Herbata z cytryną nie wystarczy. Wrzosek wyjaśnia, jak wzmocnić odporność w 3 krokach
Jesienią i zimą szukamy metod na wzmocnienie odporności. Często decydujemy się na włączenie do diety nieco więcej czosnku, czy sięgamy po herbatę z miodem i cytryną. Dietetyk kliniczny, Michał Wrzosek wyjaśnia, że to zdecydowanie nie wystarczy i wskazuje, jak kompleksowo należy wspierać organizm, aby nie narażać się na częste infekcje.
Przede wszystkim należy pamiętać, że budowanie odporności to długotrwały proces. Nie wystarczy wziąć kilku witamin, czy suplementów diety, aby uchronić się przed przeziębieniem czy grypą. Układ immunologiczny stale potrzebuje naszego świadomego działania, aby w odpowiednim momencie uchronić nas przed chorobą. Michał Wrzosek daje trzy kluczowe wskazówki.
Co najbardziej wzmacnia organizm?
Wbrew pozorom nie chodzi o przeciwzapalne mikstury, ale o codzienne wybory, które stopniowo budują odporność. Dietetyk kliniczny, który na co dzień dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem wskazuje, by w trakcie nadchodzącej zimy dokładnie przyjrzeć się trzem zasadom. Może się okazać, że pomijamy ważny aspekt przyczyniający się do stymulacji immunologicznej.
Pierwszym, ważnym czynnikiem w budowaniu odporności jest sen. Michał Wrzosek wskazuje, że należy zadbać o to, by codziennie spać od 7 do 9 godzin.
Według badania pacjenci, którzy spali mniej niż 6 godzin na dobę mieli o 27% większe ryzyko złapania infekcji
- komentuje dietetyk.
Wrzosek jako drugi element kompleksowego budowania odporności podaje aktywność fizyczną. Wyjaśnia, że codzienny ruch wzmacnia system immunologiczny. Ćwiczenia dotleniają organizm, dzięki czemu zyskują wszystkie mięśnie i narządy w tym także mózg, co przyczynia się do poprawy nastroju.
Lekarze często zaznaczają, że kiedy na dworze jest zimno, nie powinniśmy rezygnować ze spacerów, czy pływania na basenie. Kluczem jest odpowiedni ubiór, a po wyjściu z pływalni dokładne osuszenie ciała i włosów oraz założenie czapki i ciepłej odzieży. Ważne jest to, aby stymulować układ odpornościowy do pracy. Siedzenie wciąż w ciepłych i dusznych pomieszczeniach, unikanie ruchu i kontaktu ze świeżym powietrzem, osłabia nasz organizm i naraża go na infekcje.
Jak wzmocnić odporność nie tylko zimą? Michał Wrzosek wyjaśnia
Ostatnią rzeczą wymienioną przed dietetyka klinicznego, aczkolwiek równie ważną w kontekście budowania i wzmocnienia odporności jest właściwe zbilansowana dieta.
- Dodaj jeszcze więcej warzyw, owoców i zdrowych tłuszczów - podsumował Wrzosek.
Przypominamy, że źródłem zdrowych tłuszczów są ryby morskie, orzechy, nasiona, oleje roślinne, pestki dyni, czy awokado. Warto także sięgać po przeciwzapalne przyprawy takie jak kurkuma, imbir, goździki, czy cynamon.
W jednym z poprzednich nagrań Michał Wrzosek wskazywał, że zdrowe odżywianie polega także na tym, aby komponując posiłek zadbać o odpowiednią ilość warzyw. Wyjaśnił, że podczas przyrządzania kanapek powinniśmy mieć dwie warstwy warzyw, a nie jedną w postaci listka sałaty czy plasterka pomidora. Dzięki temu dostarczamy większej ilości witamin i niezbędnego błonnika co wspiera metabolizm i układ odpornościowy.