Babcine remedium na grypę, reumatyzm i cukrzycę. Zrób sobie syrop
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest nieocenionym domowym lekiem na przeziębienie i potężnym wzmocnieniem odporności. Podany z wodą i dodatkiem kostek lodu staje się orzeźwiającą lemoniadą. Można go również dosłodzić herbatę czy dodać do koktajli. Jak go zrobić?
Syrop z kwiatów czarnego bzu to tradycyjne, ludowe remedium na grypę, przeziębienie, stany zapalne górnych dróg oddechowych oraz reumatyzm. Obfitość witaminy C, zawartej w syropie, korzystnie wpływa na układ odpornościowy i działa jako naturalny antyoksydant. Ponadto syrop z kwiatów czarnego bzu jest bogaty w witaminy z grupy B oraz flawonoidy. Można go bez obaw podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Syrop z kwiatów czarnego bzu właściwości
Czarny bez to roślina ceniona za swoje zdrowotne właściwości. Wykorzystuje się go zarówno profilaktycznie, jak i jako wsparcie w leczeniu różnych dolegliwości, takich jak przeziębienia. W roli surowca zielarskiego wykorzystuje się kwiaty, owoce, liście, korę i korzeń czarnego bzu. Z nich przyrządza się soki, syropy, napary, wyciągi i odwary. Czarny bez znajduje też zastosowanie w kuchni, gdzie tworzymy z niego dżemy, konfitury, powidła, herbaty, marynaty czy wina.
Świeże kwiaty czarnego bzu są bogatym źródłem minerałów i witamin (szczególnie witamin z grupy B), białka, a także związków polifenolowych. Te ostatnie to między innymi rutyna, kwercytyna, izokwercytyna, hiperozyd, astragalina i kemferol. Olejki eteryczne i kwas walerianowy są odpowiedzialne za specyficzny aromat kwiatów.
Kwiaty czarnego bzu charakteryzują się cierpkim, kwaśnym i gorzkim smakiem, który zawdzięczają obecności garbników, fenolokwasów i związków polifenolowych.
Jeśli chodzi o wygląd kwiatów czarnego bzu, to są one małe, kremowo-białe i o silnym zapachu. Ze względu na ich delikatność i nietrwałość zaleca się zbierać je w początkowym okresie kwitnienia czarnego bzu – krzew zakwita na przełomie czerwca i lipca.
Na co pomaga syrop z kwiatów czarnego bzu? Działanie
Kwiaty czarnego bzu, z których przyrządza się syrop, są bogate w składniki mineralne, takie jak potas, wapń, fosfor, cynk, mangan, magnez, sód i żelazo. Zawierają również kwasy organiczne, flawonoidy, polifenole, beta-karoten i witaminy: A, B1, B2, B3, B6 i C.
Dzięki temu syrop z kwiatów czarnego bzu posiada wiele zdrowotnych właściwości. Wzmacnia odporność, rozrzedza zalegającą wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie, działa antywirusowo oraz napotnie. Syrop z kwiatów czarnego bzu również chroni błony śluzowe dróg oddechowych.
Dodatkowo, syrop z kwiatów czarnego bzu działa przeciwbólowo, rozkurczowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. Napar z kwiatów czarnego bzu można stosować zewnętrznie, ponieważ łagodzi stany zapalne skóry, trądzik oraz rany. Wewnętrznie stosowany, jest dobrym środkiem wspomagającym w leczeniu chorób reumatycznych i dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także jest polecany do płukania gardła.
Preparaty na bazie czarnego bzu wykazują również działanie napotne i antyoksydacyjne, a przy tym wspomagają regulację gospodarki lipidowej organizmu. Sięganie po wyciągi i ekstrakty z kwiatów czarnego bzu to także sposób na poprawę krążenia krwi oraz wzmocnienie i uszczelnienie naczyń krwionośnych.
Składniki zawarte w kwiatach czarnego bzu wspomagają metabolizm glukozy oraz wydzielanie insuliny, co sugeruje ich potencjalne działanie przeciwcukrzycowe.
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Jak zrobić syrop
Przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu nie jest trudne. Potrzebujesz 40-60 baldaszków (skupisk pojedynczych kwiatów), sok z 3-5 dużych cytryn, litra wody oraz kilograma cukru.
Kwiaty należy oczyścić z łodyżek i ogonków, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie należy przecedzić płyn, dodać cukier i sok z cytryny, a potem gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Jeśli planujesz przechowywać syrop przez dłuższy czas, doprowadź go do wrzenia, a następnie natychmiast przelej do czystych, wyparzonych butelek lub słoików i odwróć je do góry dnem. Tak przygotowany syrop należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej spożyć go w ciągu kilku miesięcy.
Syrop z kwiatów czarnego bzu nie powinien być spożywany wieczorem ze względu na jego działanie wykrztuśne - efektem wieczornego spożycia syropu może być kaszel utrudniający spokojny sen.