Śledzie - jak je przyrządzić? Jak moczyć, smażyć i marynować śledzie?

2017-12-17 15:35

Śledzie można przyrządzić na wiele sposobów. Można je m.in. marnować, smażyć i piec. Jednak przedtem należy je odpowiednio namoczyć, by pozbyć się ich przykrego rybnego zapachu, a także nadmiaru soli. Sprawdź, jak przyrządzać śledzie.

ŚLEDZIE są zdrowe i mają mało kalorii. Wartość odżywcza śledzi
Autor: Thinkstockphotos.com/ Archiwum prywatne Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne.

Śledzie to ryby, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Dlatego przed Bożym Narodzeniem wiele osób zastanawia się, jak przyrządzić śledzie. A te można przyrządzić na wiele sposób, m.in. marnować, smażyć i piec. Jednak przedtem należy je odpowiednio namoczyć. Podpowiadamy, jak przygotować śledzie, by cieszyły podniebienie wyjątkowym smakiem.

Śledzie - jak długo moczyć śledzie?

Śledzie moczy się głównie po to, by pozbyć się ich przykrego rybnego zapachu, a także nadmiaru soli. Poza tym, wcześniej namoczone śledzie są bardziej kruche i łatwiejsze do przygotowania.

Czas moczenia śledzi zależy m.in. od ich wielkości. Całe śledzie należy moczyć przez 12-18 godzin w zimnej wodzie, zmieniając ją co najmniej dwukrotnie. Czas moczenia można skrócić, jeśli wcześniej wypatroszy się śledzie, tzn. rozetnie brzuszki i wyjmie wnętrzności. Po namoczeniu śledzi należy wyjąć je kolejno z wody i pofiletować, czyli przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć ości i główną część grzbietową. Następnie ze śledzi należy zdjąć skórę, zaczynając od głowy. Jedynie ze śledzi przeznaczonych do marynowania nie trzeba zdejmować skóry. Jeśli śledzie mają być bardziej delikatne w smaku, można na 2 godziny zalać je zimnym mlekiem.

Znacznie łatwiej moczy się gotowe płaty śledziowe, kupione w sklepie. Jeśli są dość słone, wystarczy tylko włożyć je do zimnej wody na godzinę. Jeśli w dalszym ciągu będzie wyraźnie czuć sól (wystarczy odkroić kawałek śledzia i go spróbować), czas moczenia można przedłużyć do 2-3 godzin, jednak wówczas co godzinę należy zmieniać wodę. Im dłużej moczy się śledzie, tym stają się łagodniejsze. Jeśli chce się uzyskać bardzo delikatny smak śledzi, można je potem na godzinę zamoczyć w mleku. Nasze babcie moczyły śledzie także w maślance, a nawet w piwie i winie. Współcześnie śledzie moczy się także w gazowanej wodzie mineralnej z dodatkiem odrobiny octu winnego lub soku z cytryny. Śledzie namoczone na pół godziny w kwaskowatej, gazowanej wodzie mineralnej będą miały delikatny, szlachetny smak.

Czytaj też:

Jak przyrządzić śledzia po kaszubsku?

Jak zrobić tatar ze śledzia? Przepis Magdy Gessler

To ci się przyda

Warto wiedzieć, że najkrócej, bo nawet 10-15 minut, moczy się matiasy. Niektórzy nawet twierdzą, że nie trzeba ich moczyć, tylko wystarczy energicznie opłukać je pod bieżącą wodą. Wszystko dlatego, że są one znacznie mniej słone od tradycyjnych śledzi z beczki. Ponadto nie trzeba ich obierać ze skórki.

Jak marynować śledzie? Przepis na śledzie marynowane

Do przygotowania marynowanych śledzi będą potrzebne - 1 kg płatów śledziowych z beczki, 2 duże cebule, 1 szklanka octu 10 proc. 2 szklanki wody, 3-4 łyżki oleju, pół łyżeczki cukru i przyprawy: kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy.

Wlej ocet i wodę go garnka i dodaj połowę przypraw. Całość doprowadź do wrzenia. Następnie do wrzącego octu dodaj pokrojoną w cienkie krążki 1 cebulę i od razu odstaw garnek z gazu. Pozostaw do wystudzenia. Śledzie, pokrojoną w krążki drugą cebulę i przyprawy układaj warstwami (śledzie, cebula, przyprawy, śledzie, cebula itd) w słoiku typu twist-off, przy czym na wierzchu słoika powinna się znajdować cebula z przyprawami. Całość zalej ostudzonym octem, a na wierzch wlej odrobinę oleju. Słoik szczelnie zamknij. Śledzie można przechowywać w lodówce maksymalnie 14 dni.

To ci się przyda

Jak pozbyć się małych ości ze śledzi?

Natrzyj śledzie sokiem ze świeżej cytryny i włóż je do lodówki na noc. Sok zmiękczy małe ości, których nie da się usunąć ręcznie.

Jak pozbyć się zapachu śledzi?

Wszystkie sztućce, naczynia i deski używane podczas przygotowywania śledzi należy umyć w zimnej wodzie, po czym przetrzeć plasterkiem cytryny. W ten sposób można się pozbyć przykrego zapachu.

Śledzie w oleju - przepis

Aby przyrządzić śledzie w oleju, należy przygotować 8-10 filetów śledziowych typu matias, 2 duże cebule, 2 cytryny, słoiczek musztardy francuskiej, pół szklanki oleju (najlepiej rydzowego, gdyż bardzo dobrze komponuje się ze śledziami) oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe.

Osusz namoczone wcześniej śledzie, a następnie każdy płat wysmaruj z jednej strony musztardą francuską i pokrój na równe kawałki. Cebulę pokrój w krążki. Następnie układaj śledzia, cebulę i przyprawy warstwami (śledź, cebula, przyprawy, śledź, cebula itd), każdą z nich obficie skrapiając sokiem z cytryny i zalewając olejem. Na wierzchu słoika powinna znajdować się cebula. Słoik zakręć i wstaw na 2-3 dni do lodówki.

Śledzie pieczone z grzybami i warzywami - przepis

Do przygotowania pieczonych śledzi będą potrzebne : 1 śledź, 2 marchewki, 1 cebula, 7 pieczarek, łyżka oleju, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz, tymianek.

Wypatrosz śledzia. Następnie 6 pieczarek pokrój w kostkę i posiekaj tymianek. Całość przełóż do półmiska, dodaj olej, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany farsz włóż do śledzia. Następnie posól go i połóż na blaszce. Obok niego połóż pokrojoną w talarki cebulę, marchewkę pokrojoną w plasterki i pozostałą pieczarkę pokrojoną w kostkę. Całość skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15-20 minut.

Śledzie smażone - przepis

Do usmażenia śledzi będą potrzebne -  3 filety śledziowe sól, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, olej (do smażenia), sok z cytryny, przyprawy: sól i pieprz, zioła prowansalskie

Osuszone filety posyp przyprawami i skrop sokiem z cytryny. Olej rozgrzej na patelni. Następnie otocz śledzie w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a potem połóż na patelnię. Śledzie powinny się smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.

Śledź – król postu [#TOWIDEO]