Kto nie powinien jeść barszczu czerwonego? Tym osobom może zaszkodzić
Barszcz czerwony z uszkami to jedna z obowiązkowych potraw na wigilijnym stole. Niestety to, co pyszne, nie dla każdego jest zdrowe i bezpieczne. W przypadku niektórych chorób warto zrezygnować z tego świątecznego dania.
Wigilijne przysmaki to postne dania, zatem wydawałoby się, że skoro nie ociekają zwierzęcym tłuszczem, to są zdrowe. Otóż tak, pod warunkiem że po pierwsze nie przesadzimy z ich ilością, a po drugie, że nie chorujemy przewlekle. Czerwony barszczyk nie służy każdemu.
Barszcz czerwony, czyli kto nie powinien jeść buraków
Ci, co na co dzień nie gotują i nie interesują się zbytnio procesem powstawania niektórych dań, mogą nie wiedzieć, że barszcz czerwony powstaje z buraków. Bez względu na to czy używamy zakwasu, czy sięgamy po surowe buraki, warzywa te mają wysoki indeks glikemiczny.
Stąd w wigilijnej potrawy powinni zrezygnować wszyscy cierpiący na insulinooporność oraz cukrzycę typu 2. A to dlatego, że w odmianie ćwikłowej tego warzywa, które ląduje w wywarze i zakwasie, indeks glikemiczny (IG) jest wysoki i wynosi aż 64.
Choć sok z buraka ma wiele zalet i lekarze polecają, aby pić go nie tylko podczas anemii, to ten rodzaj warzyw może niektórym zaszkodzić. Przeciwwskazaniem do picia doku z buraków, czy spożywania czerwonego barszczu są również takie schorzenia jak:
- dna moczanowa,
- reumatyzm,
- kamica nerkowa.
Tym razem nie chodzi o indeks glikemiczny buraków, ale o występujące w nich szczawiany. To właśnie tego typu związek chemiczny obniża wchłanianie witaminy D, a także zwiększa wydzielanie wapnia, które przyczynia się do występowania złogów i zaostrzeniem wskazanych wyżej chorób.
Jeśli nie ma przeciwwskazań sięgaj po buraki
Wymienione powyżej dolegliwości mają na celu zwrócenie naszej uwagi, że nie wszystko, co zdrowe dla każdego jest bezpieczne. Ważne, aby świadomie decydować się na sięganie po niektóre potrawy i robić to z umiarem.
Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań to sok z buraka oraz czerwony barszczyk na Wigilię są pysznym i zdrowym pomysłem. Po pierwsze buraki mają w sobie wiele witamin, o czym zdarza się nam zapominać, można wymienić Witaminę C, K, E, B6, ryboflawinę, niacynę, tiaminę czy kwas foliowy. Ponadto zawierają wapń, żelazo, magnez, cynk, potas czy sód.
Buraki zaleca się osobom chorującym na nowotwory jako dietetyczna forma wsparcia leczenia. Naukowcy ustalili, że sok z buraka wspomaga terapię białaczki, ponieważ zawarte w warzywach barwniki to silne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki.
Te pospolite warzywa zaleca się również na wysoki cholesterol, nadciśnienie, niedobory odporności, infekcje oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Sięgając po buraki, kobiety mogą złagodzić objawy menopauzy.