Masz nadciśnienie, więc nie możesz jeść ogórków kiszonych? Lekarze tłumaczą, o co chodzi

2024-03-25 15:12

Kiszonki są bardzo zdrowe. Tymczasem media społecznościowe, a nawet popularne poradniki, zalała fala publikacji sugerujących, że szkodzą nadciśnieniowcom. Sprawdziliśmy, co sądzą lekarze o takim "doradztwie dietetycznym", zakazującym ogórków kiszonych.

Masz nadciśnienie, więc nie możesz jeść ogórków kiszonych? Lekarze tłumaczą, jaka jest prawda
Autor: GettyImages

Teoretycznie w argumentacji przemawiającej za szkodliwością ogórków kiszonych można doszukać się pewnej dozy logiki. Kiszonki zawierają sporo soli, a ta w nadmiarze szkodzi, więc niby ogórki też mają szkodzić. Skoro na sól powinni uważać nadciśnieniowcy, to im ogórki mają szkodzić wybitnie. Problem w tym, że sól jest wszechobecna, a słowo klucz przy zagrożeniu dla zdrowia to „nadmiar”, a nie „kiszonki”.

Żywisz się głównie ogórkami kiszonymi? Rzeczywiście, możesz mieć problem z ciśnieniem. Możliwe jednak, że nigdy nie miałeś w ustach ogórka, a ciśnienie tętnicze zdecydowanie powyżej normy.

Domowe sposoby na nadciśnienie

Ogórki kiszone a nadciśnienie

Trudno powiedzieć, skąd wzięła się moda brania na celownik generalnie zdrowych produktów i straszenia, komu mogłyby zaszkodzić. W większości przypadków to bzdury lub problemy marginalne. związek między ogórkami kiszonymi a nadciśnieniem naprawdę trudno byłoby udowodnić.

Fizjologia człowieka nie podlega ciągłym rewolucjom. Jeśli podczas upału osoba z nadciśnieniem będzie spożywać alkohol, postawi na dietę obfitującą w tłuszcze nasycone, ale nie będzie zagryzać ogórkiem, raczej nie poprawi swojej sytuacji zdrowotnej.

Lekarka rodzinna Joanna Zambonelii, która niemal każdego dnia przyjmuje pacjentów zmagających się z nadciśnieniem tętniczym, podkreśla, że takie wybiórcze doradztwo dietetyczne, może być bardzo szkodliwe.

Ogórki kiszone, podobnie jak inne kiszonki, mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, działając ochronnie na układ pokarmowy i wzbogacając florę jelitową.

Świetnie gaszą pragnienie. Dostarczają sporo witamin (C, A, E, K i z grupy B) oraz minerałów, w tym magnezu, fosforu i potasu. zawierają substancje przyjazne układowi kostnemu i przydatkom skóry (włosom, paznokciom).

Dlaczego ogórki kiszone są zdrowe

– Kiszonki mają sporo soli, ale poza solą mają też pozytywne wartości odżywcze, przede wszystkim dbają o naszą florę w jelitach. Z tego powodu wygrywają z przegryzkami typu chipsy, frytki itp., które są bardzo kaloryczne i właściwie nie mają żadnych zalet.

Skąd się bierze nadciśnienie tętnicze

Do powstania nadciśnienia tętniczego przyczynia się przede wszystkim miażdżyca (której powodem jest między innymi dieta bogata w tłuszcze zwierzęce), brak ruchu, nadwaga i otyłość.

Kiszony ogórek będzie dla każdego zdrowszą słoną przegryzką niż np. solone paluszki. Można to sprowadzić do banalnego, ale najprawdziwszego stwierdzenia, że w dobrej diecie powinno być po trochu wszystkiego, czyli powinna być sensownie zbilansowana.

Lekarz: za dużo soli w polskim menu

Doskonale wiadomo, co powinien jeść, a czego nie, człowiek, który choruje na nadciśnienie. Trzeba przy tym pamiętać, że według szacunków NFZ w Polsce zbyt wysokie ciśnienie to problem 10 milionów ludzi, a zdecydowana większość leczy się nieprawidłowo lub w ogóle nie wie o swojej chorobie. Nadmiar soli w diecie jest zatem powszechnym zagrożeniem.

Wiele osób uważa, że z solą nie przesadza, ale jak przypomina Michał Domaszewski, lekarz rodzinny, w standardowym polskim menu codziennie jest ok. 7,5 g soli, a WHO za poziom bezpieczny uznaje 5 g.

Jak to najskuteczniej zmienić? Warto postawić na dietę DASH, powszechnie nazywaną dietą na nadciśnienie. Jest racjonalna, zbilansowana i powszechnie dostępna. Jej zasady znajdziesz tutaj: Dieta DASH: zasady, efekty, przykładowy jadłospis.