Kto nie powinien jeść barszczu czerwonego? Tym osobom może zaszkodzić

2024-12-17 9:27

Barszcz czerwony z uszkami to wigilijny klasyk, jednak nie każdy może go jeść bez obaw. Osoby z cukrzycą, dną moczanową czy kamicą nerkową powinny zachować ostrożność, ponieważ buraki zawierają składniki mogące zaostrzać objawy tych chorób. Sprawdź, kto jeszcze powinien unikać tego popularnego dania.

Kto nie powinien jeść barszczu czerwonego? Tym osobom może zaszkodzić
Autor: Fot. Getty Images

Wigilijne przysmaki to postne dania, zatem wydawałoby się, że skoro nie ociekają zwierzęcym tłuszczem, to są zdrowe. Otóż tak, pod warunkiem że po pierwsze nie przesadzimy z ich ilością, a po drugie, że nie chorujemy przewlekle. Czerwony barszczyk nie służy każdemu.

Beszamel - Buraki

Barszcz czerwony, czyli kto nie powinien jeść buraków

Ci, co na co dzień nie gotują i nie interesują się zbytnio procesem powstawania niektórych dań, mogą nie wiedzieć, że barszcz czerwony powstaje z buraków. Bez względu na to czy używamy zakwasu, czy sięgamy po surowe buraki, warzywa te mogą szkodzić osobom cierpiącym na niektóre choroby. 

Kto nie powinien jeść barszczu czerwonego?

1. Osoby z cukrzycą i insulinoopornością: Buraki mają wysoki indeks glikemiczny (IG = 64). Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny ograniczyć spożycie barszczu, ponieważ może to prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.

2. Pacjenci z dną moczanową. Buraki zawierają szczawiany, które mogą zaostrzać objawy dny moczanowej, a także wpływać na wchłanianie wapnia i witaminy D. Chociaż niektórzy eksperci twierdzą, że buraki mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach przez osoby z dną moczanową, zaleca się ostrożność.

3. Osoby z kamicą nerkową. Szczawiany obecne w burakach mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Dlatego osoby cierpiące na kamicę nerkową powinny unikać barszczu czerwonego.

4. Pacjenci z reumatyzmem. Podobnie jak w przypadku dny moczanowej, szczawiany mogą nasilać objawy reumatyzmu, dlatego osoby cierpiące na tę chorobę powinny ograniczyć spożycie buraków i potraw z nich przygotowanych. Warto jednak wiedzieć, że chociaż szczawiany mogą potencjalnie wpływać na stany zapalne związane z reumatyzmem, nie ma jednoznacznych badań potwierdzających, że rezygnacja z buraków znacząco poprawia stan chorych.

5. Osoby z refluksem lub wrzodami żołądka. Barszcz czerwony, zwłaszcza jeśli jest kwaśny lub zawiera ocet, może nasilać objawy refluksu żołądkowego oraz zaostrzać stan zapalny przy wrzodach żołądka.

Jakie są objawy nietolerancji?

Osoby, które spożyją barszcz czerwony mimo przeciwwskazań, mogą doświadczać:

  • bólu brzucha
  • wzdęć
  • nudności
  • zgagi

W zależności od indywidualnej reakcji organizmu mogą pojawić się również inne symptomy, takie jak biegunka, zaparcia czy bóle głowy

Jeśli nie ma przeciwwskazań sięgaj po buraki

Wymienione powyżej dolegliwości mają na celu zwrócenie naszej uwagi, że nie wszystko, co zdrowe dla każdego jest bezpieczne. Ważne, aby świadomie decydować się na sięganie po niektóre potrawy i robić to z umiarem.

Jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań to sok z buraka oraz czerwony barszczyk na Wigilię są pysznym i zdrowym pomysłem. Po pierwsze buraki mają w sobie wiele witamin, o czym zdarza się nam zapominać, można wymienić Witaminę C, K, E, B6, ryboflawinę, niacynę, tiaminę czy kwas foliowy. Ponadto zawierają wapń, żelazo, magnez, cynk, potas czy sód.

Buraki zaleca się osobom chorującym na nowotwory jako dietetyczna forma wsparcia leczenia. Naukowcy ustalili, że sok z buraka wspomaga terapię białaczki, ponieważ zawarte w warzywach barwniki to silne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. 

Te pospolite warzywa zaleca się również na wysoki cholesterol, nadciśnienie, niedobory odporności, infekcje oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę. Sięgając po buraki, kobiety mogą złagodzić objawy menopauzy.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor: