Ewa Wachowicz ostrzega przed owocami "naszpikowanymi chemią". Unikaj ich jak ognia
Zimą, kiedy tęsknimy za bogactwem smaków świeżych owoców i warzyw, często sięgamy po produkty dostępne na sklepowych półkach, które niestety mogą być dalekie od naszych oczekiwań pod względem smaku i wartości odżywczych. Ewa Wachowicz, podzieliła się swoją wiedzą na temat tego, które produkty warto włączyć do diety zimową porą, a które lepiej omijać.
Zima to czas, kiedy naturalne dojrzewanie owoców jest niemożliwe w naszym klimacie. Wachowicz zauważa, że choć sklepy i bazary oferują szeroki wybór owoców, w tym egzotycznych, to ich wartość dla zdrowia może być wątpliwa. Owoce importowane, takie jak truskawki, borówki czy śliwki, często są traktowane substancjami chemicznymi, aby przedłużyć ich świeżość na długiej drodze z odległych krajów do Polski. Konsumpcja tak "naszpikowanych chemią" produktów może negatywnie wpływać na nasze zdrowie.
Ewa Wachowicz radzi: jakie owoce jeść w zimie?
Ewa Wachowicz zachęca do korzystania z bogactwa cytrusów dostępnych zimą. Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty są nie tylko smaczne, ale również bogate w witaminę C i antyoksydanty, wspierające naszą odporność w sezonie przeziębienia i grypy. Ponadto zima to idealny czas na egzotyczne owoce, takie jak pomelo, które w tym okresie mają najlepszy smak. Nie zapomnijmy także o jabłkach, które są dostępne przez całą zimę i stanowią zdrowy dodatek do codziennej diety.
Ewa Wachowicz - jakie warzywa jeść w zimie?
Podobnie jak w przypadku owoców, Ewa Wachowicz zwraca uwagę na konieczność dokonywania świadomych wyborów, również wśród warzyw. Pomidory czy inne warzywa, które latem dojrzewają pod słońcem, zimą mogą pochodzić z upraw szklarniowych i znacznie różnić się smakiem oraz wartościami odżywczymi. Dlatego warto zwrócić uwagę na warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, buraki czy seler, które są dostępne przez cały rok, bogate w wartości odżywcze i idealnie pasują do zimowej diety.
Owoce i warzywa w zimie
Zimą i na przednówku nasza dieta powinna być bogata w produkty, które naturalnie wspierają układ odpornościowy. Szczególnie istotne są:
- Witamina C: kluczowy składnik wspierający produkcję kolagenu, funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, chrząstek, dziąseł, zębów i skóry. Witamina C wspomaga również układ nerwowy, zmniejsza zmęczenie i wspiera regenerację. Zalecane dzienne spożycie wynosi ok. 60-70 mg, a w okresie zwiększonego ryzyka infekcji nawet 100-200 mg.
- Witamina B: znajdująca się w roślinach strączkowych, witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspierając między innymi układ nerwowy i przemianę materii.
- Cynk i selen: mikroelementy, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Cynk znajdziemy w orzechach, nasionach, roślinach strączkowych, a selen w orzechach brazylijskich, rybach, mięsie, i warzywach.
- Żelazo: niezbędne dla transportu tlenu w organizmie, żelazo najlepiej pozyskiwać z produktów takich jak mięso, ryby, kasze, orzechy, zielone warzywa i warzywa strączkowe.
Wybierając owoce i warzywa zimą, warto kierować się nie tylko ich dostępnością, ale przede wszystkim jakością i wpływem na nasze zdrowie. Ewa Wachowicz przypomina, że najlepszym wyborem będą produkty sezonowe, bogate w składniki odżywcze, które wspomogą naszą odporność i pomogą cieszyć się dobrym zdrowiem przez cały rok. Pamiętajmy, że świadome wybory żywieniowe są kluczem do utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia.