Kielecki czy Winiary? Prześwietlamy składy ulubionych majonezów Polaków

2023-04-07 12:00

Majonez to składnik niezbędny w kuchni wielkanocnej. Dodajemy go do jaj, past, sałatek, wędlin, a nawet wypieków. Trudno wyobrazić sobie święta bez tego charakterystycznego, słodko-kwaskowatego dodatku. Czy jednak majonez jest zdrowy? Jak wybierać go świadomie?

Kielecki czy Winiary? Prześwietlamy składy ulubionych majonezów Polaków
Autor: PIOTR GAJEK / SUPER EXPRESS Kielecki czy Winiary? Prześwietlamy składy ulubionych majonezów Polaków

Spis treści

  1. Majonez Kielecki - skład
  2. Majonez Winiary - skład 
  3. Majonez Kętrzyński - skład
  4. Majonez Motyl - skład
  5. Majonezy wegańskie, czyli jakie?
  6. Jak wybrać najlepszy majonez na święta?

Majonez to gęsta emulsja wytwarzana przede wszystkim z żółtka jaja oraz oleju pochodzenia roślinnego (zwykle będzie to olej rzepakowy), a także szeregu dodatków smakowych i konserwujących, jak ocet, sól lub zioła.

Jedna czubata łyżka majonezu to około 24 g. Uśrednione wartości odżywcze dodatku na 100 g produktu przedstawiają się następująco:

  • węglowodany – 1 g (praktycznie brak błonnika);
  • tłuszcze – 75 g (około 12-15 g kwasów tłuszczowych nasyconych, pozostała część to kwasy nienasycone);
  • białko – 1 g.

Mikroelementy zawarte w majonezie to przede wszystkim fosfor, wapń i sód, witaminy A, D, E, K żelazo i cynk, a także lecytyna. Przeważająca większość wartości odżywczych pochodzi właśnie z żółtka jaja. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów gęstość energetyczna majonezu jest spora i wynosi około 680 kcal na 100 g produktu.

Przyjrzyjmy się składowi poszczególnych majonezów, które można znaleźć na półkach sklepowych

Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund

Majonez Kielecki - skład

W skład Majonezu Kieleckiego wchodzi:

  • olej rzepakowy rafinowany;
  • musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy);
  • woda;
  • żółtka jaj kurzych (7%).

Łatwo zauważyć, że w składzie produktu składników jest niewiele i są one wyłącznie naturalnego pochodzenia. Na plus zasługuje fakt, że w Majonezie Kieleckim nie znajdziemy żadnych syntetycznych konserwantów i polepszaczy smaku.

Jedyne czego można by sobie życzyć to zastosowanie tłuszczu nierafinowanego zamiast rafinowanego, ale w produkcji przemysłowej na dużą skalę jest to zwyczajnie niemożliwe.

Majonez Winiary - skład 

W majonezie od firmy Winiary znajdują się te składniki:

  • olej rzepakowy (producent nie podaje jaki, ale niemal na pewno również rafinowany);
  • żółtko jaja (6%);
  • ocet;
  • musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy aromat);
  • cukier, sól, przyprawy;
  • przeciwutleniacz (E385, czyli sól wapniowo-disodowa);
  • regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

W majonezie Winiary składników jest nieco więcej. Tym, co rzuca się w oczy jest z pewnością stosowanie przez producenta większej ilości cukru i soli (nie tylko w musztardzie, ale również w samej bazie emulsji).

Pojawia się też e385, która w nadmiarze może powodować biegunkę, skurcze mięśni brzucha czy zaburzenie wydalania moczu.

Majonez Kętrzyński - skład

Skład Majonezu Kętrzyńskiego wygląda następująco:

  • olej rzepakowy (65%);
  • woda;
  • musztarda (ocet spirytusowy, mączka z gorczycy, sól, ekstrakt przypraw);
  • żółtka jaj (6%);
  • cukier;
  • guma guar (E412);
  • guma ksantanowa (E415).

Producent zdecydował się na wykorzystanie gumy guar oraz ksantanowej jako zagęstników. Poza tym w produkcie nie ma innych konserwantów. Oba dodatki są uważane za bezpieczne (również dla kobiet w ciąży). Ich duże spożycie może jednak wywołać biegunkę, bóle brzucha lub wymioty.

Majonez Motyl - skład

Dużą popularnością cieszy się też majonez marki Motyl. Jego skład obejmuje:

  • olej rzepakowy;
  • woda;
  • musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, sól);
  • cukier;
  • żółtko jaj kurzych w proszku (3,5%);
  • ocet spirytusowy;
  • sól;
  • guma ksantanowa;
  • skrobia modyfikowana kukurydziana;
  • regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, jabłkowy, winowy);
  • sól wapniowo-disodowa;
  • barwniki (karoteny).

W tym przypadku składników jest znacznie więcej, ale już żółtek (czyli bazy) znacznie mniej. Warto zwrócić uwagę m.in. na skrobię modyfikowaną, która cechuje się wysokim indeksem glikemicznym, a jej spożycie nie jest wskazane w przypadku osób chorujących na cukrzycę.

Majonezy wegańskie, czyli jakie?

Obok klasycznych majonezów w supermarketach można znaleźć również ich odmiany wegańskie dla osób, które nie spożywają produktów odzwierzęcych.

Produkuje go m.in. firma Develey, Helmann’s czy Starck’s. Ich skład może wydawać się podobny do zwykłej emulsji, ale próżno szukać tutaj jednego z podstawowych składników – żółtka jaja. Producenci starają się rekompensować jego brak poprzez dodawanie różnego rodzaju olejów (np. rzepakowego i sojowego) lub modyfikowanej skrobi kukurydzianej

Jak wybrać najlepszy majonez na święta?

Skład wszystkich majonezów na rynku jest bardzo podobny, dlatego podczas zakupów warto kierować się przede wszystkim preferencjami smakowymi. Nawet jeżeli w produkcie znajdują się konserwanty, na ogół majonez spożywa się w niewielkich ilościach i wyłącznie jako dodatek smakowy, więc nie wpłynie to na zdrowie w żaden sposób.

Osoby, które przykładają szczególnie dużą wagę do odżywiania, powinny wybierać produkty o jak najkrótszym składzie. Taki majonez, choć zdrowszy, będzie miał jednak nieco inny smak i teksturę niż emulsje wzbogacane dodatkami.