Witarianizm to inaczej dieta surowa (dieta raw food), polegająca na spożywaniu wyłącznie lub też w większości pokarmów surowych.
Dieta surowa: produkty dozwolone
Warzywa i owoce nie mogą być wcześniej mrożone i powinny pochodzić ze sprawdzonych hodowli ekologicznych. Idea witarianizmu nie pozwala na obróbkę termiczną żywności, jednak dopuszczalne jest podgrzewanie potraw do temperatury 41°C. Zapomnijmy więc o gotowaniu, smażeniu i pieczeniu. Specjaliści i zwolennicy tej diety przekonują, iż zapewnia ona powrót do naturalności, uzyskanie wigoru i pełni zdrowia, a jednocześnie utratę zbędnych kilogramów. Co dokładnie jemy? Przede wszystkim surowe warzywa i owoce, a ponad to surowe ryby (np. sushi) oraz różnego rodzaju orzechy i nasiona, które są głównym źródłem tłuszczu w tej diecie.
Witarianizm – skąd się wzięła dieta surowa?
U Paula Nisona, byłego finansisty z Wall Street zdiagnozowano chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Po wielu latach leczenia, które nie przyniosły żadnego efektu, pacjent postanowił uleczyć się sam. Zaczął od zmiany nawyków żywieniowych - ze swojego codziennego menu wyrzucił produkty, które mu szkodziły i przerzucił się głównie na surowe warzywa i owoce. W ciągu roku – odzyskał zdrowie i stał się głównym propagatorem nowej diety.
Witarianizm czyli dieta surowa ma plusy i minusy
Surowa dieta jest lekka, oczyszczająca i łatwostrawna. Nie dostarcza wprawdzie naszemu organizmowi pełnowartościowego białka, witaminy B12 oraz żelaza, jednak pominięcie procesu podgrzewania ma swoje zalety - zmniejsza straty witaminy C oraz kwasu foliowego. Na plus witarianizmu przemawia fakt, iż nie znajdziemy tu produktów obfitujących w tłuszcze nasycone i tłuszcze typu trans. Zwiększone spożycie warzyw i owoców zaś, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Badania pokazują, że dieta ta dostarcza więcej witamin antyoksydacyjnych, niż dieta bazująca na obróbce termicznej żywności - witarianie spożywają 305 proc. zapotrzebowania na witaminę C, 247 proc. zapotrzebowania na β-karoten, 313 proc. na witaminę E oraz 120 proc. na miedź. Należy jednak pamiętać, iż dieta bazująca na surowych produktach zawiera bardzo mało cynku (pokrywa 92 proc. zapotrzebowania) i selenu (tylko 49 procent).
Przeciwnicy witarianizmu podkreślają, że surowa dieta nie dostarcza organizmowi podstawowego składnika budulcowego czyli białka. Jego niedobór jest szkodliwy, szczególnie w młodym wieku. Może powodować zaburzenia wzrostu i rozwoju oraz prowadzić do obniżenia się odporności organizmu. Dlatego zanim zdecydujemy się na wprowadzenie nowej diety, warto skorzystać z porad sprawdzonego dietetyka.