Pyszny dodatek do dań. Jedz codziennie, a przestaniesz sięgać po przekąski i obniżysz cukier

2024-06-22 19:38

Zrzucanie zbędnych kilogramów bywa trudnym wyzwaniem, szczególnie gdy traktujemy to jako ciągłe rezygnowanie z ulubionych smakołyków. Warto zatem zainteresować się jednym produktem, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również pomaga opanować chęć na słodycze, chipsy i inne niezdrowe przekąski.

Masło orzechowe
Autor: Getty Images Podawanie niemowlakowi masła orzechowego może zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej.

Pozbywanie się niechcianych kilogramów nie oznacza, że mamy chodzić wciąż głodni. Co więcej, nie wolno nam do tego dopuścić, w przeciwnym razie narażamy się na niekontrolowane napady głodu. Wtedy nie tylko nie schudniemy, ale możemy doprowadzić do wystąpienia i rozwoju różnych zaburzeń odżywiania. Pomocny będzie jeden produkt o kremowej konsystencji.

Jedz orzechy na zdrowie!

Masło orzechowe na odchudzanie. Sprawdź dlaczego działa

Polskie Stowarzyszenie Diabetyków wskazało, że pacjentom leczonym na oddziale diabetologicznym do diety dołączono orzeszki ziemne oraz masło orzechowe. A to z kolei za sprawą badań, które wykazały, że tego typu żywność wpływa na poziom cukru we krwi. W grę wchodzi oczywiście masło orzechowe bez dodatku cukru, soli, czy oleju palmowego wykonane z orzechów ziemnych, nerkowca, czy migdałów.

Zawarte w maśle orzechowym składniki takie jak białko czy błonnik wspierają również proces odchudzania. Włączając je do diety, zachowujemy uczucie sytości na dłużej. Jak wiadomo, rola białka w zrzucaniu kilogramów jest bardzo istotna, ponieważ jego trawienie wymaga od organizmu większego wysiłku energetycznego.

Dodatkową zaletą masła orzechowego jest obecność witamin z grupy B. Jeśli połączymy spożywanie masła orzechowego z aktywnością fizyczną, nasz organizm zyska lepszą wydolność. Dzięki witaminie B3, czyli niacynie usprawnimy produkcję hormonu odpowiedzialnego za budowanie mięśni.

Planując jakieś danie, w którym będą węglowodany warto dodać łyżkę masła orzechowego, ponieważ obniży ono ładunek glikemiczny. Dzięki temu zatrzymamy uczucie sytości na dłużej i nie będziemy szukać kolejnych przekąsek po posiłku.

Masło orzechowe - ile jeść i które wybrać?

Powiedzenie “co za dużo, to niezdrowo” idealnie pasuje do spożywania masła orzechowego. Otóż warto zaznaczyć, że ten pyszny krem jest wysoce kaloryczny. Dlatego chcąc schudnąć, nie należy się nim objadać do oporu, ale traktować jako dodatek. Tylko w 100 g masła orzechowego jest ponad 588 kcal. Dlatego jeśli zastanawiasz się, ile masła orzechowego dziennie spożywać aby nie przesadzić, to jedna łyżka dziennie w zupełności wystarczy.

Jest kilka rodzajów masła orzechowego i to od ciebie zależy, które wybierzesz. Natomiast warto kupować je naprzemiennie, by dostarczać do organizmu zróżnicowanych składników odżywczych. Poniżej krótka charakterystyka.

  • masło orzechowe z orzechów nerkowca- idealne dla osób z niedoborem żelaza,
  • masło orzechowe z orzechów włoskich - dobra propozycja dla osób, które nie jedzą ryb oraz mięsa (bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6),
  • masło orzechowe z orzechów laskowych - zalecane panom, starającym się o potomstwo i poprawę potencji,
  • masło orzechowe z orzechów brazylijskich - świetny produkt dla osób pracujących umysłowo.