To możesz znaleźć w chlebie z supermarketu. Bosacka: Nie dajcie się nabrać

2024-02-05 12:03

Katarzyna Bosacka to dziennikarka, która interesuje się kwestią odżywiania. W mediach społecznościowych informuje o pułapkach konsumenckich i wskazuje, na co zwrócić uwagę. Tym razem pod lupę wzięła chleb. Kolejny raz okazuje się, że coś, co powinno obfitować w naturalne składniki wcale nie jest tak zdrowe jak byśmy zakładali.

To możesz znaleźć w chlebie. Bosacka mówi wprost: Nie dajcie się nabrać
Autor: Getty Images & Instagram/@katarzynabosacka To możesz znaleźć w chlebie. Bosacka mówi wprost: Nie dajcie się nabrać

Dziennikarka nie tylko analizuje skład żywności, ale także edukuje innych, w jaki sposób dany składnik może wpływać na zdrowie. Okazuje się, że nawet najbardziej podstawowy produkt nie jest wolny od niechcianych dodatków.

Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante

Kupujesz ten chleb? Ten skład może cię zaskoczyć

Swojski chleb kojarzy się z tradycyjnym wypiekiem, którego zapach rozprzestrzeniał się w całym domu. Niestety okazuje się, że obecnie aktualna jest wyłącznie nazwa. Katarzyna Bosacka wskazuje, że produkt o nazwie “swojski chleb” to tak naprawdę pieczywo, w którym znajdują się różne dodatki, które w domowym i naturalnym chlebie nie występują.

- Nie dajcie się nabrać na takie napisy na opakowaniach jak: „wiejski”, „swojski”, „babuni”, „jak u mamy” „tradycyjny”, „domowy” itp., bo to wcale nie oznacza, że produkt jest naturalny i nie zawiera zbędnych dodatków do żywności - informuje Bosacka.

Dziennikarka wskazuje, że czytając etykiety, można zauważyć, że w pieczywie znajdują się takie składniki jak:

  • emulgator,
  • cukier,
  • stabilizator gumę guar E412,
  • karboksymetylocelulozę E466,
  • syrop glukozowy,
  • środek do przetwarzania mąki.

Pod postem pojawiło się wiele komentarzy, z których wynika, że internauci często decydują się na samodzielne pieczenie chleba, w którym znajduje się wyłącznie mąka, zakwas, sól i woda.

Cukier to cichy zabójca? Czytaj skład produktów

Cukrzyca to choroba, która rozwija się po cichu i wielu chorych przez lata nie wie, że na nią cierpi. Ministerstwo Zdrowia prognozuje, że już w 2030 roku na cukrzycę typu 2 może zachorować nawet ponad 4 mln osób.

Dieta gra kluczową rolę w kontekście występowania cukrzycy typu 2, którą określa się także mianem choroby wtórnej. Zdiagnozowana cukrzyca wymaga leczenia u diabetologa, ale zanim dojdzie do tak poważnego stanu, odpowiednia forma żywienia może obniżyć poziom cukru we krwi i zapobiec poważnym konsekwencjom zdrowotnym. 

W obecnych czasach cukier dodawany jest niemal do każdego produktu, jak widać, nie brakuje go również w chlebie. Syrop glukozowy to kolejny składnik, który nie wpływa pozytywnie na poziom glikemii. Spożywając każdego dnia wysokoprzetworzoną żywność, słodycze, a do tego wędliny, chleb czy inne dodatki z zawartością cukru zwiększamy ryzyko zachorowania cukrzycę typu 2, która przez długi czas rozwija się bez żadnych objawów, stąd zyskała określenie “cichego zabójcy”. Warto dokładnie analizować codzienną dietę i czytać etykiety sprzedawanych produktów, bez względu na to jak piękną nazwą zostały okraszone.