Jesz ten ketchup do grilla? Dietetyk Michał Wrzosek: „To woda z dodatkiem koncentratu”

2025-04-30 12:55

Czy ketchup jest zdrowy? A jeśli tak, to który? Dietetycy alarmują: popularne ketchupy zawierają benzoesan sodu, mnóstwo cukru i prawie żadnych pomidorów. Jak wybrać zdrowy ketchup i czego unikać, by nie jeść konserwantów i wody z dodatkiem koncentratu?

Jesz ten ketchup do grilla? Dietetyk Michał Wrzosek: „To woda z dodatkiem koncentratu”
Autor: Getty Images / www.youtube.com/Michał Wrzosek Jesz ten ketchup do grilla? Dietetyk Michał Wrzosek: „To woda z dodatkiem koncentratu”

Ketchup to jeden z najczęściej wybieranych dodatków do potraw, zwłaszcza latem, gdy grill króluje w polskich ogrodach. Większość konsumentów nie sprawdza składu, ufając reklamom i etykietom. Niestety, jak pokazują analizy dietetyków, wiele popularnych ketchupów ma skład, który może szkodzić zdrowiu. Zamiast pomidorów – woda, cukier, zagęstniki i benzoesan sodu.

Poradnik Zdrowie - przyprawy

Najgorszy ketchup. Dietetyk nie pozostawia złudzeń

Dr Michał Wrzosek w jednym z nagrań opublikowanych w sieci wymienił trzy produkty, których – jego zdaniem – należy unikać. Wśród nich znalazł się ketchup Tortex. Jak wyjaśnił: „Praktycznie nie ma w nim pomidorów. W jego składzie znajduje się tylko 34 procent koncentratu. Pojawia się też woda, skrobia oraz benzoesan sodu.”

Benzoesan sodu to konserwant szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. Dodaje się go do majonezów, sosów, musztard, napojów czy soków. Jednak w większych ilościach może mieć negatywny wpływ na zdrowie – drażni żołądek, nasila stany zapalne i może wchodzić w reakcję z witaminą C, tworząc benzen – związek uznany za rakotwórczy.

Czy ketchup tuczy? Co naprawdę znajduje się w butelce?

Kolejny produkt, który znalazł się na czarnej liście dietetyka, to jeden z ketchupów marki Pudliszki. Jak mówi dr Wrzosek, „sporo kosztuje, a ma w składzie tylko 62 procent koncentratu pomidorowego.” Dodatkowo: „Stugramowa porcja produktu dostarcza aż 148 kalorii. Znajdziemy w niej też sporo cukru i soli – odpowiednio 30 i 3 g.”

To oznacza, że już niewielka ilość ketchupu może pokrywać znaczną część dziennego zapotrzebowania na sól i cukier – co jest szczególnie niebezpieczne u dzieci i osób z nadciśnieniem, otyłością lub insulinoopornością. Nadmiar tych składników zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udaru, zawału i otyłości trzewnej.

Czy ketchup jest zdrowy?

Trzecim produktem, który zdaniem eksperta powinien być omijany szerokim łukiem, jest jeden z ketchupów Kamis. „To nawet nie ketchup, tylko woda z dodatkiem koncentratu. Do zrobienia stu gramów ketchupu wykorzystano tylko 126 gramów pomidorów, czyli dwa razy mniej niż w ketchupach dobrej jakości,” – ocenia Wrzosek.

Im mniej pomidorów, tym mniej błonnika, potasu i przeciwutleniaczy, takich jak likopen – naturalny związek o działaniu przeciwnowotworowym. Ketchupy o niskiej zawartości pomidorów to w praktyce mocno przetworzony wyrób pomidoropodobny.

Benzoesan sodu a zdrowie – ryzyko, o którym mało kto mówi

Benzoesan sodu (oznaczany jako E211) może być groźny, jeśli występuje w połączeniu z witaminą C (kwasem askorbinowym), np. w produktach zawierających przecier owocowy lub sok. W takim zestawieniu powstaje benzen – związek uznany za toksyczny i potencjalnie rakotwórczy. Długotrwałe spożywanie żywności z konserwantami może prowadzić do mikrozapalnych reakcji organizmu, szczególnie w obrębie jelit, wątroby i układu nerwowego.

Jak wybrać zdrowy ketchup?

Zdrowy ketchup powinien zawierać jak najwięcej pomidorów – najlepiej powyżej 200 g na 100 g gotowego produktu. Skład powinien być krótki i przejrzysty. Im mniej dodatków, tym lepiej. Dobry ketchup to taki, który nie zawiera benzoesanu sodu, skrobi modyfikowanej, sztucznych barwników ani aromatów.

Warto szukać produktów z oznaczeniem „bez konserwantów” i sprawdzać, czy sól i cukier nie są w pierwszej trójce składników. Coraz więcej producentów oferuje wersje z miodem zamiast cukru, albo zupełnie bez dodatku słodzika.

Ketchup a odchudzanie

Cukier ukryty w ketchupie może być poważnym zagrożeniem, szczególnie u dzieci. Jedna łyżka ketchupu może zawierać nawet 5–6 gramów cukru. W połączeniu z białym pieczywem, grillowanym mięsem i napojami słodzonymi tworzy to bombę kaloryczną, która łatwo przekracza dzienne zapotrzebowanie energetyczne przeciętnej osoby.

Czy ketchup jest zdrowy? Tylko jeśli wiemy, co kupujemy

Ketchup sam w sobie nie jest zły – pod warunkiem że wybieramy mądrze. Może być źródłem likopenu, który ma działanie przeciwzapalne, wspiera serce i może zmniejszać ryzyko raka prostaty. Ale to tylko wtedy, gdy bazuje na pomidorach, a nie na wodzie i konserwantach. Konsumenci powinni traktować ketchup jak każdy przetworzony produkt – nie ufać reklamom, tylko czytać skład.