to jedynie efekt metabolizmu jednej z substancji, którą zawierają szparagi. Chodzi o tzw. kwas szparagowy, a właściwie kwas asparagusowy, który występuje tylko w szparagach.
– To nieszkodliwa dla organizmu substancja z grupy kwasów organicznych zawierająca w sobie atomy siarki. Efektem przemian tego kwasu w naszym układzie pokarmowym jest powstanie metabolitów, które z łatwością są wydalane z naszego organizmu w moczu i to właśnie ich obecności przypisuje się charakterystyczny zapach moczu – wyjaśnia ekspertka.
Do tej pory naukowcy zidentyfikowali cztery związki, które mogą odpowiadać za nietypowy zapach moczu po zjedzeniu szparagów, czyli siarczek dimetylu, metanotiol, dimetylsulfon i sulfotlenek dimetylu. Każdy z nich ma w sobie atomy siarki, a ich metabolizm, który stoi za nietypową wonią moczu, jest procesem zupełnie naturalnym.
Nietypowy zapach moczu może pojawić się bardzo szybko po zjedzeniu szparagów - nawet w ciągu 15-20 minut, ale nie każdy będzie w stanie go wyczuć. Za wszystko odpowiada "polimorfizm pojedynczego nukleotydu w genach receptorów węchu", a nie wszyscy mają ten konkretny gen.
Co interesujące, są osoby, które "nie wytwarzają lotnych metabolitów kwasu asparagusowego", więc po spożyciu szparagów, charakterystyczna woń moczu u nich nie wystąpi.
Zobacz galerię: Warzywa i owoce bogate w potas
