Przygotuj się na jesień. Ten napój pomoże z trawieniem i skróci czas infekcji
Jesień już coraz bliżej. Warto się więc przygotować na jej nieuniknione nadejście. Pomóc w tym może popularny przetwór. Chodzi o zakwas z buraków, którego nikt nie musi przedstawiać. Nie tylko świetnie smakuje, ale również wzmacnia organizm.
Zakwas z buraków nazywany również kiszonym barszczem czy napojem mocy od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wiele osób jego smak utożsamia z dzieciństwem i wizytami u babci, kiedy to potrzebowaliśmy "wzmocnienia odporności".
Zakwas z buraków to nie to samo co sok z buraków - o czym trzeba pamiętać. Choć oba moja dość podobne kolory, to jednak każdy z nich ma swoje własne właściwości.
W zakwasie znajdziemy całe mnóstwo właściwości odżywczych. Jest on cennym źródłem witamin i składników mineralnych, jak kwas mlekowy, probiotyki, betaina (antyutleniacz) i żelazo.
Na co działa zakwas z buraków?
Zakwas buraczany przede wszystkim wpływa na poprawę samopoczucia. Wszystko dzięki obecnych w nim probiotykach, które świetnie sprawdzają się na problemy trawienne. Pomagają one zachować zdrowy stan mikroflory jelitowej i oczyścić organizm z toksyn.
Co więcej, skraca on czas trwania infekcji (w tym przeziębienia), wspiera odporność, przyspiesza rekonwalescencję, wspiera pracę nerek i wątroby, reguluje poziom cholesterolu, przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych oraz pomaga regulować ciśnienie krwi.
Ile pić zakwasu z buraków?
Zakwas z buraków powinno się pić regularnie. Dorośli powinni pić do 250 ml dziennie tego napoju, choć najlepiej zacząć od 50 ml i systematycznie zwiększać dawkę. Trzeba jednak pamiętać, że w tym płynie jest dość duża zawartość soli. Dzieci powinny przyjmować od 50 ml do 100 ml (młodzież).
Zakwas z buraków - przeciwwskazania
Choć zakwas z buraków jest niewątpliwie dobry dla zdrowia, są jednak osoby, które nie powinny po niego sięgać. Ostrożność zachować powinny osoby zmagające się z refluksem, zgagą oraz zapaleniem i wrzodami żołądka. Jest to podyktowane faktem, że wszelki kwaśne i kiszone potrawy pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.
Dodatkowo, jeśli przyjmujemy jakiekolwiek leki, najlepiej będzie się wcześniej skonsultować z lekarzem lub farmaceutą, by uniknąć jakichkolwiek interakcji zakwasu z lekami.
Przepis na zakwas buraczany. Tak go przygotujesz
Teraz pozostaje najważniejsze pytanie, czyli jak przygotować zakwas buraczany. Nie jest to wcale ciężkie, jednak potrzebować będziemy nieco cierpliwości. Przygotować musimy:
- 2 kg buraków
- 2-3 główki czosnku
- liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie pieprz, goździki
- 2-3 litry przegotowanej, chłodnej wody
- 2-3 łyżki soli
- naczynie na zakwas - szklane lub kamionkowe
Buraki gotujemy, obieramy i kroimy w grube plastry. Wkładamy je go wyparzonego słoika lub do kamionki. Układamy je na zmianę z obranym i zgniecionym czosnkiem i przyprawami. Wodę mieszamy z solą i zalewamy buraki tak, by były całkowicie przykryte. Szczelnie zamykamy naczynie i odstawiamy do ciepłego miejsca na 5-7 dni. Całość przelewamy do czystych butelek lub słoiczków i przechowujemy w lodówce.