Jesz ją codziennie i zwiększasz ryzyko demencji. Ale najnowsze badania napawają optymizmem
Ryzyko demencji mocno zależy od tego, jak przez lata dbaliśmy o umysł i ciało. Zdrowia dieta, aktywność fizyczna czy udane życie towarzyskie są to składowe, które mogą pomóc zachować moce intelektualne do późnego wieku. Za pojawienie się zaburzeń problemów z pamięcią i myśleniem może odpowiadać jeden pierwiastek w diecie. Ale naukowcy mówią, że można temu zapobiec.
Demencja to coś więcej niż "zaburzenie pamięci". Jej objawy wpływają na percepcję, zachowanie i doświadczenie. Z czasem mogą się one pogłębiać i znacznie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Przejawia się ona między innymi pogorszeniem funkcji poznawczych, dezorientacją, trudności z mówieniem, czy nietypowymi, czasem agresywnymi zachowaniami. Statystyki nie wyglądają optymistyczne. Na łamach "The Lancet Public Health" ukazało się opracowanie, z którego wynika, iż do 2050 roku liczba osób dotkniętych demencją ma się potroić – będzie z nią żyło 153 mln. Teraz jest ich 60 mln.
Czego nie jeść, aby uniknąć demencji?
Uczeni z Uniwersytetu Tsinghua w Pekinie twierdzą, że wiele przypadków zaburzeń związanych z demencją można byłoby uniknąć lub opóźnić dzięki zmianie nawyków żywieniowych. W ramach badania postanowili sprawdzić zarówno wpływ sodu i potasu w diecie, jak i stężeń tych mikroelementów na ryzyko zachorowania na demencję. Wywnioskowali ze wcześniejszych analiz, że te dwa pierwiastki odbijają się na kondycji mózgu poprzez oddziaływanie na układ krwionośny. Chlorek sodu, czyli sól, dodawana jest powszechnie do żywności.
Do obserwacji naukowcy zaangażowali ponad 4 tys. uczestników. Większość z nich była blisko pięćdziesiątki. Na podstawie uzyskanych danych badacze ustalili, że wysokie spożycie sodu (ponad 5593,2 mg dziennie) i podwyższony stosunek stężenia sodu do potasu (ponad 3,8) mogą przyczynić się do występowania kłopotów z pamięcią i intelektem.
Duże ilości potasu mogą zapobiegać demencji
Okazało się też, że spożycie wysokiej ilości potasu (ponad 1653,3 mg dziennie) pozwala przeciwdziałać obniżeniu sprawności umysłowej. Ten pierwiastek jest dość powszechny w żywności. Jego najlepszym i bogatym źródłem są różnorakie warzywa (brokuły, nasiona roślin strączkowych) i owoce (banany, cytrusy).
"Na podstawie naszych wyników można racjonalnie zasugerować, że obniżenie spożycia sodu i odpowiednie zwiększenie konsumpcji potasu jest korzystne dla funkcji poznawczych" - doniesienia naukowe skomentowała współautorka tej analizy prof. Ai Zhao. Dzięki tym ustaleniom w kolejnych badaniach będzie chciała wraz ze swoim zespołem badawczym pochylić się nad określeniem optymalnej proporcji w stężeniach sodu i potasu dla osób w podeszłym wieku.
Według niej Chińczycy powinni zmienić nawyki żywieniowe oraz bardziej dbać o to, co jedzą i w jakich proporcjach. W sumie ta rada badaczki może odnieść się do obywateli ze znacznej części krajów, również europejskich.
Zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia osoba dorosła nie powinna spożywać dziennie więcej niż 5 g soli.