Sprzyja odchudzaniu, wzmacnia układ krążenia i... działa jak afrodyzjak. Nietypowe warzywo ma niezwykłe zalety
Na obniżenie poziomu cholesterolu. Na obniżenie poziomu cukru we krwi. Na wsparcie wątroby. To tylko początek listy zalet tego warzywa. Nie bez powodu sądzi się, że to jedno z najzdrowszych warzyw świata. Co jeszcze możemy zyskać, dodając karczochy do menu?
Nietypowe warzywo, które działa jak afrodyzjak
Karczoch, choć powszechnie nazywany jest warzywem, to w rzeczywistości roślina z rodziny astrowatych z basenu Morza Śródziemnego. W tym rejonie już od wieków ceniono karczochy z racji ich prozdrowotnych zalet.
Współcześnie karczochy również cieszą się powodzeniem w kuchni południowoeuropejskiej. Co ciekawe, bywają tam postrzegane jako... afrodyzjak.
Karczochy sprzyjają odchudzaniu i są pełne witamin
Karczochy zawierają sporą porcję błonnika, co wyjaśnia, dlaczego są tak cenione na diecie redukcyjnej. Poza tym są bogate w kwas foliowy, witaminy z grupy B i błonnik.
W karczochu znajduje się także witamina C, witamina A i kilka cennych minerałów, jak fosfor, magnez, miedź, żelazo i potas. Te warzywa to również dobre źródło roślinnego białka.
Karczoch to przyjaciel twojego serca
Jak lekarze i dietetycy oceniają karczochy? Na podstawie znanych badań, wiadomo, że mogą one wpływać regulująco na poziom cholesterolu we krwi.
Karczochy zawierają też substancje o działaniu antyoksydacyjnym, co sprawia, że mogą korzystnie działać na serce i układ krążenia. Ekstrakt z karczocha sprzyja efektywnemu przetwarzaniu cholesterolu przez organizm. Ponadto przeciwutleniacze mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Karczochy zaleca się w diecie osób z nadciśnieniem, bo zawarte w nich enzymy korzystnie działają na naczynia krwionośne. Ten efekt to także zasługa potasu oraz magnezu, które to pierwiastki są istotne w pracy serca.
Karczochy - zbawienne dla wątroby, obniżają poziom cukru we krwi
Karczochy mogą działać korzystnie na wątrobę, wspierając jej regenerację, zmniejszając stany zapalne i działając pomocniczo przy farmakoterapii. Karczoch jest też bogaty w garbniki i flawonoidy. Kolejne atuty to niska kaloryczność i niski indeks glikemiczny.
Z kolei inulina, która znajduje się w karczochach, korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Inulina to rodzaj błonnika o właściwościach prebiotycznych.
Korzystnie działa na pracę układu pokarmowego, niweluje biegunki, bóle brzucha, bolesne skurcze i zaparcia. Karczochy mogą również łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego.
Jak jeść karczochy?
Karczochy można jeść w różnej postaci: gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, jako dodatek do sosów, mięs, serów, sałatek. To również pyszny składnik pożywnej zupy. Karczoch może być nawet wykorzystywany w postaci... soku.
Niezależnie od formy podania, karczochy to doskonałe wsparcie dla osób, które chciałyby zredukować masę ciała albo zniwelować skutki zbyt tłustej diety.
Karczochy - przeciwwskazania
Karczochy mogą uczulać niektóre osoby. Nie zaleca się ich także pacjentom z problemami z drogami żółciowymi albo kamieniami żółciowymi.
Jako substancja obniżająca ciśnienie, karczoch nie jest zalecany pacjentom ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym.
Ponadto należy mieć na uwadze, że karczoch może wchodzić w interakcje z lekami stosowanymi w schorzeniach wątroby czy innych dolegliwościach układu pokarmowego, w tym jelit.