Poprawi odporność i wspomoże walkę z zakrzepicą. Nie żałuj sobie i dodaj do obiadu

2024-05-12 8:02

Nie od dziś wiadomo, że czosnek jest uznawany za naturalny antybiotyk. Mleko z czosnkiem czy syrop z cebuli i czosnku od lat stosowane były, jako metody walki z grypą i przeziębieniem. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że czosnek ma również inne prozdrowotne właściwości.

 Poprawi odporność i wspomoże walkę z zakrzepicą. Nie żałuj sobie i dodaj do obiadu
Autor: fot. Getty Images Poprawi odporność i wspomoże walkę z zakrzepicą. Nie żałuj sobie i dodaj do obiadu

Jak czosnek wpływa na zdrowie? Zalet jest mnóstwo

Smak czosnku nie odpowiada każdemu. Nie zmienia to jednak faktu, że jest on bogatym źródłem witamin A i C oraz witamin z grupy B. Nie można również zapomnieć, że zawiera on wiele cennych minerałów takich jak cynk, fosfor, potas oraz wapń.

Zazwyczaj sięga się po niego w okresie najczęstszych infekcji. Wszystko dlatego, że zwalcza on nie tylko wirusy, ale również bakterie oraz grzyby. Nic więc dziwnego, że od wielu lat stosuje się go w walce z przeziębieniami. Oprócz tego czosnek jest niskokaloryczny. Ciekawostką jest, że według badań przeprowadzonych w 2016 roku, ekstrakt z dojrzałego czosnku może wzmocnić układ odpornościowy.

Czosnek pozytywnie wpływa również na układ pokarmowy, poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych, wzmożenie przyswajania składników pokarmowych czy hamowanie nadmiernej fermentacji. Nie można również zapomnieć o jego wpływie na układ oddechowy. Czosnek pomaga zmniejszyć uczucie duszności, niszczy bakterie i ułatwia odkrztuszanie. Co więcej, może również zmniejszać skurcze i stany zapalne. Dzięki ajoenowi znajdującemu się z tym warzywie, może hamować on rozwój bakterii i przyspieszyć proces regeneracji skóry. 

Czosnek - dlaczego warto go jeść?

Pozytywny wpływ czosnku na zdrowie. Dlatego warto go jeść

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że zarówno czosnek, jak i cebula mogą korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Udowodnione bowiem zostało, że regularne spożywanie tych warzywach ma działanie przeciwpłytkowe. Oznacza to, że zapobiega tak zwanemu zlepieniu się elementów morfotycznych. Dzięki temu ryzyko występowania zatorów prowadzących do zawały czy udaru jest o wiele mniejsze.

Za ten proces odpowiedzialne są takie związki jak: adenozyna, allina, prostaglandyna A1 oraz siarka. Warto też zaznaczyć, że dzięki zawartości w czosnku sulfotlenku disiarczku diallilu, rozszerza on naczynia krwionośne. Konsekwencją tego jest obniżenie ciśnienia krwi. Skuteczności tego warzywa dowiedli badacze z wydziału farmacji z King Khalid University.

Z kolei według badania amerykańskiego National Cancer Institute oraz Case Western Reserve University spożywanie czosnku może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka prostaty i polipów w jelicie grubym.

Czosnek polecany jest również diabetykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań pocukrzycowych. Mało osób wie, że czosnek może również hamować rozwój choroby Alzheimera i starczej demencji. A to wszystko dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów chroniących komórki nerwowe przed uszkodzeniami. 

Sonda
Lubisz jeść czosnek?