Na odporność, dla zdrowej skóry i układu krwionośnego. Napar z rokitnika to hit tej jesieni
Jesienny czas to trudny moment, gdy jesteśmy szczególnie podatne i podatni na infekcje. Szukamy sposobów na poprawę odporności, co nie jest proste, ponieważ spotykamy się z szeregiem infekcji zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych. W dodatku przejście jednej infekcji może osłabić odporność i zwiększyć podatność na inne choroby. Dlatego dziś proponujemy jedną z prostych domowych metod na wzmocnienie odporności. Sprawdź, jak zrobić napar, który sprawi, że wirusy i bakterie będą trzymały się na dystans, nie wnikając do Twojego organizmu.
Jak zrobić domowy napar na odporność
Potrzebujesz trzech składników: cytryny, korzenia imbiru oraz owoców rokitnika. W wersji wzbogaconej możesz dodać czwarty składnik – miód.
Wszystkie te składniki mają doskonały wpływ na organizm: zmniejszają ryzyko stanów zapalnych, wzmacniają układ odpornościowy i przyspieszają powrót do zdrowia. Jeśli już dojdzie do infekcji, mogą również przyspieszyć regenerację organizmu.
Rokitnik jest niezwykle bogaty w witaminę C – co ciekawe, bogatszy niż cytryna, mimo że to cytrusy kojarzymy z jej dużą zawartością.
Regularne spożywanie rokitnika to nie tylko sposób na odporność, ale również na dobrą kondycję skóry, ponieważ witamina C sprzyja syntezie kolagenu. To także metoda na redukcję zmarszczek, poprawę kondycji stawów i tkanki łącznej. Więcej o kolagienie przeczytacie w artykule Na czczo czy po posiłku? Wyjaśniamy, jak najlepiej przyjmować kolagen.
Napar z rokitnika - składniki i właściwości
Witamina C to nie jedyny cenny składnik rokitnika. Owoce te są bogate m.in. w witaminę A, witaminę E (zwaną witaminą młodości), witaminę F, witaminę K (która wspiera prawidłowe krzepnięcie krwi) oraz niektóre witaminy z grupy B.
Zawierają również szereg minerałów, takich jak glin, krzem, potas, wapń i żelazo. Piękny kolor rokitnika zawdzięczamy obecności beta-karotenu, który korzystnie wpływa na skórę i jej odcień. W owocach rokitnika znajdują się także inne substancje odżywcze, jak flawonoidy i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dzięki temu rokitnik działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i przeciwgorączkowo. Ma również korzystny wpływ na stan naczyń krwionośnych, a co za tym idzie – na cały układ sercowo-naczyniowy. Rokitnik jest więc sprzymierzeńcem w walce o prawidłową odporność.
Jak zrobić napar z owoców rokitnika i jak stosować
Owoce rokitnika można stosować jako składnik soków, herbat i naparów – zarówno świeże, po rozgnieceniu, jak i suszone. Napar z rokitnika, po dodaniu cytryny i imbiru, to dobroczynny napój, który w sezonie jesienno-zimowym może odegrać istotną rolę w budowaniu odporności.
Zamiast suplementów, co do których nigdy nie mamy pewności, jaka jest ich rzeczywista zawartość, możemy sięgać po to, co oferuje nam natura. Rokitnik bez wątpienia należy do czołówki zdrowych owoców.
Dodając cytrynę, dodatkowo zwiększamy dawkę witaminy C – bez obaw o przedawkowanie, ponieważ jej nadmiar organizm wydala z moczem.
Kolejnym atutem naszego naparu jest imbir, który dodaje pikanterii, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, rozgrzewa i… hamuje mdłości, co może być przydatne przy infekcjach pokarmowych, których również teraz nie brakuje.
Koktajle zimowe, które wzmocnią Twoją odporność
Przepis na jesienny napar na odporność
Jakie proporcje składników będą najlepsze? Oto jak w prosty sposób przygotować doskonały jesienią napar na odporność:
- 1 litr wody
- 7 łyżek owoców rokitnika (świeże lub suszone)
- 1-2 cytryny – dodaj do naparu wyciśnięty sok lub cytrynę w plasterkach
- ok. 7 cm korzenia imbiru – pokrojonego w plasterki lub startego
- 5 łyżeczek miodu
Składniki zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstaw na 10 minut do zaparzenia. Możesz dowolnie modyfikować proporcje i dodawać przyprawy korzenne do smaku.
Uważaj jednak, jeśli zmagasz się z refluksem, ponieważ imbir może podrażniać żołądek. Osoby z niskim ciśnieniem i zaburzeniami krzepnięcia powinny skonsultować stosowanie naparu z lekarzem.