7 warzyw, które warto jeść na surowo

2020-08-20 14:12

Są warzywa, którym szkodzi obróbka cieplna w wysokiej temperaturze. Tracą wtedy smak i przede wszystkim swoje właściwości prozdrowotne. Oto 7 popularnych warzyw, które każdy z nas powinien jeść na surowo.

7 warzyw, które warto jeść na surowo
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Które produkty warto jeść na surowo?

Jedynie surowe, nieprzetworzone produkty są skarbnicą wartościowych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, mikro- i makroelementy. Jakiś czas temu pojawiła się nawet moda na witarianizm, czyli tzw. surową dietę (ang. raw food), która z różnych pobudek zakłada spożywanie wyłącznie surowych pokarmów. Ale o ile jedzenie surowych ryb czy jajek niesie ze sobą ryzyko zakażenia groźnymi bakteriami (m.in. salmonellą czy nicieniami), o tyle jedzenie pewnych surowych pokarmów rzeczywiście służy naszemu zdrowiu.

Które produkty warto jeść na surowo?

1. Wszelkie kiszonki

Kiszonki są, jak wiadomo, naturalnym probiotykiem, ponieważ zawierają ważne dla naszej flory bakteryjnej bakterie kwasu mlekowego. Są również naturalnym bogactwem witaminy Cmagnezu, potasu, żelaza i wapnia, a także błonnika pokarmowego. Poddane obróbce termicznej niestety tracą zarówno pożyteczne bakterie, jak i witaminy i mikroelementy. Dlatego kiszonki najlepiej jeść na surowo, na przykład jako składnik surówek.

Czytaj też: Kiszone cytryny - słońce zamknięte w słoiku

2. Brokuł

Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Dzięki zawartości sulforafanu, czyli silnego przeciwutleniacza, warzywo to chroni przed nowotworami, wrzodami żołądka (sulforafan niszczy bakterię Helicobacter pylori obecną w naszych jelitach), anemią i cukrzycą. Zawartość witaminy B2 i C korzystanie wpływa również na nasz wzrok. 

Naukowcy udowodnili, że podgrzewanie brokuła w wysokiej temperaturze niszczy myrozynazę - enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu, dlatego warzywo to powinniśmy spożywać głównie w wersji na surowo.

3. Kalafior

Kalafior, obok brokuła, należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. I tak jak brokuła warto go jeść na surowo, na przykład jako składnik sałatek. Zachowuje wtedy większość składników odżywczych: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas, witaminę C, B6, kwas foliowy, a także przeciwutleniacz sulforafan, który zapobiega rozwojowi raka.

Po kalafior powinny sięgać osoby, którym zagrażają wrzody żołądka (ma działania bakteriostatyczne), zmagające się z RZS, a także chore na cukrzycę.

Czytaj też: Ukiś sobie kalafiora - jak to zrobić?

4. Cukinia

Nie wszyscy wiedzą, że cukinię można jeść na surowo. A szkoda, bo świeża cukinia jest pyszna i bardzo zdrowa. Co więcej, pediatrzy polecają ją już półrocznym maluchom. Cukinia jest bowiem lekkostrawna i nie odkładają się w niej metale ciężkie. Stanowi bogactwo potasu, żelaza i magnezu, a także witaminy C, K, PP, B1 oraz beta karoten. Ten ostatni składnik, czyli prowitamina A, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek.

Surową cukinię można spożywać w postaci warzywnego makaronu albo dodatku do dipów.

5. Korzeń pietruszki

Kto z nas lubi ugotowany korzeń pietruszki? Nic dziwnego, bo jest mdły i nijaki. A tymczasem to warzywo serwowane na surowo zawiera mnóstwo flawonoidów (czyli przeciwutleniaczy chroniących przed wieloma groźnymi chorobami), substancji śluzowych wspomagających trawienie, związków cukrowych i soli mineralnych. Dodatkowo korzeń pietruszki ma też właściwości moczopędne i wiatropędne, jest również polecany osobom cierpiącym na kamicę nerkową, bo pomaga redukować złogi w nerkach oraz zabezpiecza przed atakiem kolki nerkowej.

Co ciekawe, w surowej pietruszce znajdziemy też olejki eteryczne o działaniu psychoaktywnym porównywanym do marihuany.

6. Buraki

Surowe buraki posiadają wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, potas, wapń, miedźchlor i cynk.

Są również skarbnicą kwasu foliowego, którego w surowych burakach jest aż o 30 procent więcej niż w gotowanych. Jednak najbardziej wartościowym składnikiem buraków jest betanina - silny antyutleniacz, który chroni nas przed rakiem, wspomaga naszą odporność i zapobiega starzeniu się organizmu, a także zwalcza zgagę i obniża ciśnienie krwi.

Dobroczynne związki zawarte w burakach są rozpuszczalne w wodzie, dlatego buraki najlepiej jeść w wersji na surowo, na przykład w postaci świeżo wyciskanego soku z buraka.

7. Jarmuż

Liście jarmużu są skarbnicą białka, błonnika i witamin - przede wszystkim witaminy C i K, a także soli mineralnych - zwłaszcza wapnia i potasu. Jarmuż, podobnie jak brokuł, ma też bardzo dużo sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie przeciwnowotworowe. Jednak by zachował swoje prozdrowotne właściwości, nie można go podgrzewać. Dlatego jarmuż najlepiej jeść na surowo, np. w świeżych koktajlach albo jako zamiennik sałaty na kanapkach. Szczególnie smaczne są młode liście jarmużu.

Czytaj też:

Czy zdrowo się odżywiasz?

Pytanie 1 z 9
Ile jesz posiłków dziennie?
Zdjęcie