Jesienny detoks z pomocą warzyw. Smaczny sposób na odtrucie i odporność
Nadejście jesieni to dla wielu z nas trudny czas: mniej słońca, mniej ciepła... ale wciąż mamy w zasięgu rąk „narzędzia”, które pozwalają nam zdrowo funkcjonować, także o tej porze roku. Jesień to doskonały moment, aby zrobić detoks, a z pomocą przyjdzie nam bogactwo polskich warzyw.
Dlaczego warto zrobić detoks jesienią
Dlaczego warto co jakiś czas robić detoks organizmu? Czy tego chcemy, czy nie, żyjemy w czasach, gdy skażenie środowiska, a przez to skażenie żywności, może powodować, że do naszych organizmów trafiają substancje niekoniecznie zdrowe.
Na tym oczywiście nie koniec: niekiedy sami lub same, mniej czy bardziej świadomie, dokonujemy niewłaściwych wyborów żywieniowych.
A ponieważ zima jest dla nas cięższym i trudniejszym okresem – co jest w dużym stopniu naturalną reakcją organizmu na chłodniejsze i ciemniejsze miesiące – to też warto skorzystać z jesiennych darów natury, żeby się do zimy odpowiednio przygotować. W tym celu warto sięgnąć po warzywa, które mogą sprzyjać oczyszczaniu organizmu.
Zalety oczyszczania organizmu
Naturalny detoks sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Sprawia, że lepiej działa nasza odporność, co jest bardzo istotne w sezonie, gdy łatwo o różnego typu infekcje.
Po detoksie odzyskujemy też energię (a nie da się ukryć, że zdarza się nam ją tracić w okresie jesienno-zimowym). Możemy doświadczyć też poprawy samopoczucia. Ale jak się wziąć za taki naturalny jesienny detoks? Z pomocą przychodzą plony polskich pól w postaci warzyw.
Warzywa, które pomagają zrobić detoks
Jakie warzywa można wykorzystywać, żeby odtruwać organizm? Na liście są m.in. buraki, czerwona kapusta, kalarepa, marchew, brukiew. Oto atuty poszczególnych warzyw, które mogą sprzyjać naturalnej detoksykacji:
- Buraki – korzystnie wpływają na wątrobę, sprzyjając detoksykacji. Dlatego stanowią jeden z polecanych sposobów na odtrucie organizmu. Obecny w nich błonnik sprzyja prawidłowemu trawieniu.
- Brukiew – uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Doskonale oddziałuje na naszą odporność, wzmacniając organizm jesienią i zimą i zmniejszając ryzyko zachorowania na sezonowe infekcje.
- Kalarepa – dzięki swoim właściwościom diuretycznym wspiera funkcje nerek, co też jest kluczowe dla procesów oczyszczania organizmu.
- Czerwona kapusta – jest bogata w błonnik. Dzięki temu wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego, co jest kluczowe dla skutecznego usuwania toksyn.
- Marchew – znana jest ze swoich właściwości oczyszczających. Jedząc marchew, dostarczamy organizmowi beta-karotenu i błonnika, wspierając prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Warzywa na jesieni
Sposoby na zwiększenie ilości warzyw w diecie
Nie wiesz, jak „upchnąć” warzywa w diecie? Są na to proste i skuteczne sposoby. Żeby zwiększyć spożycie warzyw, warto wykorzystywać je jako składniki smoothie, pożywnych koktajli, smacznych sałatek, a także w postaci zup i dodatków do dań głównych.
Surowe lub gotowane warzywa, z lekkimi sosami na bazie jogurtu naturalnego lub hummusu, mogą stanowić doskonałe przekąski w ciągu dnia, chroniąc przed podjadaniem, na które w sezonie jesienno-zimowym nierzadko ma się ochotę.