Eliksir młodości z marketu? Znamy dawkę dobrego tłuszczu, która odmładza narządy

2025-02-04 17:23

Zaledwie gram dobrego tłuszczu dziennie może realnie odmłodzić nasze narządy, twierdzą szwajcarscy badacze. Dietetyk kliniczny Jarosław Piotrowski przyznaje, że nie jest bardzo zdziwiony tym odkryciem. Podpowiadamy, skąd wziąć tyle nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 każdego dnia.

Eliksir młodości z marketu? Znamy dawkę dobrego tłuszczu, która odmładza narządy
Autor: GettyImages

O tym, że nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są znakomite dla naszego zdrowia, szczególnie dla układu krążenia, odpornościowego i nerwowego, chyba nikogo nie trzeba przekonywać.

Nie po raz pierwszy prowadzone są badania dot. ich potencjalnego wpływu na długość naszego życia czy regeneracji tkanek. Ustalenia zespołu naukowców z Uniwersytetu w Zurychu, którym kierowali Heike Bischoff-Ferrari i Steve Horvath, mają jednak unikalny charakter.

Badania prowadzono na ludziach, sporej grupie badawczej (777 osób), sprawdzano wpływ konkretnej dawki kwasów omega-3, a ewentualne zmiany w narządach oceniano za pomocą nowoczesnego zegara epigenetycznego.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Nature Aging", a wnioski z nich naprawdę cieszą, chociaż nie zaskakują ekspertów.

Poradnik Zdrowie - Kiedy iść do geriatry?

Kwasy omega-3 przedłużają nam życie. Dietetyk: "Nie jestem zaskoczony"

Szwajcarzy ustalili, że spożywanie jednego grama kwasów omega-3 dziennie może spowolnić tempo biologicznego starzenia się u ludzi. Takie wyniki nie dziwią dietetyka klinicznego, Jarosława Piotrowskiego:

Kwasy tłuszczowe omega-3, a szczególnie EPA i DHA, pochodzące z ryb, mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Tę wiedzę już dawno sprawdzono w praktyce. Populacje, które żyją najdłużej, jak choćby Japończycy, wśród podstawowych elementów diety mają tłuste ryby morskie, czyli właśnie te bogate w omega-3. W diecie śródziemnomorskiej, która jest uznana za najlepszą dietę na świecie, również głównym źródłem tłuszczu są produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3, czyli oleje roślinne takie jak oliwa.

Omega-3 i zegar biologiczny: 4 miesiące młodsi

Szwajcarscy naukowcy podczas badania klinicznego wykorzystali narzędzia biologii molekularnej, znane jako zegary epigenetyczne, aby obliczyć, w jaki sposób spożywanie codziennie 1 g dobrego tłuszczu wpłynęło na tempo starzenia się w grupie 70+.

Testowano osiem różnych grup lub terapii. Uczestnicy spożywali między innymi 2000 jednostek międzynarodowych (IU) witaminy D dziennie i/lub przyjmowali 1 gram kwasów omega-3 dziennie i/lub uczestniczyli w 30-minutowym programie ćwiczeń w domu 3 razy w tygodniu. Obserwacje trwały trzy lata.

Badacze ustalili, że spożycie kwasów omega-3 umiarkowanie spowolniło starzenie biologiczne w kilku zegarach epigenetycznych nawet o 4 miesiące. Wynik ten nie był zależny od płci, wieku ani wskaźnika masy ciała uczestnika.

Uwaga! Połączenie kwasów omega-3, witaminy D i ćwiczeń fizycznych działa jeszcze lepiej. Taki prozdrowotny zestaw dodatkowo wyraźnie wpływał na obniżenie ryzyka zachorowania na raka oraz zapobiegał zespołowi słabości

Autorzy zastrzegają, że nie ma ustandaryzowanej miary starzenia się biologicznego i że zdecydowali się na najbardziej zwalidowane dostępne testy. Przyznają również, że ich próba dotyczyła szwajcarskich seniorów i nie jest reprezentatywna dla światowej populacji dorosłych w wieku 70 lat i starszych, gdyż standard życia w Szwajcarii jest dość wysoki, więc trudno przewidywać, jak suplementacja kwasów omega (podawano je w kapsułce) zadziałałaby tam, gdzie warunki są gorsze lub spożycie omega-3 na co dzień już jest wysokie.

Zobacz: Dobre źródła omega-3

Skąd wziąć gram omega-3?

Oleje roślinne i ryby morskie to najlepsze źródła omega. Na te pierwsze trzeba uważać choćby ze względu na kalorie, ale na pewno dobre nienasycone kwasy tłuszczowe aż się proszą, żeby je wprowadzić do diety.

Przykładowo: w 100 g makreli jest 3-4 g dobrych tłuszczów omega-3, w łososiu 2 g, w kawiorze 6-6,5 g. Trudno byłoby znaleźć rybę, która nie pokryłaby takiego zapotrzebowania jak w diecie odmładzającej.

Źródła roślinne? 100 g orzechów włoskich to 2,5-3 g, w siemieniu lnianym 7-7,2 g, w oleju lnianym 5,3-6 g, w oleju rzepakowym 7-10 g, a w oliwie ok. 1 g kwasów tłuszczowych omega.

Poradnik Zdrowie Google News
Autor: