Moc natury w każdej filiżance. Obniży ciśnienie, spowolni starzenie i poprawi odporność
Czerwone owoce dzikiej róży są niezwykle bogate w witaminy oraz antyoksydanty, co korzystnie wpływa na zdrowie. Najłatwiej spożywać je w formie naparu. Herbata z dzikiej róży ma wiele dobroczynnych właściwości i przyczynia się do poprawy samopoczucia. Jakie korzyści zdrowotne płyną z picia tego naparu?
Właściwości prozdrowotne herbaty z dzikiej róży
Dzika róża stanowi doskonałe źródło witaminy C, której zawartość w owocach wynosi od 250 do 800 mg na 100 g. Dla porównania, czarna porzeczka zawiera jedynie 150-300 mg tej witaminy. Z tego powodu herbata z dzikiej róży jest szczególnie zalecana podczas infekcji, przeziębień oraz dla wzmocnienia odporności w sezonie jesienno-zimowym. Dodatkowo jest bogata w witaminy A, B1, B2, K i E.
Herbata z dzikiej róży to również źródło silnych przeciwutleniaczy, takich jak związki fenolowe, w tym antocyjany i kwasy chlorogenowe, które skutecznie neutralizują wolne rodniki. Dzięki tym właściwościom napar spowalnia proces starzenia oraz pełni funkcję ochronną w kontekście chorób, takich jak nowotwory oraz schorzenia układu krążenia.
Herbata z dzikiej róży jest też pomocna w przypadku infekcji dróg moczowych, dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Jest również zalecana w przebiegu schorzeń stawów, ponieważ łagodzi ból i wspomaga regenerację chrząstki po przebytych chorobach.
Napar ma silne właściwości przeciwutleniające, co chroni wątrobę przed uszkodzeniami i pomaga przywrócić prawidłowy poziom enzymów wątrobowych. Jest skuteczny w przypadku zatruć oraz problemów trawiennych, ponieważ działa detoksykująco i żółciopędnie. Dodatkowo uspokaja, ułatwia relaks przed snem i łagodzi stres.
Przeciwwskazania przed piciem herbaty z dzikiej róży
Herbata z dzikiej róży nie jest zalecana dla osób uczulonych na rośliny z rodziny różowatych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C powinny jej unikać osoby z kamieniami nerkowymi, a także cierpiące na hemochromatozę lub niedokrwistość. Pacjenci z przewlekłymi chorobami układu krążenia lub układu trawiennego powinni skonsultować się z lekarzem w celu dobrania odpowiedniej dawki naparu.
Natomiast kobiety w ciąży mogą pić tę herbatę bez obaw. Dzięki zawartości kwasu foliowego wspiera tworzenie kodu DNA, co wpływa na wzrost i rozwój komórek ciała dziecka. Napar jest także bezpieczny dla kobiet karmiących piersią.