Dietetyczna kolacja - szybkie przepisy
Dietetyczna kolacja to ostatni, ale bardzo ważny posiłek. Powinniśmy ją zjadać 2-3 godziny przed snem. Zjedzenie dietetycznej kolacji zapobiega nocnemu objadaniu się, niwelując spadek glukozy we krwi. Kolacja na diecie powinna być lekka i zbilansowana. Sprawdź, jak łatwo i szybko przygotować dietetyczną kolację. Wypróbuj przepisy na zdrowe i dietetyczne potrawy.
Spis treści
- Sałatka z kurczakiem i ryżem czerwonym (232 kcal)
- Leczo z cukinią i indykiem (330 kcal)
- Sałatka z serem kozim i grzankami (347 kcal)
- Papryka faszerowana warzywami i kaszą jaglaną z ricottą (242 kcal)
- Ryba po grecku z chlebem pełnoziarnistym (303 kcal)
Dietetyczna kolacja to ostatni, ale bardzo ważny posiłek. Tymczasem częstym błędem wśród osób będących na diecie jest pomijanie kolacji, co przyczynia się do częstych napadów głodu w nocy oraz rozdrażnienia. Dietetyczna kolacja powinna pokrywać 20% dziennego zapotrzebowania energetycznego i składać się z produktów białkowych, warzyw, które nie mają właściwości wzdymających, oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych.
Należy zrezygnować z tłustych dań, fast foodów, pizzy oraz słodkich przekąsek. Na kolację świetnie sprawdzą się sałatki ze świeżych warzyw, jak również dania na ciepło. Nie masz pomysłu na dietetyczną kolację? Wykorzystaj nasze przepisy na dietetyczną kolację.
Sałatka z kurczakiem i ryżem czerwonym (232 kcal)
Składniki:
- 20 g ryżu czerwonego
- 80 g fileta z kurczaka
- 120 g (1 sztuka) pomidora
- 45 g (1 gałązka) selera naciowego
- 1 garść miksu sałat
- 8 g (1 łyżka) kiełków rzodkiewki
- 5 g (1 łyżeczka) olej rzepakowy
- 20 g cytryny
Wykonanie: Komosę ryżową ugotuj. Fileta z kurczaka dopraw używając ulubionych przypraw. Podduś na niewielkiej ilości oleju. Pomidora i selera naciowego pokrój w kosteczkę. Wymieszaj wszystkie składniki, skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku.
Leczo z cukinią i indykiem (330 kcal)
Składniki:
- 80 g fileta z indyka
- 20 g ryżu brązowego
- 240 g (2 sztuki) świeżych pomidorów
- 140 g (1 sztuka) papryki czerwonej
- 70 g (1/2 sztuki) papryki zielonej
- 150 g cukinii
- 10 g (1 łyżka) oleju rzepakowego
Wykonanie: Mięso i podduś na patelni. Pomidory sparz, obierz ze skórki, paprykę i cukinię pokrój w paseczki. Na patelnię dodaj paprykę, cukinię, po kilku minutach pomidory obrane i pokroje. Duś pod przykryciem. Dopraw do smaku.
Zobacz też: Koktajle odchudzające na bazie owoców i warzyw
Sałatka z serem kozim i grzankami (347 kcal)
Składniki:
- 60 g (3 sztuki) pomidorków koktajlowych
- 90 g (1/2 sztuki) ogórka zielonego
- 70 g papryki (1/2 sztuki)
- 60 g sera koziego
- 12 g (1 ½ łyżki) kiełków słonecznika
- 30 g (1 kromka) pieczywa pełnoziarnistego
- 5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
- 1 garść szpinaku baby
- 5 g (1/2 łyżeczki) musztardy
- 6 g miodu (1 łyżeczka)
Wykonanie: Pokrój warzywa w kostkę. Przygotuj dip mieszając miód, musztardę i oliwę z oliwek. Pokrój pieczywo w kostkę, dopraw i przygotuj grzanki. Na szpinaku ułóż pokrojone warzywa, ser kozi, grzanki, kiełki słonecznika całość polej dipem.
Sprawdź: Przepisy na dietetyczne sałatki z kurczakiem, jajkiem, tuńczykiem
Papryka faszerowana warzywami i kaszą jaglaną z ricottą (242 kcal)
Składniki:
- 140 g (1 sztuka) papryki czerwonej
- 20 g kaszy jaglanej
- 80 g włoszczyzny
- 5 g (1 łyżeczka) natki pietruszki
- 40 g ricotty
- 5 g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
Wykonanie: Paprykę przekrój na pół, wydrąż nasiona. Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie, wymieszaj z podduszonymi wcześniej warzywami, ricottą, natką pietruszki i przyprawami. Paprykę nafaszeruj tak przygotowaną masą. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Czytaj: Dieta lekkostrawna - jadłospis na tydzień
Ryba po grecku z chlebem pełnoziarnistym (303 kcal)
Składniki:
- 80 g fileta z sandacza
- 100 g selera korzeniowego
- 150 g (3 sztuki) marchewki
- 50 g (1 sztuka) pietruszki
- 100 g pomidorów z puszki
- 60 g (2 kromki) pieczywa pełnoziarnistego
- sól
- pieprz
Wykonanie: Rybę upiecz bez dodatku tłuszczu. Warzywa oczyść i zetrzyj na tarce, włóż do garnka, dodaj pomidory z puszki, przyprawy. Duś do miękkości. Ułóż rybę na talerzu, na rybę połóż przygotowane wcześniej warzywa. Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym.
Czytaj też:
Polecany artykuł:
Polecany artykuł: