Dieta przy przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc (POChP)

2015-05-31 14:57

Dieta przy POChP (przewlekła obturacyjna choroba płuc) w zasadzie niewiele różni się od zdrowej, zbilansowanej diety, którą powinien stosować każdy z nas. Jednak istnieją pewne zasady komponowania posiłków w przebiegu POChP, które pacjent powinien przestrzegać, by nie zaostrzyć przebiegu choroby. Sprawdź, jakie zasady diety przy POChP oraz co można, a czego nie można jeść.

POChP - dieta przy przewlekłej obturacyjnej chorobie płuc
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Dieta przy POChP - zasady
  2. Dieta przy POChP - co można jeść? Produkty zalecane
  3. Dieta przy POChP - produkty przeciwwskazane

Dieta chorego na POChP (przewlekła obturacyjna choroba płuc) to dieta, którą pacjent powinien stosować, by uniknąć zaostrzenia choroby. W przebiegu POchP praca przepony jest zwiększona, dlatego układając codzienne menu, należy pamiętać, aby jej dodatkowo nie przeciążać nieodpowiednio skomponowanymi posiłkami.

Dieta przy POChP - zasady

Chory na POChP powinien unikać spożywania obfitych posiłków, gdyż spora ich ilość w żołądku utrudnia pracę przeponie - głównemu mięśniowi oddechowemu. Nie jest więc wskazane spożywanie na raz zupy, drugiego dania i deseru. Chory powinien jeść mało, ale często.

Poza tym ostatni posiłek należy zjeść kilka godzin (minimum 3) przed położeniem się spać. W przeciwnym razie może dojść do duszności nocnych, ponieważ u chorych na POChP przepona gorzej pracuje w pozycji leżącej.

Należy sprawdzać wagę pacjenta i na tej podstawie ocenić jego dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Nie można bowiem doprowadzić do rozwoju nadwagi lub otyłości, ponieważ wówczas organizm potrzebuje większej ilości tlenu, aby prawidłowo natlenić nadmiar tkanek. Z kolei niedowaga powoduje, że mięśnie, także te oddechowe, są osłabione. Właśnie z tym ostatnim problemem najczęściej zmagają się chorzy na POChP, ponieważ choroba przyczynia się do braku apetytu i duszności w trakcie jedzenia. Poza tym, w związku z uciskiem przepony na żołądek, chory wcześnie czuje się syty. Dlatego osoby wychudzone powinny jadać dania bardziej kaloryczne, by wzmocnić mięśnie, do których zalicza się także przeponę.

Dieta przy POChP - co można jeść? Produkty zalecane

Szczególnie zalecane są posiłki zawierające sporo tłuszczu, bo do jego strawienia i spalania organizm potrzebuje mniej tlenu niż w przypadku węglowodanów czy białek. Szczególnie polecane są tłuszcze roślinne (oliwa). Jeśli chory wybiera białka, to tylko te w postaci chudego mięsa (kurczak, indyk, ryby) i przetworów mlecznych (jogurty, sery twarogowe i pasty twarogowe). W diecie chorego na POChP ważne są również produkty bogate w błonnik, który sprzyja regularnym wypróżnieniom. Są one ważne, ponieważ dzięki poprawie perystaltyki jelit nie gromadzą się w nich gazy.

WARTO WIEDZIEĆ>>Dieta bogata w BŁONNIK pomoże na zaparcia

Dieta przy POChP - produkty przeciwwskazane

Chorzy na POChP powinni unikać produktów ciężkostrawnych, wzdymających, ponieważ gazy gromadzące się w jelitach zwiększają ciśnienie w jamie brzusznej i podnoszą przeponę do góry, utrudniając jej pracę. Zalicza się do nich produkty, takie jak  nasiona warzyw strączkowych (groch, fasola, bób), warzywa kapustne (kapusta kalafior).