Regularne jedzenie jogurtu zapobiega groźnej chorobie? Specjaliści znają odpowiedź

2024-05-09 8:56

Nie od dziś wiadomo, że jogurt jest zdrowym produktem. Jednak czy istnieje możliwość, że zapobiega ona niebezpiecznej chorobie? Specjaliści tłumaczą, jakie jest ich zdanie. W ich decyzji postostaje jednak jedno, ważne "ale".

Regularne jedzenie jogurtu zapobiega groźnej chorobie? Specjaliści znają odpowiedź
Autor: fot. Getty Images Regularne jedzenie jogurtu zapobiega groźnej chorobie? Specjaliści znają odpowiedź

Jogurt zmniejsza ryzyko cukrzycy? Specjaliści odpowiadają

Czy włączenie jogurtu do swojej regularnej diety może zapobiec wystąpieniu cukrzycy? Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) sugeruje, że jest to możliwe. W marcu ogłosili, że nie sprzeciwiają się stwierdzeniu producenta znanych marek jogurtów, że ich regularne spożywanie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typy 2. FDA planuje pozwolić na umieszczanie oświadczeń na etykietach żywnościowych. Zaznaczyli jednak, że warunkiem do tego musi być użycie odpowiednich sformułowań, aby nie wprowadzać konsumentów w błąd, i że spełnione muszą zostać inne czynniki związane z zastosowaniem oświadczenia.

W swoim raporcie FDA stwierdziło, że po zapoznaniu się z dowodami, jak i z petycją, że istnieją wiarygodne dowody potwierdzające związek pomiędzy spożyciem jogurtu a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Zaznaczyli jednak, że na tę chwilą dowody te są ograniczone. Oświadczenie zdrowotne niedawno zatwierdzone przez FDA nazywane jest "oświadczeniem kwalifikowanym". W skrócie oznacza to, że dowody nie są ani mocne, ani rozstrzygające, ale jednak sugerują korzyści dla zdrowia ludzkiego. Jak można się dowiedzieć za regularne spożycie uważa się około trzech porcji jogurtu tygodniowo. Stanowi to minimalną ilość w przypadku tego oświadczenia zdrowotnego.

Beszamel: Jogurt naturalny

Jogurt - właściwości. Na co wpływa ten produkt?

Sam w sobie jogurt jest bardzo zdrowy. Ciekawostką jest, że już jedna szklanka tego produktu może zaspokoić niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania na wapń. A to dopiero początek. Jogurt zawiera niemal wszystkie składniki odżywcze, jakich potrzebuje nasz organizm. Jest bogaty w witaminy z grupy B - a w szczególności witaminę B12 i B2, które mogą chronić przed chorobami serca. W jogurcie znajdziemy również fosfor, magnez i potas. Te minerały są niezbędne w kilku procesach biologicznych takich jak regulacja ciśnienia krwi, poprawa metabolizmu i zdrowia kości. Choć sam w sobie jogurt nie zawiera witaminy D, to bardzo często jest nią wzbogacany. Ta witamina wspomaga kości i układ odpornościowy. Może nawet zmniejszać ryzyko niektórych chorób serca.

Jogurt, a w szczególności jogurt grecki, jest bardzo bogaty w białko. Oznacza to, że może wpływać na kontrolę apetytu, a dzięki temu jest pomocny w odchudzaniu. Niektóre odmiany jogurtu zawierają probiotyki, czyli żywe bakterie. Mogą one korzystnie wpływać na nasz układ trawienny, zmniejszając objawy zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Co ciekawe, jogurt pomaga zredukować wysokie ciśnienie. Zwiększa również poziom cholesterolu HDL (dobrego). Dzięki witaminom i minerałom, jogurt może wzmocnić układ odpornościowy.

Sonda
Znasz kogoś, kto choruje na cukrzycę?