Poprawisz nie tylko trawienie. To się dzieje z twoim ciałem, gdy codziennie jesz śliwki
W sezonie możesz jeść śliwki nawet codziennie? Nie oprzesz się przetworom, pysznemu ciastu z kruszonką, po prostu świeżym owocom? Jeśli będą elementem racjonalnej diety, nawet spożywane każdego dnia nie zaszkodzą. Wręcz przeciwnie. Zrobią dobrze tobie i twojemu ciału.
Trudno powiedzieć, dlaczego w kontekście zdrowia, zwłaszcza układu trawiennego, mówiąc o śliwkach, zwykle mamy na myśli mamy te suszone. Owszem, są znakomitym środkiem na zaparcia, ale świeże, mniej kaloryczne, wcale im nie ustępują.
Wspierają twoją odporność, serce, a nawet pracę mózgu. Obfitują w cenne witaminy i minerały. Nic tylko korzystać!
Dobra śliwka, czyli która?
Mirabelki, renklody, węgierki, brzoskwiniowe, japońskie, niemieckie... Nie lubisz śliwek? Których tak konkretnie? Żeby spróbować wszystkie, może ci sezonu zabraknąć.
Zasadniczo odmiany kiedyś niezwykle popularnych owoców mają bardzo zbliżone wartości odżywcze. Różnią się głównie zawartością naturalnych substancji barwnikowych.
Generalnie im ciemniejsze śliwki, tym więcej w nich przeciwutleniających antocyjanów. Czy to oznacza, że żółtych czy różowych śliwek nie warto jeść? Ależ skąd! Ich barwniki także są korzystne dla zdrowia.
Polecany artykuł:
Śliwki - ile mają kalorii
Jedząc śliwki, nawet te najsłodsze, dojrzałe, z pewnością nie przytyjesz. Chociaż dostarczysz organizmowi sporo cennych substancji odżywczych, kalorii będzie niewiele.
Jedna świeża śliwka to około 30 kcal. W suszonej jest jest wprawdzie dwa razy więcej kalorii, ale i one zwykle nie idą w boczki, bo moc błonnika jest z tobą. Śliwki w niego obfitują i usprawniają trawienie.
Polecany artykuł:
Jesz śliwki? Dbasz o prawidłową masę ciała
Lepsza perystaltyka jelit i łatwiejsze wypróżnienia to przede wszystkim skutek zawartych w śliwkach pektyn, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Z jego pomocą masy kałowe przyjmują strukturę łatwiejszą do wydalenia.
W pysznych owocach jest też sporo sorbitolu, substancji o właściwościach przeczyszczających.
Śliwki wspierają zdrową florę jelitową, dają dość szybko uczucie pełności. Wszystko to sprawia, że z ich pomocą łatwiej kontrolować wagę.
jedz jednak te owoce codziennie tylko wtedy, gdy naprawdę masz na to ochotę. Zmuszając się, zbyt długo na śliwkowej diecie nie wytrzymasz.
Śliwki - zyska twoje serce i układ krążenia
Śliwki mają niski indeks glikemiczny. Spożywanie śliwek zmniejsza odkładanie się tłuszczu w tkankach, poprawia metabolizm lipidów i glukozy oraz zapobiega stanom zapalnym.
Pektyny hamują wchłanianie cholesterolu i usuwanie go z organizmu. To cenna profilaktyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.
Śliwki - przyjaciółki mózgu i młodości
Nowotwory, cukrzyca, choroby demencyjne - wszystkie te poważne problemy ze zdrowiem wiązane są z działaniem wolnych rodników.
Śliwki są bogatym źródłem przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Chroniąc komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, związki obecne w śliwkach, w tym flawonoidy, poprawiają zdrowie mózgu. Pozwalają dłużej zachować sprawność poznawczą i pamięć.
Oczywiście, nie tylko śliwki zwalczają wolne rodniki. To bezcenna umiejętność owoców i warzyw. Korzystaj z rogu obfitości, który serwuje natura, a będziesz żyć dłużej i lepiej.
Śliwki a kości, oczy i reszta
Witamina A, C, witaminy z grupy B, K, E, żelazo, potas, magnez, mangan, fosfor, miedź i cynk - wszystkie te substancje znajdziesz w śliwkach.
W efekcie te owoce dbają o twój wzrok, układ odpornościowy, kości, płuca, nerki, skórę i właściwie całą resztę. Nie żałuj więc ich sobie nie tylko późnym latem i jesienią, gdy rządzą na naszych stołach.