Zielone złoto wiosennego stołu. Poprawią pracę jelit i metabolizm
Wiosna już na dobre zagościła za oknami. Oznacza to, że na nasze talerze już zaczną trafiać sezonowe warzywa i owoce. W tym gronie znalazły się również kiełkujące między marcem a kwietniem szparagi. Są one nie tylko dietetyczne, ale również zdrowe. Co znajdziemy w szparagach?
Szparagi - bomba zdrowotna. Co w nich znajdziemy?
Wiosna jest sezonem na szparagi. Można je wówczas znaleźć w każdym sklepie w najróżniejszych odmianach. Wraz z "modą" na dobre odżywianie coraz więcej osób zaczęło doceniać te rośliny. Występują w kolorach takich jak biały, zielony, fioletowy, a nawet różowy. Niezależnie od koloru jednak zalety tego warzywa pozostają niezmienne. Warto zaznaczyć, że szparagi są jednymi z najmniej kalorycznych warzyw. W 100 gramach znajduje się wyłącznie 22 kcal. Są również niezwykle pożywne i zawierają duże ilości białka. Specjaliści zachęcają do zajadania się szparagami, ponieważ są lekkostrawne i delikatne, więc nie wywołują niemal żadnych skutków ubocznych.
Szparagi są pełne witamin takich jak E i C, które są niezbędne w walce ze stresem oksydacyjnym. Na tym jednak nie koniec. W szparagach znajdziemy także tiaminę i witaminy z grupy B, które są nieocenionym źródłem energii potrzebnym do utrzymania koncentracji i regulacji poziomu cukru we krwi. Nie można również zapomnieć o witaminie K, która bierze czynny udział w krzepnięciu krwi i pozytywnie wpływa na stan kości. W szparagach nie zabrakło także kwasu foliowego, beta-karoteny i karotenoidów. Znajdziemy w nich również magnez, potas, wapń, fosfor, chrom, selen, mangan, żelazo, cynk i miedź.
Wpływ szparagów na zdrowie. Lista jest długa
Dobroczynne dla zdrowia właściwości szparagów znane były od wieków. Używano ich w lecznictwie ludowym krajów Wschodu. Do dziś ekstrakty ze szparagów stosowane są jako środki pobudzające, moczopędne, przeciwkaszlowe czy przeczyszczające w leczeniu tradycyjnym. Swoje działa prawdopodobnie zawdzięczają obecności związków bioaktywnych takich jak: błonnik pokarmowy, flawonoidy, polisacharydy, saponiny czy antocyjany.
Warto jednak wiedzieć, że szparagi wykazują przeciwnowotworowe działanie. Za to odpowiadają głównie saponiny i polisacharydy. Mogą więc hamować syntezę DNA wobec komórek raka: piersi, prostaty, okrężnicy i trzustki.
Szparagi wpływają również na pracę jelit i regularność wypróżnień, a to wszystko dzięki zawartości błonnika i zdolności do stymulowania diurezy. Co więcej, błonnik pomaga również kontrolować poziom cukru i cholesterolu. Szparagi są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, więc wspierają organizm w walce z infekcjami. Oprócz tego poprawiają jeszcze metabolizm.
Szparagi zawierają również asparaginę, dzięki czemu mają właściwości moczopędne, wspierają pracę nerek i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawodnienia organizmu.
Szparagów nie poleca się osobą cierpiącym na zapalenie pęcherza, kamicę nerkową, niewydolność i zapalenie nerek. Obecność puryn sprawia, że nie są również wskazane osobą z dną moczową i hiperurykemią.