Źródło witaminy D i selenu. Zajadaj się nimi na diecie, ale unikaj w jednym przypadku

2024-09-13 13:21

Niewątpliwie są jednym z najpopularniejszych składników w kuchni. Świetnie komponują się w połączeniu z innymi potrawami. Nie tylko obłędnie smakują, ale także mogą pochwalić się bogatą zawartością składników odżywczych. Szczególnie warto je jeść w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ wzmacniają ogólną odporność organizmu. Co jeszcze w sobie kryją? Sprawdź!

Źródło witaminy D i selenu. Zajadaj się nimi na diecie, ale unikaj w jednym przypadku
Autor: Getty Images Źródło witaminy D i selenu. Zajadaj się nimi na diecie, ale unikaj w jednym przypadku

Pieczarki cieszą się popularnością niemal w każdej kuchni. Polacy za nimi wręcz przepadają z prostego powodu: dodają one potrawom głębi smaku. Poza tym mają mało kalorii, więc są dobrym sprzymierzeniem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Średniej wielkości pieczarka zawiera około 6 kalorii. 

Dlaczego warto jeść pieczarki?

Te niepozorne grzyby są zarówno smaczne, jak i wartościowe. W 100 pieczarek znajduje się około 3 g białka, 3 g węglowodanów i 0,3 g tłuszczu. Nie brakuje w ich składzie też cennego błonnika, witamin (D, B1, B2, B5, B6 i kwasu foliowego) oraz minerałów (m.in. fosforu, selenu, potasu czy żelaza).

Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Pieczarki warto jeść przez cały rok, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jak dowiedli amerykańscy naukowcy z Florida State University, wzmacniają odporność i zdolności samonaprawcze organizmu. Zawarty w grzybach selen ma korzystny wpływ na zwiększenie liczby przeciwciał oraz hamuje namnażanie się drobnoustrojów chorobotwórczych.

Pieczarki są wsparciem dla serca

Oprócz tego cennego minerału, pieczarki są również zasobne w spore pokłady witaminy D. Tak zwana "witamina słońca" jest niezbędna do właściwego wchłaniania fosforu i wapnia, co za tym idzie do utrzymania zdrowia kości. Jej niedobór może przyczynić się do rozwoju osteoporozy, zaburzeń mineralizacji tkanki kostnej czy osłabienia mięśni.

Obecność pieczarek w diecie jest naprawdę mile widziana. Wspomagają także układ krążenia poprzez zwalczanie szkodliwego cholesterolu we krwi. Co więcej, wysoka zawartość potasu, a niska zawartość sodu powoduje, że spożywanie pieczarek obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru.

Kto powinien unikać pieczarek?

Według badań City of Hope ekstrakt z pieczarek wykazuje silne działanie powstrzymujące rozrost komórek rakowych. Może zatem przyczynić się do obniżenia ryzyka zapadnięcia na choroby nowotworowe, zwłaszcza raka prostaty, piersi, żołądka czy jelit.

Nie wszyscy jednak mogą włączyć pieczarki do menu. Na ten składnik powinny uważać osoby, które borykają się z problemem dny moczanowej. Dlatego, że zasobne są w puryny, a zbyt wysokie ich stężenie może przyczynić się do odkładania kryształków moczanu wywołujących tę przypadłość.