Kawa mrożona na odchudzanie? Smakuje obłędnie i wystarczy dodać jeden składnik
Kawa mrożona w upalny dzień brzmi niczym balsam. W dodatku odpowiednia kompozycja może przyspieszyć odchudzanie, przybliżając nas do marzenia o bikini i idealnej sylwetce. Szybka w przygotowaniu, aromatyczna i pyszna, a przede wszystkim orzeźwiająca.
Podczas upałów raczej unikamy kawy, ponieważ działa moczopędnie i wysuszająco, a nam potrzebne jest nawilżenie i orzeźwienie. Jednak wielu z nas nie wyobraża sobie całkowicie rezygnować z dawki kofeiny. Jest na to rozwiązanie, a sięgając po jedną przyprawę, zyskamy dodatkowy bonus w postaci szybkiej przemiany materii.
Mrożona kawa - przepis z kardamonem
Po pierwsze kawa sama w sobie przyspiesza metabolizm. Obecna w niej kofeina sprawia, że szybciej trawimy i nie czujemy głodu, co pomaga uniknąć sięgania po słodycze i niezdrowe przekąski. Jeśli jednak chcemy uzyskać większe efekty, warto dodać do mrożonej kawy szczyptę kardamonu.
Ta korzenna przyprawa obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych, przez co wspomaga odchudzanie. Ponadto działa przeciwzapalnie i ma niebanalny smak. Chcąc uzyskać efekt orzeźwienia, koniecznie należy pamiętać o kilku kostkach lodu. To dodatkowa dawka wody tak potrzebnej w czasie upałów, dzięki której nie musimy rezygnować z kawy w gorące dni.
Przepis na mrożoną kawę z kardamonem jest wyjątkowo prosty. Wystarczy zaparzyć pół filiżanki czarnej kawy lub użyć podwójnego espresso. Połączyć ze szklanką zimnego napoju roślinnego, np. kokosowego, sojowego, czy owsianego i dodać kilka kostek lodu. Całość posypać szczyptą kardamonu i gotowe.
Kardamon na odchudzanie? Właściwości orientalnej przyprawy
Kardamon to przyprawa, o której mówi się, że jest naturalnym termogenikiem. A to oznacza, że rozgrzewa układ pokarmowy i przyczynia się do szybszej przemiany materii. Jej dodatkowym atutem jest to, iż wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i łagodzi wzdęcia.
W kardamonie znajdziemy także melatoninę i choć kojarzymy ją głównie z zasypianiem, to naukowcy wykazali, że regularne spożywanie potraw bogatych w ten hormon nie tylko wspomaga odchudzanie, ale także zapobiega nagromadzeniu tkanki tłuszczowej. Co jest niezwykle cenne nie tylko w kwestii otyłości, ale takich schorzeń jak hipercholesterolemia, czy cukrzyca. A zawarte w przyprawie olejki eteryczne rozprawiają się z dolegliwościami układu trawiennego.
Pierwotne zastosowanie kardamonu było skierowane właśnie w kierunku problemów żołądkowych, w walce z nudnościami, zgagą czy w trakcie infekcji układu moczowego. Nietypowy smak pozwala na dodawanie go do deserów jak i wytrawnych potraw podobnie jak w przypadku cynamonu.