Czy matcha wpływa na poziom żelaza? Sprawdzamy, czy jest się czym martwić

2025-05-16 17:23

Matcha zyskuje na popularności jako zdrowsza alternatywa dla kawy, ale nie każdy wie, że może też oddziaływać na gospodarkę żelaza w organizmie. Jeśli często pijesz ten napój, dowiedz się, czy matcha może mieć negatywny wpływ na stan zdrowia i wyniki badań.

Czy matcha wpływa na poziom żelaza? Sprawdzamy, czy jest się czym martwić
Autor: Getty Images

Co to jest matcha?

Matcha to drobno zmielony proszek otrzymywany z suszonych, uprawianych w cieniu liści zielonej herbaty. Postać ta pozwala na szybkie przygotowanie napoju, bez konieczności parzenia. Matcha największą popularność zyskała w formie herbaty lub latte, ale można znaleźć ją również w wielu produktach spożywczych, takich jak lody czy ciastka.

Z punktu widzenia odżywiania matcha jest bogata w przeciwutleniacze i przeciwzapalne związki roślinne oraz zawiera unikalne połączenie kofeiny i L-teaniny, które zapewnia spokojną, a jednocześnie skoncentrowaną energię

- powiedziała dietetyczka Sapna Peruvemba.

Stany Zjednoczone są obecnie jednym z największych importerów matchy na świecie, a sprzedaż w ciągu ostatnich 25 lat przekroczyła 10 miliardów dolarów.

Poradnik Zdrowie Google News

Matcha a poziom żelaza we krwi

Na TikToku krąży plotka, że ​​picie matchy może obniżać poziom żelaza, a nawet prowadzić do niedokrwistości z niedoboru tego pierwiastka. Czy twój ulubiony zielony napój naraża cię na ryzyko anemii?

Wątpliwości związane z wpływem matchy na poziom żelaza wynikają z obecności garbników w jej składzie. Taniny, czyli jedne z przeciwutleniaczy, są przedmiotem badań ze względu na ich możliwe działanie ochronne przed chorobami, takimi jak nowotwory.

Z drugiej strony, związki te mogą hamować wchłanianie żelaza z pożywienia i prowadzić do wystąpienia niedokrwistości z niedoboru tego pierwiastka. Taki stan objawia się między innymi zmęczeniem, zawrotami głowy, bólami głowy czy uczuciem duszności.

Choć garbniki występują także w innych produktach, takich jak czekolada, zielone warzywa liściaste, kawa, niektóre herbaty czy orzechy, to właśnie w matchy ich stężenie jest wyjątkowo wysokie.

Matcha sama w sobie nie powoduje niedokrwistości z niedoboru żelaza. Może jednak mieć wpływ na zdolność organizmu do efektywnego wchłaniania żelaza, jeśli jest spożywana zbyt blisko posiłku

- wyjaśniła Kirbie Daily, zastępca dyrektora ds. żywienia olimpijskiego na Uniwersytecie w Memphis.

Zdaniem ekspertki spożywanie matchy w trakcie bądź bezpośrednio przed lub po posiłku sprawia, że żelazo jest trudniej przyswajalne przez organizm w przewodzie pokarmowym. Nie jest to znaczące dla większości zdrowych osób, ale pacjenci z grupy podwyższonego ryzyka niedokrwistości nie powinny ignorować tego faktu.

Należą do niej kobiety z obfitymi miesiączkami, w ciąży i karmiące piersią, pacjenci po operacji, wegetarianie i weganie, a także osoby z celiakią lub chorobami zapalnymi jelit.

Picie matchy z posiłkami lub bezpośrednio po nich będzie miało silniejszy efekt hamujący na wchłanianie żelaza niż picie jej między posiłkami. Zalecam danie sobie co najmniej jednej do dwóch godzin przerwy między posiłkami lub suplementacją żelaza i wypicie matchy

- dodała.

Eksperci zalecają również, by osoby, które martwią się o poziom żelaza w organizmie, nie wypijały więcej niż jednej filiżanki matchy dziennie.