Na trawienie, odporność i zamiast mięsa. Te owoce podbijają europejską kuchnię

2024-02-26 12:51

To największy istniejący owoc, spośród tych, które rosną na drzewach. Popularny w tropikach i Indiach, skąd pochodzi. Dostarcza wiele witamin, minerałów, antyoksydantów i... kalorii. Co to za owoc? Czy – i jeśli tak, to dlaczego – warto go jeść?

Na trawienie, odporność i zamiast mięsa. Te owoce podbijają europejską kuchnię
Autor: Getty Images Na trawienie, odporność i zamiast mięsa. Te owoce podbijają europejską kuchnię

Gigantyczne owoce niosą wielkie korzyści dla zdrowia 

Na drzewach nie znajdziemy większych owoców. Chociaż, technicznie rzecz biorąc, to nie jest owoc, ale owocostan chlebowca różnolistnego. Może ważyć do ok. 40 kg i mierzyć do ok. 90 cm. Większość jednak osiąga ok. 10 kg. Jackfruit, z racji wagi, rośnie prosto z pnia, gdyż gałęzie łamałyby się pod takim ciężarem.

Naklejki na owocach | PORANEK ROCK

Jackfruit, znany też w spolszczonej wersji jako dżakfrut, ma korzystny wpływ na zdrowie. Poleca się w wersji na zimno, ciepło i w formie przetworów. Od kilku lat święci triumfy w europejskiej kuchni, gdzie może zastępować... mięso.

Naturalnie rośnie m.in. w Bangladeszu, Birmie, Indiach, Indonezji, Sri Lance czy Tajlandii. Chlebowiec różnolistny jest tam popularnym drzewem, które rośnie zarówno w uprawianych ogrodach, aranżowanych parkach, jak i w publicznej przestrzeni, przy ulicach.

W celach kulinarnych można spożywać zarówno owoce, jak i nasiona. Jackfruit w krajach, gdzie jest powszechny, jest tani, a nawet kojarzony z posiłkami biedoty. Niech to nikogo nie zwiedzie – to naprawdę pożywny, kaloryczny, pełen substancji odżywczych posiłek.

Jak smakuje jackfruit? 

Pod twardą skórą, na której są tępe kolce, kryje się bardzo słodki, kleisty miąższ, który koneserzy porównują do bananów lub ananasów. Owoce zielone są jeszcze niedojrzałe i zdaniem niektórych ich jedzenie może sprzyjać problemom żołądkowym. Żółte i brązowawe są dojrzałe egzemplarze.

Jackfruit - substancje odżywcze, witaminy, minerały

Jackfruit jest mocno kaloryczny, szczególnie jak na owoc. W 100g jackfruita znajdziemy 94 kcal. Ponadto 100 g tego przysmaku dostarcza 24 g węglowodanów i 2 g błonnika.

Natomiast nie znajdziemy w jackfruicie prawie wcale tłuszczu, jest w nim również mało białka. Te składniki znajdziemy w pestkach, które zawierają 11,4 proc. tłuszczu i 6,8 proc. białka. Dlatego pestki uważa się za świetny zamiennik mięsa dla osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej.

W owocach jackfruit znajdują się gumy i lignany, które korzystnie wpływają na trawienie. Jackfruit stanowi też źródło szeregu witamin. W tych owocostanach znajdziemy witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C.

Jackfruit dostarcza organizmowi również minerały, takie jak cynk, mangan, magnez, potas, wapń i żelazo. Myślicie, że banany są bogate w potas? Zaskoczy was zatem informacja, że w jackfruitach znajduje się tego pierwiastka jeszcze więcej.

Inne składniki, które znajdują się w jackfruitach to związki polifenolowe oraz flawonoidy, karotenoidy, taniny i sterole. Uważa się, że mają one właściwości przeciwutleniające, zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, mogą spowalniać procesy starzenia, obniżać ciśnienie krwi, działać przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Jackfruit - zalety i przeciwwskazania

Uważa się, że jackfruit może sprzyjać utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi, odpowiedniemu ciśnieniu, właściwej perystaltyce jelit i trawieniu. Owoc ten może korzystnie wpływać na odporność organizmu i zmniejszać ryzyko anemii.

Warto pamiętać, że – jak wszystkie substancje spożywcze – owoce jackfruit mogą uczulać. Zauważono, że działa alergicznie na osoby, które są uczulone na pyłki brzozy. Z kolei niedojrzałe owocostany mogą powodować dolegliwości żołądkowe. Jednak wystarczy obróbka termiczna, aby zniwelować ten niekorzystny wpływ na organizm.

Jackfruit zyskuje zwolenników dzięki temu, że ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Może być podawany na surowo, suszony, gotowany, pieczony, kandyzowany. Z tych owoców mogą powstać smaczne dżemy, soki, galaretki, czipsy, konfitury, koktajle, soki i inne desery czy przekąski.

Jackfruit pasuje też do dań mięsnych i rybnych. Suszone i sproszkowane owocostany można wykorzystać do zup i sosów oraz jako cenny składnik wegańskich burgerów czy zamiennik kotletów.

Jackfruit - czy można kupić te owoce w Polsce? 

W Polsce świeże jackfruity nie są łatwo dostępne. Duże gabaryty i trudności w przechowywaniu powodują, że owoc też rzadko jest eksportowany. W sieci można znaleźć te owoce w puszkach, suszone lub w innej postaci umożliwiającej długie przechowywanie.