10 korzyści z picia siemienia lnianego. Dr Cubała: Pomaga schudnąć, chroni przed cukrzycą
Len w wielu polskich domach używany był jako remedium na dolegliwości układu trawiennego. Niemniej nikt nie znał schematu działania, grunt, że pomagało. Dziś wiele osób zastanawia się, czy faktycznie warto pić siemię lniane i czy nie przytyjemy. Dr Magdalena Cubała, która specjalizuje się w dziedzinie chorób przewlekłych i zdrowiu jelit rozwiewa wątpliwości.
Dr n. med. Magdalena Cubała to lekarka, która wskazuje, że jej szczególnym zainteresowaniem jest oś mózgowo-jelitowa i immunologiczno-mózgowa. Specjalistka zaznacza, że jej celem zawodowym jest holistyczne leczenie, czyli patrzenie na pacjenta całościowo, a nie przez pryzmat jednej dolegliwości. Lekarka dzieli się wiedzą także w mediach społecznościowych i tym razem omówiła korzyści płynące z picia siemienia lnianego.
Na co pomaga siemię lniane? Plasterek dla jelit
Dr Cubała korzystając z Instagrama, omówiła pokrótce korzyści płynące z picia siemienia lnianego. Tym samym rozwiała wiele wątpliwości, w tym kwestię, czy taka praktyka jest zdrowa dla jelit.
Lekarka wyjaśnia, że główną zaletą sięgania po siemię lniane jest zawartość mucyny. To glikoproteinowy składnik roślinny, który odpowiada za lepkość nasion, co można dostrzec, jak tylko lekko skropimy je wodą.
Zaletą mucyn jest fakt, iż chronią płony śluzowe żołądka oraz jelita przed działaniem enzymów trawiennych i działają przeciwzapalnie. Stąd dawniej mówiono, że len jest niczym plasterek na dolegliwości trawienne.
Dodatkowo dr Cubała wskazuje, że siemię lniane zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ten składnik z kolei odbudowuje błony komórkowe i jak wiemy, wpływa pozytywnie na mózg, wspomagając naszą pamięć i koncentrację. Specjalistka podkreśla, że picie siemienia lnianego wpływa również na naszą cerę, więc zdecydowanie warto.
Czy siemię lniane tuczy? Dr Cubała obala mity
Choć nie wiadomo skąd wzięło się założenie, że len tuczy, to ten mit wciąż powraca, dlatego wiele osób ostatecznie rezygnuje, bojąc się o przyrost masy ciała. Dr Cubała wskazuje na zupełnie inną zależność. Otóż zawarty w siemieniu lnianym błonnik reguluje pracę układu trawiennego.
Po pierwsze sprawia, że pęczniejąc w jelitach, zatrzymuje uczucie sytości na dłużej, a po drugie, dzięki śliskiej konsystencji wspomaga wypróżnianie, czyli zapobiega zaparciom. Lekarka dodaje również, że len obniża poziom cukru we krwi i działa odchudzająco. Biorąc pod uwagę wymienione argumenty, możemy obalić mit, jakoby siemię lniane miało tuczyć.
W opisie nagrania specjalistka wskazuje, że siemię lniane dodatkowo obniża cholesterol działa detoksykująco na nasz organizm, wzmacnia odporność oraz wspomaga równowagę gospodarki hormonalnej. Dlatego jeżeli zastanawialiśmy się, czy faktycznie warto pić siemię lniane lub dodawać je do jogurtu, czy innych posiłków, to zdecydowanie tak.
Siemię lniane zawiera kadm. Najnowsze ustalenia naukowe
Skoro znamy już listę korzyści płynącą ze spożywania siemienia lnianego, warto zauważyć, że roślina ta posiada w sobie kadm. To pierwiastek chemiczny, który w dużym stężeniu prowadzi do problemów z nerkami, układem oddechowym czy sercowo-naczyniowym.
Dlatego grupa naukowców postanowiła zweryfikować, jak rosnące spożycie siemienia lnianego w społeczności duńskiej wpływa na ich zdrowie, uwzględniając także obecność kadmu. Najnowsze badania w tym zakresie oblikowano w 2024 roku na łamach Food and Chemical Toxicology.
W tym przeanalizowano literaturę, przeglądy badań czy metaanalizy. Ustalono, że spożycie siemienia lnianego miało korzystny wpływ na cukrzycę typu drugiego, chorobę niedokrwienną serca, czy raka jelita grubego.
Ponadto ustalono, że nie to właśnie w zmielonym siemieniu lnianym, a nie w ziarnach lnu jest więcej kwasu alfa-linolenowego (ALA), czyli cennego kwasu omega-3. Wskazano również na wysoką zawartość polifenoli, które zapobiegają występowaniu chorób przewlekłych.
W podsumowaniu badań wskazano, że dzienne spożycie do 45 g całych nasion lnu ma korzystny wpływ na zdrowie całej dorosłej populacji w Danii. Co więcej, gdyby średnia populacja (15-74 lata) zwiększyła spożycie siemienia lnianego, to rocznie można by uniknąć około 670 na 100 000 przypadków przedwczesnej śmierci rocznie.
Naukowcy wskazują, że nawet kiedy tygodniowa tolerowana dawka dla kadmu była przekroczona w scenariuszach zakładających wysokie spożycie nasion (powyżej 27 g dziennie), to nie odnotowano istotnego wpływu na zdrowie. Natomiast wciąż utrzymywał się trend pozytywnych korzyści spożycia siemienia lnianego na organizm.