Co jeść, by nie zachorować na RAKA JELITA GRUBEGO?
By zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, warto dbać o linię. Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko pojawienia się nowotworu.
Podstawą diety, będącej częścią profilaktyki raka jelita grubego powinny być warzywa i owoce (40–80 dag dziennie) oraz produkty zbożowe (60–80 dag dziennie).
- Warzywa są źródłem błonnika, witamin C i E oraz kwasu foliowego.
- Błonnik zwiększa masy kałowe, przyśpiesza pasaż jelitowy i neutralizuje kwasy żółciowe.
Dobrodziejstwem dla jelit są otręby pszenne, które ułatwiają ich pracę. Można je dodawać do kefiru lub jogurtu.
W diecie zapobiegającej nowotworom jelita grubego niezbędny jest nabiał.
- Zawarty w nabiale wapń wiąże kwasy żółciowe.
Dieta powinna być uboga w czerwone mięso (mniej niż 80 g dziennie, czyli średniej wielkości kotlet) i tłuszcze zwierzęce.
- Produkty zwierzęce obfitują w cholesterol,który ma właściwości kancerogenne.
Warto ograniczyć także żywność wędzoną oraz grillowane na ostrym ogniu mięso i ryby, ponieważ w wyższych temperaturach powstają w nich szkodliwe nitrozwiązki. Są one też w wędlinach i produktach konserwowanych.
» Utrzymuj BMI w granicach 20 -25.
» Dbaj o codzienną aktywność fizyczną (przynajmniej godzina dziennie, a raz w tygodniu godzina intensywnego treningu).
» Stosuj odpowiednią dietę.