Dieta po czterdziestym roku życia złagodzi objawy menopauzy
Masz już 40 lat i z niepokojem obserwujesz, że twoje ciało się zmienia. Coraz mniej masy mięśniowej, coraz więcej fałdek tłuszczu. Dają o sobie znać zmiany hormonalne i wolniejsza przemiana materii. W porównaniu z okresem młodości zapotrzebowanie organizmu na energię spada o 25 proc. To właśnie dlatego choć nie jesz więcej, przybierasz na wadze.
W okresie klimakterium zmniejszeniu ulega poziom hormonów płciowych. Nasilają się także zmiany miażdżycowe wynikające ze zmniejszenia stężenia "dobrego" cholesterolu HDL. W tym wieku zwykle spada też aktywność fizyczna, mniej się ruszamy, częściej wypoczywamy na kanapie. Ciągnie to za sobą konsekwencje – zmniejsza się wydolność mięśni całego organizmu, w tym też mięśnia sercowego. Pogarsza się regeneracja naskórka, skóra traci elastyczność, dlatego właśnie potrzebna jest specjalna dieta.
Dieta po 40. złagodzi objawy menopauzy
To właśnie dieta odgrywa kluczową rolę w okresie menopauzy. Niezdrowe, źle zbilansowane żywienie może wywołać wiele nieprzyjemnych objawów menopauzy. Wiele kobiet spożywa wówczas za dużo cukru, kofeiny, soli i alkoholu oraz wysoko przetworzonej żywności. W takiej sytuacji nawet uzupełnienie i wzbogacenie diety o wymienione wyżej produkty, nie będzie w stanie zredukować występujących już przypadłości okresu okołomenopauzalnego. Dzięki właściwemu modelowi żywienia można wspomóc organizm kobiety w tym trudnym okresie, a tym samym złagodzić wiele przykrych dolegliwości.
Ilość i jakość w diecie po 40. roku życia
Przy bilansowaniu diety szczególną uwagę należy zwrócić na ilość i jakość spożywanej żywności. Dlatego pani po 40. powinna zrezygnować z tłustego mięsa, masła, przekąsek i słodyczy (najwyżej 1 kawałek czekolady na dzień). Wieprzowinę najlepiej zastąpić chudą wołowiną, drobiem, rybami i owocami morza. Warto też zadbać, aby jeść mniej słodkich owoców (zawierają bardzo dużo cukru), a więcej rozmaitych warzyw. W spożyciu wszelkich pokarmów należy zachować umiar i nie objadać się. Od stołu najlepiej wstawać z lekkim uczuciem niedosytu.
Czego ci potrzeba
Niedobór hormonów i dolegliwości z tym związane mogą być łagodzone przez fitohormony zawarte w produktach roślinnych, głównie w warzywach strączkowych. Warto, więc sięgnąć po soję i soczewicę - zawierają też lecytynę, poprawiającą zdolność koncentracji. Twojej skórze potrzebna jest teraz dieta z witaminami A i z grupy B oraz płynami. Witaminę A znajdziesz produktach mlecznych, żółtych i zielonych owocach i warzywach (banany, morele, brzoskwinie, papryka, marchew). Bogate w witaminy B są produkty zbożowe z pełnego przemiału: pieczywo razowe, grube kasze, orzechy. Dla kobiet dojrzałych istotne znaczenie, z racji zagrożenie osteoporozą ma zwiększone spożycie wapnia. Dlatego w diecie nie może zabraknąć mleka i jego przetworów.
Nie zapominaj o sporcie
Osoby mające problemy ze snem często podjadają nocą, co wiedzie prosto do tycia. Dlatego w tym wieku bardzo przydałby się ruch, który nie tylko poprawia kondycję, ale i nastrój, oraz reguluje tempo przemiany materii. Zamiast jechać do pracy autobusem, czy samochodem warto przejść się na spacer. Po pracy podaruj sobie odrobinę luksusu i idź na aerobik. W weekend nie zajmuj się tylko sprzątaniem i gotowaniem, ale znajdź czas na wycieczkę rowerową lub spacer.
O czym każda czterdziestolatka wiedzieć powinna:
- Spożywaj 4-5 małych posiłków w ciągu dnia.
- Sama przygotowuj sobie posiłki.
- Wybieraj produkty świeże i wysokiej jakości.
- Zrezygnuj z żywności wysoko przetworzonej.
- Koło telewizora, zamiast orzeszków czy chipsów, połóż oczyszczone marchewki i łodygi selera.
- Spróbuj nie jeść kolacji po godzinie 19.
W jadłospisie, po 40. roku życia, nie może zabraknąć:
- chudego drobiu i rozmaitych ryb morskich oraz słodkowodnych – są lekkostrawne i dostarczają białka,
- produktów zbożowych z pełnego przemiału – posiadają wiele witamin i cennego błonnika,
- warzyw – są niskokaloryczne, poprawiają perystaltykę jelit, przyspieszają i regulują trawienie,
- chudego nabiału – mleka i jego przetworów (kefiru, jogurtu, twarogu, sera) – dostarczają białka i wapnia,
- płynów: wody, słabej herbaty, soków warzywnych i owocowych – są konieczne do prawidłowej pracy organizmu.