Doping
Doping polega na zwiększaniu naturalnych możliwości fizycznych i umysłowych organizmu z zastosowaniem niedozwolonych środków lub metod. Motywy sięgania po doping mogą być różne, ale najczęściej obejmują chęć szybkiej poprawy wyników sportowych, zwiększenie atrakcyjności fizycznej, czy poszukiwanie dodatkowej motywacji do treningu. Choć doping może kojarzyć się głównie z podnoszeniem ciężarów, spotyka się go w wielu innych dyscyplinach sportu – lekkoatletyce, kolarstwie czy sportach walki.
Najczęściej stosowany rodzaj niedozwolonego wspomagania w sporcie to doping farmakologiczny. Opiera się on na podaniu określonej substancji do organizmu (najczęściej w formie iniekcyjnej lub jako tabletki). Cele stosowania dopingu obejmują najczęściej chęć maksymalizacji siły lub wytrzymałości bez zmiany masy ciała, przyrost tkanki mięśniowej, redukcję odczuwanego bólu lub czasowe zwiększenie skupienia i koncentracji.
Do typowych środków dopingujących należy zaliczyć sterydy anaboliczne, hormony i ich pochodne, beta-2-mimetyki, środki antyestrogenowe oraz środki maskujące (np. niektóre diuretyki). WADA zrównała z dopingiem również popularne SARM-y, czyli selektywne modulatory receptorów androgennych.
Choć stosowanie dopingu może wydawać się kuszące, nie bez powodu jest on zakazany przez prawo. Poza naruszaniem zasad etycznej i zdrowej konkurencji, niesie on istotne zagrożenia dla zdrowia, a niekiedy także życia. Do typowych skutków przyjmowania sterydów można zaliczyć zwiększone ryzyko zawału serca i udaru mózgu, napady agresji i brak kontroli nad emocjami, zaburzenie profilu lipidowego, uszkodzenie nerek lub wątroby, trądzik i zmiany w obrębie narządów płciowych.
Stosowanie dopingu jest szczególnie niebezpieczne u osób młodych, które mają nieustabilizowaną gospodarkę hormonalną oraz kobiet, u których łatwo może dojść do powstania trwałych zaburzeń w funkcjonowaniu narządów wydzielniczych.
Obok dopingu farmakologicznego wyróżnia się również genetyczny (np. ingerencja w ekspresję określonych genów) oraz fizjologiczny (np. sztuczne usuwanie tkanki tłuszczowej).