Ten napar to hit na trawienie. Niezbędny po świątecznym ucztowaniu
Kompot wigilijny, będący zarówno obiektem uwielbienia, jak i niechęci, jest nie tylko elementem tradycji świątecznej, ale również oferuje korzyści zdrowotne. Wigilijna kolacja obfituje w różnorodne smakołyki, wśród których kompot z suszu wyróżnia się swoimi dobroczynnymi właściwościami. Dlaczego warto włączyć go do swojego poświątecznego menu?
Podczas świątecznej biesiady, nasz układ pokarmowy jest wystawiony na ciężką próbę. Wiele osób skarży się na dyskomfort związany z przejedzeniem po obfitym posiłku. Aby uniknąć takich problemów, warto zachować umiar, a także pamiętać, że pomocnym może okazać się wigilijny kompot z suszu, działający korzystnie na procesy trawienne.
Kompot wigilijny z suszu – wsparcie dla trawienia
Na polskim stole wigilijnym znajduje się tradycyjnie 12 potraw, a jedną z nich jest kompot z suszonych owoców. Ten napój nie tylko uzupełnia świąteczny stół, ale również wspomaga trawienie. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego w suszonych owocach kompot ten poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Błonnik także przyczynia się do szybszego osiągnięcia uczucia sytości, co może zapobiegać świątecznemu przejedzeniu.
Kompot z suszonych owoców odgrywa znaczącą rolę we wspieraniu funkcjonowania naszego układu jelitowego, przyspieszając perystaltykę jelit. Efektywność kompotu w ułatwianiu trawienia jest związana z wysoką zawartością kwasów owocowych, które są korzystne dla rozwoju pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym.
Ponadto kompot z suszu jest bogatym źródłem ważnych mikroskładników, takich jak:
Przygotowując ten świąteczny napój, warto ograniczyć dodatek cukru, zastępując go na przykład naturalnym miodem, gdyż suszone owoce same w sobie są słodkie.
Jak zrobić wigilijny kompot z suszu?
Wigilijny kompot z suszonych owoców, będący kulminacyjnym punktem świątecznej kolacji, doskonale nawadnia i wspomaga trawienie po sytym posiłku. Starannie przyrządzony z wysokiej jakości składników, kompot wigilijny może również służyć jako wykwintny deser. Jak przygotować idealny kompot na wigilijną wieczerzę?
Przygotowanie idealnego kompotu wigilijnego wymaga użycia co najmniej trzech rodzajów owoców, takich jak suszone śliwki, morele i jabłka. Dodanie 1-2 gruszek oraz garści fig sprawi, że napój będzie bardziej słodki. Ogólnie, należy użyć około 0,5 kg owoców na 2 litry wody. Do smaku dodajemy kilka goździków, kawałek laski cynamonu, plasterek cytryny i pomarańczy wraz ze skórką oraz opcjonalnie cukier. Jednak warto zauważyć, że owoce naturalnie słodzą napój, więc zaleca się dodawać cukier dopiero pod koniec gotowania, aby uniknąć nadmiernego słodzenia.
Kompot powinien być gotowany krótko, od 5 do 10 minut. Aby owoce dobrze się napęczniały i zmiękły po ugotowaniu, najlepiej namoczyć je na 2-3 godziny przed gotowaniem, a nawet przez noc. Ważne jest, aby kompot ugotować odpowiednio wcześnie, tak aby miał czas ostygnąć i „przegryźć się” przed rozpoczęciem wigilijnej kolacji.
Jak zrobić kompot wigilijny?
Najpierw należy sparzyć suszone owoce wrzątkiem, a następnie odcedzić na sicie i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny przed gotowaniem. Owoce gotujemy razem z przyprawami i łyżką cukru trzcinowego w tej samej wodzie, w której się moczyły, nie dłużej niż 10 minut od momentu zagotowania. Pod koniec gotowania dodajemy plasterki cytryny i pomarańczy, a w razie potrzeby dosładzamy. Przed podaniem kompot należy wystudzić.
Kompot z suszu wyróżnia się swoim charakterystycznym aromatem, który można wzbogacić, dodając korzenne przyprawy. Prosta wersja z suszonych śliwek jest klasyczna, ale warto pamiętać, że im więcej różnorodnych owoców użyjemy, tym bardziej złożony i interesujący będzie smak kompotu.