Tę rybę omijamy w sklepie szerokim łukiem. Skrywa w sobie ogromny potencjał
Ta ryba nie wzbudza naszego zainteresowania w sklepie tak jak mintaj, panga czy łosoś. Niewykluczone, że możemy odwracać wzrok z powodu jej specyficznego wyglądu. Nie należy jednak sugerować się jej walorami „urodowymi”, lecz bardziej skupić na potencjale odżywczym. Zawarte w niej składniki wzmacniają pracę serca, mózgu oraz wspierają odporność.
Mówi się czasami, że kupujemy oczami i naszą uwagę przyciąga to, co ładne. Być może tak to, działa w przypadku tej ryby. Chodzi o grenadiera, którego wyróżnia dość nietypowy wygląd. Ze względu na swój kształt określany jest często „olbrzymią kijanką”. Ma dużą głowę, która stanowi 15 proc. całego ciała i wydłużony tułów. I jego ogromną zaletą jest to, że ma mało ości.
Grenadier – nieocenione źródło zdrowia
Grenadier ma podobny smak do innych gatunków z rodziny buławikowatych lub dorszokształtnych, czyli subtelny, łagodny, miękki oraz wilgotne mięso. Żyje w Oceanie Atlantyckim na południe od Islandii i Grenlandii. Ta chuda ryba o niskiej zawartości tłuszczu zasługuje na większą atencję konsumencką ze względu na skład odżywczy. W 150 g porcji znajdziemy 26 g białka, 0,6 g tłuszczu, 104 mg sodu oraz 111 kalorii.
Ponadto grenadier zawiera moc cennych pierwiastków, takich jak: chrom, jod, fluor, kobalt, magnez, potas, wapń i żelazo, które mają zbawienny wpływ na pracę serca, mózgu i układu odpornościowego.
Jedz jak najczęściej grenadiera
Ta pyszna ryba może z powodzeniem zagościć w jadłospisie osób, które chcą ograniczyć tłuszcz lub dbają o sylwetkę. Choć ma niewiele tłuszczu, to nie brakuje w niej białka, a więc jest znakomitym dla osób uprawiających sport. Można sięgać również po grenadiera w trakcie rekonwalescencji w celu wzmocnienia lub w sytuacji, gdy organizm domaga się zwiększonego spożycia białka.
Grenadier obfituje w wapń i fosfor, czyli pierwiastki, które dbają o wzmocnienie układu mięśniowo-szkieletowego oraz zapobiegają kruchości kości i zębów. Stanowi także źródło niesamowicie cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed chorobami serca, wzmacniają odporność i mogą wywierać działanie przeciwnowotworowe. Na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy mają dobroczynny wpływ także zawarte w tej rybie składniki odżywcze, takie jak: witamina PP, magnez i potas.
Warto ją włączyć do menu. Jej wyjątkowy smak wzbogaci wiele potraw. Można go nie tylko smażyć, ale także piec i dusić w warzywach.