Moc oczyszczania, czyli dieta owocowo-warzywna
Nie jest sposobem odżywiania na całe życie, ale może być doskonałym wstępem do zmiany nawyków żywieniowych i zdrowszego stylu życia. Odkryj diety warzywno-owocowe.
Spis treści
- Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
- Sekret warzywno-owocowego menu
- Dieta z warzyw i owoców: warianty
- Dieta z warzyw i owoców: dieta sokowa
- Dieta z warzyw i owoców: post warzywno-owocowy
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Nie bez powodu warzywa i owoce stanowią podstawę każdej zdrowej diety. Są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Bogate w wodę, pomagają nawadniać organizm, a dzięki błonnikowi usprawniają trawienie i sycą, ale nie tuczą, bo są niskokaloryczne. Mogą i powinny być najważniejszą częścią każdego posiłku.
Warzywa i owoce dodane do posiłku ułatwiają trawienie innych składników, zwłaszcza białek. Pomagają organizmowi w przyswajaniu wielu substancji odżywczych. Warto więc do białego sera dodać liść cykorii, bo obecne w gorzkawych liściach fruktany zwiększają biodostępność m.in. wapnia. Z kolei skropienie sztuki mięsa sokiem z cytryny zwiększa wchłanianie obecnego w nim żelaza.
Sekret warzywno-owocowego menu
Warzywa i owoce dostarczane organizmowi jako jedyne źródło energii także mogą przynieść sporo korzyści. Taka dieta – pod warunkiem, że stosowana okresowo:
- oczyszcza,
- wzmacnia,
- regeneruje,
- ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów,
- pomaga „zresetować” pracę układu trawiennego, bo pozytywnie wpływa na wydzielanie enzymów trawiennych.
Dodatkowo jest lekkostrawna, więc daje odpocząć wątrobie. Ponieważ składa się z produktów, które są błyskawicznie trawione i wchłaniane, w jelitach nie zalegają resztki pokarmów. Sprawniej pracują jelita, a flora bakteryjna odpowiedzialna za odporność odbudowuje się.
Warto jednak pamiętać, że jest pewnego rodzaju postem, dlatego nie zastąpi normalnego odżywiania, zalecanego przez dietetyków i lekarzy. Nie dostarcza wszystkich składników, jakich organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Można ją stosować okresowo, np. kilka dni bez przerwy, robić jeden dzień w tygodniu sokowy lub warzywny albo przez miesiąc zastępować jeden lub dwa posiłki w ciągu dnia odżywczymi koktajlami.
Jakie warzywa i owoce doskonale nawadniają organizm? Sprawdź!
Jak zacząć przygodę z sokami?
O ile soki z owoców smakują niemal każdemu, to te z dodatkiem warzyw nie zawsze od razu stają się ulubioną przekąską. A są zdecydowanie zdrowsze, bo mają mniej cukrów, kwasów owocowych i kalorii, ale zawierają mnóstwo chlorofilu, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, prowitaminy A, witamin B, C, E, K, a także białka.
Aby szybciej polubić smak warzywno-owocowych mikstur, warto zacząć od warzyw, które mają neutralny smak, np. sałaty, jarmużu czy awokado. Na początek można wrzucać do wyciskarki czy sokowirówki 40% warzyw i 60% owo-ców, z czasem zmieniając proporcje na korzyść tych pierwszych. Produktów do miksowania nie moczymy w wodzie. Trzeba je krótko opłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć i zmienić w wartościowy sok.
Dieta z warzyw i owoców: warianty
Jadłospis warzywno-owocowy może składać się wyłącznie z soków, soków i bardziej sycących koktajli, lub też warzyw i owoców surowych, gotowanych, pieczonych, np. w postaci sałatek, surówek czy zup.
Warto ją dopasować do swoich potrzeb, np. dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym lepsze będzie menu oparte na gotowanych, ciepłych produktach.
Dieta z warzyw i owoców: dieta sokowa
To dieta dla wytrwałych. Zakłada picie świeżo wyciśniętych soków (5-6 porcji po 400-500 ml) o stałych porach. Nie powin-na trwać dłużej niż 5–7 dni, bo jest restrykcyjna. Można ją powtarzać raz na 3 miesiące, nie częściej.
Do soku nie dorzuca się sycących dodatków, takich jak płatki, nasiona czy otręby. To rodzaj kuracji dla osób, które chcą błyskawicznie zrzucić 2-3 kilogramy, np. przed ważną uroczystością, lub po prostu poczuć się lżej. Przygotowuje organizm do regularnych posiłków, a także pomaga żołądkowi odzwyczaić się od obfitych dań.
Mogą ją stosować wyłącznie dorosłe, zdrowe osoby (z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących). Podczas takiego postu niewskazana jest intensywna aktywność fizyczna, jedynie spacery, rekreacyjne pływanie, ćwiczenia oddechowe czy joga.
Nie powinno się jej stosować dłużej, ponieważ płynne menu nie jest idealnym rozwiązaniem dla osób zdrowych. Gryzienie pobudza produkcję wielu enzymów trawiennych i wydzielanie śliny, co ogranicza ryzyko próchnicy, a także – z czego nie zawsze zdajemy sobie sprawę – pomaga rozluźnić mięśnie szczęki, które często nadmiernie napinamy pod wpływem stresu.
Dieta z warzyw i owoców: post warzywno-owocowy
To, podobnie jak dieta sokowa, rodzaj głodówki. Jego największą propagatorką jest dr Ewa Dąbrowska, która przekonuje, że jedząc przez jakiś czas wyłącznie warzywa i owoce, można przywrócić organizmowi jego zdolności do samoleczenia, a wraz z nagromadzonymi złogami pozbyć się też nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Odstawienie pokarmów budulcowych i wysokoenergetycznych, czyli białek, tłuszczów i cukrów prostych ma przestawić organizm na odżywianie wewnętrzne. Dzięki temu pozbędzie się bezwartościowych złogów i uszkodzonych tkanek, bo wykorzysta je jako źródło energii.
Dieta nie jest skomplikowana, a jedzenia jest sporo – konieczność chrupania i długiego przeżuwania surowych, półsurowych lub gotowanych al dente produktów daje wrażenie, że jemy często. Zalecane są w niej:
- warzywa o małej zawartości skrobi, czyli korzeniowe (np. marchew, buraki, rzodkiew),
- kapustne (np. kalafior, brokuły),
- cebulowe (np. cebula, por),
- liściaste (np. sałata, zioła),
- dyniowate (np. kabaczek, ogórki),
- psiankowate z wyjątkiem ziemniaków (pomidory, papryka),
- owoce o niewielkiej ilości cukru: jabłka, jagody, grejpfruty, cytryny.
Post trwa 3-6 tygodni i po nim następuje stopniowe włączanie innych produktów.
Zarówno dietę sokową, jak i warzywno-owocowy post warto, przynajmniej za pierwszym razem, przeprowadzić pod okiem dietetyka. Można również skorzystać ze specjalnych dietetycznych turnusów, podczas których można skorzystać z konsultacji z lekarzem czy specjalistą od odżywiania, który podpowie, jak najlepiej dopasować taką dietę do możliwości organizmu.
ODMIANĄ SOKOWEJ DIETY JEST DIETA OPARTA NA SYCĄCYCH KOKTAJLACH.
Ich bazą są wprawdzie warzywa, owoce i zioła, ale dopuszcza dodatek takich składników jak oliwa (a także awokado, które ze względu na dużą zawartość tłuszczów nie pojawia się w diecie sokowej), pestki dyni i słonecznika, otręby, a także mleko i napoje mleczne (również roślinne, np. owsiane czy migdałowe).
Można też dodawać ugotowane kasze. Dzięki temu napoje zmieniają się w sycące i lepiej zbilansowane posiłki. Dietę koktajlową można stosować do 14 dni.
miesięcznik "Zdrowie"