"Biblijne ziarno" kosztuje kilka złotych. Obniży cholesterol i pomoże przy anemii

2024-10-03 10:26

Choć ziarno to okrzyknięte zostało "biblijnym", to bez problemu kupimy je w niemal każdym sklepie spożywczym. Dla niewtajemniczonych, chodzi mianowicie o ciągle zyskującą popularność soczewice. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale również ma wiele cennych właściwości.

Biblijne ziarno kosztuje kilka złotych. Obniży cholesterol i pomoże przy anemii
Autor: fot. Getty Images "Biblijne ziarno" kosztuje kilka złotych. Obniży cholesterol i pomoże przy anemii

Soczewica, którą często nazywa się również "biblijnym ziarnem" jest pełna najróżniejszych wartości odżywczych. Łatwo się więc domyśleć, że ma ona również wiele właściwości zdrowotnych.

Jest w tym aspekcie podobna do innych roślin strączkowych. Po pierwsze, jest ona źródłem dobrze przyswajalnego białka, potasu i kwasu foliowego. Co więcej, naukowcy z  Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie znaleźli w niej (oraz w innych roślinach strączkowych, warzywach i owocach) taniny. 

Taniny są związkami, które mogą chronić organizm przed nowotworami poprzez na przykład spowalnianie tempa podziału komórek nowotworowych.

Co warto wiedzieć o soczewicy? Rozróżniamy trzy rodzaje

Soczewica występuje w czterech różnych odmianach, które różnią się od siebie nie tylko kolorem. Wymieniamy:

  1. żółtą - najmniej trwała odmiana, która może się rozpadać podczas gotowania,
  2. zieloną - o delikatnym smaku,
  3. czerwoną - najłatwiejszą w przygotowaniu,
  4. czarną - uznawaną za najtwardszą i co więcej, najzdrowszą.

Jeśli jednak chcemy wybrać najzdrowszą opcję, najlepiej będzie sięgnąć po kiełki soczewicy, które - w porównaniu do ugotowanych nasiom - zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych.

Poradnik Zdrowie - Rośliny lecznicze

Właściwości soczewicy. Pomaga przy anemii i nadciśnieniu

Soczewica jest idealną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Co prawda nie zawiera ona niezbędnych aminokwasów, jednak można ją połączyć z innymi produktami, które nam ich dostarczą.

Soczewica dzięki niskiej zawartości sodu i dużej zawartości potasu nie tylko wspomaga leczenie, ale również może zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu. Natomiast duża zawartość błonnika może być pomocna w redukcji poziomu "złego" cholesterolu, co pomoże w regulacji ciśnienia.

Zawiera ona również spore ilości żelaza i kwasu foliowego, które sprzyjają tworzeniu się czerwonych krwinek i podnoszą poziom hemoglobiny. Oznacza to, że jest ona pomocna również w leczeniu anemii, czyli niedokrwistości.

Mimo że soczewica w 100 gramach zawiera aż 116 kalorii, to ma ona mało tłuszczu i dużo wypełniającego żołądek błonnika. Zresztą wyniki badań potwierdzają, że rośliny strączkowe skutecznie zaspokajają głód.

Tego ziarna powinny jednak unikać osoby z problemami z układem pokarmowym. Soczewica może bowiem powodować wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach poprzez zawarte w niej oligosacharydy.

Nie są one dobrze trawione, ponieważ człowiek nie wytwarza enzymu niezbędnego do ich całkowitego rozkładu.