Dieta chroniąca przed rakiem żołądka
Co jeść, żeby nie zachorować na raka żołądka? Zamiast produktów wędzonych i marynowanych wybieraj warzywa i świeże owoce. Ogranicz spożywanie soli oraz żywności konserwowanej chemicznie. Zobacz także, które produkty wykazują działanie antyrakowe - dieta w profilaktyce raka żołądka.
Spis treści
Zachorowalność na raka żołądka w Polsce w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat wyraźnie spadła - mówią specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia. Tendencję tę obserwuje się w całej Europie Zachodniej, USA i w Japonii. Ze statystyk wynika, że w ciągu 50 lat zachorowalność na nowotwory żołądka zmniejszyła się aż o 75%.
Dieta może ochronić przed rakiem żołądka
Dlaczego rzadziej chorujemy na nowotwory żołądka? Wynika to ze zmiany naszych nawyków żywieniowych i trybu życia. Palimy mniej papierosów, pijemy mniej wysokoprocentowych alkoholi, a w naszych posiłkach więcej jest owoców i warzyw.
Oznacza to, że sami mamy ogromny wpływ na to, czy zachorujemy. Tak więc na zachorowanie na raka żołądka wpływają silniej czynniki zewnętrzne niż predyspozycje genetyczne. Jak zmodyfikować dietę i których produktów unikać, żeby zmniejszyć ryzyko nowotworu?
Co jeść, żeby uniknąć zachorowania na nowotwór żołądka?
Dieta powinna być zdrowa i zbilansowana. Najważniejsze zasady, które muszą być przestrzegane, to regularne posiłki i zjadanie niewielkich porcji. Dzięki temu uda się ograniczyć produkcję soków trawiennych, które zwiększają dolegliwości żołądkowe. Spożywać należy duże ilości warzyw i owoców oraz unikać soli.
Skuteczna dieta antynowotworowa powinna zawierać związki chemiczne, chroniące przed zachorowaniem na raka. Największą grupą związków o działaniu profilaktycznym są polifenole roślinne, które chronią przed działaniem wolnych rodników. Znajdują się one głównie w owocach cytrusowych, żurawinie i zielonej herbacie.
Karotenoidów (naturalnych przeciwutleniaczy) dostarczą spożywane codziennie warzywa, takie jak: marchew, cukinia, dynia, brokuły, cebula, czosnek, ziemniaki, pomidory, kukurydza, buraki, szpinak. Im mniej są przetworzone, tym ich działanie jest skuteczniejsze, dlatego zaleca się, aby codziennie zjadać porcję warzyw na surowo, np. w postaci surówek.
Działanie antyoksydacyjne wykazują też produkty o dużej zawartości selenu, który wpływa na zmniejszenie powstawania wolnych rodników. Zawierają go np. borowiki, ciemny ryż, pszenica, czosnek.
>>> SPRAWDŹ, CO JEŚĆ, ŻEBY NIE ZACHOROWAĆ NA RAKA
Rak żołądka: czynniki zwiększające ryzyko zachorowania
- spożywanie pokarmów wędzonych i marynowanych;
- niskie spożycie owoców i warzyw;
- wysokie spożycie soli;
- dieta bogata w azotany i azotyny.
Zobacz jakie produkty warto spożywać, by uniknąć raka [#TOWIDEO]
Nadmiar soli w diecie sprzyja rozwojowi raka żołądka
Zbyt duża ilość soli w posiłkach jest przyczyną zwiększenia ciśnienia tętniczego i przyczynia się do rozwoju raka żołądka. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5-6 g u osoby dorosłej. Jednak nawet znaczące ograniczenie dosalania potraw nie wystarczy. Dużo zjadanej soli "ukrywa się" w gotowych produktach - dodaje się ją do wędlin, serów, zup w proszku, kostek rosołowych.
>>> SPRAWDŹ, JAK OGRANICZYĆ ILOŚĆ SPOŻYWANEJ SOLI
Dieta chroniąca przed rakiem żołądka: tych substancji unikaj!
Wykluczenie lub ograniczenie produktów wysoko przetworzonych spowodowane jest głównie związkami chemicznymi, które powstają podczas obróbki żywności i nieodpowiedniego przechowywania. Do związków chemicznych o właściwościach kancerogennych należą:
1. aflatoksyny: związki obecne w spleśniałych ziarnach, nasionach, orzechach;
2. heterocykliczne aminy i policykliczne węglowodany aromatyczne: związki powstające w czasie wędzenia, długiego grillowania oraz smażenia w wysokich temperaturach mięs i ryb;
3. azotany i azotyny stosowane do konserwowania takich produktów jak mięso, wędliny, sery dojrzewające, zupki błyskawiczne i kostki rosołowe.
4. marynaty uznane zostały przez WHO za możliwie rakotwórcze, co oznacza, że ich działanie kancerogenne nie zostało jeszcze potwierdzone, ale powinno się ograniczyć ich spożywanie. Dlaczego? Z jednej strony zawierają dużo soli, z drugiej - ich bazą jest ocet, który przy częstym spożywaniu powoduje niszczenie komórek krwi, prowadząc do anemii.
brak informacji