Jest największym gruczołem i jednym z najistotniejszych organów ludzkiego organizmu. Wątroba to wyjątkowy narząd, bez którego człowiek nie jest w stanie żyć, dlatego jej zdrowie powinien mieć na uwadze każdy człowiek. Nowe badania polskich specjalistów wykazały, że nawet dla stłuszczonej wątroby jest nadzieja.
Chrom przeciwdziała cukrzycy i wspomaga wątrobę
Zespół ekspertów z Zakładu Biologicznych Funkcji Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie, pod kierownictwem prof. Jerzego Juśkiewicza, od wielu lat bada aktywność biologiczną nanocząsteczek, które poprzez jedzenie dostają się do przewodu pokarmowego. W nowym badaniu - wraz z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie - postanowili wziąć na tapet chrom.
Chrom to jeden z podstawowych mikroelementów związanych z metabolizmem makroskładników u ludzi oraz zwierząt. Ze względu na swoje właściwości jest czynnikiem wspomagającym m.in. terapię przeciwcukrzycową. Wchodzi także w skład wielu suplementów odchudzających.
- To znana zależność, jednak nadal istnieją spory wśród naukowców co do skuteczności terapii tylko przy pomocy takiej suplementacji. W niektórych opracowaniach naukowych wskazano bowiem, że należy ostrożnie podchodzić do chromu jako suplementu przeciwdziałającego otyłości, gdyż w niektórych eksperymentach odnotowano pogorszenie funkcjonowania niektórych organów wewnętrznych – wyjaśnił prof. Jerzy Juśkiewicz.
Jak zaznaczają eksperci, obecnie najpopularniejszą formą tego pierwiastka jest organiczny pikolinian chromu (Cr-Pic), charakteryzujący się względnie niską biodostępnością, dlatego specjaliści poszukują innych jego form, które organizm mógłby lepiej wykorzystywać.
- Z tych powodów naukowcy zainteresowali się kompleksami chromu z aminokwasami oraz nieorganiczną formą chromu w postaci nanocząstek; możliwość ich zastosowania u ludzi wymaga jeszcze jednak wnikliwych badań, które póki co prowadzone są na modelach zwierzęcych – zaznaczył profesor.
Najlepszy sposób na poprawę zdrowia, w szczególności wątroby
W swoich analizach naukowcy chcieli sprawdzić, czy negatywne skutki wynikające z ze spożywania wysokotłuszczowej diety, da się łagodzić przy pomocy zmian w diecie oraz suplementacji różnych form chromu. Rezultaty badań zespół specjalistów opublikował w czasopiśmie "International Journal of Molecular Sciences".
Na skutki złych nawyków żywieniowych niezwykle narażona jest wątroba. - Badania jasno wykazały, że wątroba szczurów żywionych przez dłuższy czas dietą wysokotłuszczową jest po prostu niezdrowa – otłuszczona, "zestresowana" przez wolne rodniki i w permanentnym stanie zapalenia – dodał badacz.
Zespół ekspertów dowiódł, że rezygnacja z tłustej diety i zastąpienie jej lekkostrawnym jadłospisem, z dużą zawartością błonnika pokarmowego to najlepsze, co można zrobić w trosce o poprawę pracy tego niezwykle ważnego narządu. - Dodatek chromu wspomógł terapię polegającą na zmianie diety na "zdrowszą", a same nanocząstki chromu były bardziej "pomocne" niż chrom w postaci pikolinianu – tłumaczy specjalista.
Profesor podkreślił, że każdy, kto odżywa się niezdrowo, odczuje negatywne skutki swoich wyborów m.in. poprzez problemy z prawidłowym funkcjonowaniem wątroby. Kolejnym krokiem, jaki chcieliby wykonać naukowcy, są dalsze analizy pod kątem wykorzystania nanocząsteczek chromu w innych organach oraz ocenie bezpieczeństwa ich spożycia przez ludzi.
- Najlepszym sposobem na poprawę swojego zdrowia jest zmiana diety na niskotłuszczową. W połączeniu z nowymi nawykami żywieniowymi, terapię warto uzupełnić suplementacją chromem, który m.in. wspomaga redukcję otłuszczenia i stanu zapalnego wątroby - podkreślił prof. Jerzy Juśkiewicz.