Dlaczego boli brzuch po jedzeniu z grilla? Lepiej zwróć uwagę na te błędy
Ból brzucha po jedzeniu z grilla? To dolegliwość, która może zepsuć majówkę, urlop i wspólne biesiadowanie. Ból brzucha po grillowaniu dopada sporo osób. To niekiedy skutek „zwykłego” przejedzenia, ale może to być też rezultat błędów popełnianych przy grillowaniu. Jak zdrowo grillować, żeby uniknąć bólu brzucha? Podpowiadamy.

Dlaczego boli brzuch po jedzeniu z grilla
Przyczyną bólu brzucha po jedzeniu z grilla może być niewłaściwy dobór menu. W końcu dla wielu osób synonimem jedzenia z grilla wciąż bywa mięso, w różnej postaci.
Nie da się też ukryć, że to, co niekiedy jest sprzedawane jako gotowe mięso na grilla, może być w rzeczywistości produktem niskiej jakości i poza grillem po takowe mięso raczej nie sięgamy.
Kolejną kwestią jest sama objętość posiłku – jedząc w towarzystwie, celebrując spotkanie, mamy skłonność, żeby jeść za dużo. Trudno powiedzieć stop, gdy wciąż czujemy apetyczne zapachy. Po grillowaniu pojawia się więc ból brzucha z powodu przejedzenia.
Dlaczego po grillu boli brzuch?
Uważaj nie tylko, co grillujesz, ale i na czym grillujesz. Niedoczyszczone, stare grille mogą być źródłem uwalnianych po podgrzaniu toksycznych substancji.
Na liście potencjalnie szkodliwych elementów grillowych, są też aluminiowe tacki. Aluminium może przenikać do żywności. Co ciekawe, zauważono, że dotyczy to w większym stopniu produktów w marynacie.
Wysoka temperatura szczególnie sprzyja przenikaniu aluminium do jedzenia – wystarczy 20 min. w temp. 250 stopni, żeby szkodliwa dawka przeniknęła do jedzenia.
Chociaż organizm naturalnie wydala aluminium przez nerki, za duża dawka może być odkładana w organizmie, powodując problemy ze zdrowiem, szczególnie że w tackach aluminiowych bywa też obecny bisfenol A. Szkodliwe może być używanie nie tylko tacek, ale i folii aluminiowej.
Natomiast jeśli tacka nie styka się z żywnością, ale jest używana np. celem zbierania cieknącego tłuszczu, nie ma tak toksycznego oddziaływania. Zdrowsze może być jednak użycie stalowej tacki czy brytfanny.
CZYTAJ WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Czy aluminum jest szkodliwe? Wpływ aluminium na zdrowie

Ból żołądka od jedzenia z grilla
- Przyczyną bólu brzucha po grillu może być:
- zbyt tłusta żywność,
- ciężkie sosy,
- pszenne pieczywo,
- spożywanie alkoholu,
- spożywanie napojów gazowanych,
- miks wszystkich powyższych czynników.
Tłuszcz, który ocieka na węgle, podczas spalania wydziela m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, dioksyny i furany, nadtlenki oraz nitrozoaminy. W spaleniźnie znajdziemy też m.in. benzopiren. Nie zaleca się więc jedzenia przypalonych fragmentów.
TO TEŻ MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ: Najbardziej trujące potrawy z grilla. Lepiej ich unikaj
Czy jedzenie z grilla jest ciężkostrawne?
Jeśli chcesz uniknąć bólu brzucha po grillowaniu, weź pod uwagę możliwości zmiany jedzenia na lżejsze. Zyskasz nie tylko zmniej kalorii, ale też zredukujesz ryzyko doświadczenia bólu brzucha po jedzeniu z grilla.
- Zamiast tłustej wieprzowej karkówki, postaw na indyka, kurczaka lub rybę. Są znacznie zdrowsze, zawierają więcej składników odżywczych i minimalizują niekorzystny dla zdrowia efekt spalonego tłuszczu.
- Zanim położysz mięso na ruszt, warto je przygotować, używając marynat, przypraw, warzyw i ziół, co poprawia smak, korzystnie wpływa na trawienie i zmniejsza ryzyko dolegliwości żołądkowych.
- Używaj cienkich plasterków mięsa, co skraca czas obróbki i zmniejsza ryzyko powstawania szkodliwych substancji w wyniku przypalenia.
- Do rozpalania grilla nigdy nie używaj łatwopalnych płynów, takich jak benzyna, nafta czy denaturat, które wprowadzają szkodliwe substancje do jedzenia. Używaj naturalnych materiałów, jak drewno lub węgiel drzewny.
- Nie kładź jedzenia na ruszcie, gdy płonie ogień. Poczekaj, aż węgle zaczną się żarzyć. Dzięki temu potrawy będą mniej przypalone i zdrowsze.
- Nie spożywaj surowego mięsa. Zawsze sprawdź, czy wszystko dobrze się upiekło. Surowe lub niedopieczone mięso może prowadzić do zatrucia pokarmowego, dlatego warto upewnić się, że jest odpowiednio wysmażone.
- Grilluj warzywa i przygotuj sałatki, bo grillowanie to nie tylko mięso. Warzywa z grilla są równie smaczne, a znacznie zdrowsze i mniej kaloryczne. Przygotuj też sałatki ze świeżych warzyw, które wspomogą trawienie.
Kto nie powinien jeść potraw z grilla
Kto powinien uważać przy grillowaniu? Lepiej, aby grillowanych potraw unikały małe dzieci (do 3. roku życia) oraz osoby w ciąży. Mięsa z rusztu mogą zawierać wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH), które mogą przenikać do łożyska, co może wpływać na rozwój płodu.
Uważać powinny także osoby z problemami wątrobowymi, chorobami trzustki, chorobami żołądka, cierpiące na zaparcia i inne choroby jelit (np. zespół jelita drażliwego).
Domowe sposoby na ból brzucha
Czy grillowanie jest niezdrowe?
Ból brzucha po jedzeniu z grilla może mieć wiele przyczyn. Na liście chorób i zaburzeń, które mogą je wywoływać, znajdują się m.in.
- Nietolerancje pokarmowe, jeśli na grillu były potrawy z dodatkami powodującymi dolegliwości bólowe i problemy trawienne u osób uczulnonych lub wrażliwych (np. sery z laktozą)
- Alergie pokarmowe - np. marynaty z orzechami. Poza bólem brzucha, może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego, więc lepiej w porę ustalić, czy ktoś z gości nie zmaga się z alergią
- Tłuste, ciężkostrawne potrawy z grilla mogą zaostrzać refluks albo wywołać niestrawność.
- W rzadkich przypadkach po tłustym mięsie może dojść do pogorszenia stanu zdrowia i takich problemów jak m.in. zapalenie pęcherzyka żółciowego, kamica żółciowa, zapalenie trzustki, którym towarzyszą silne dolegliwości bólowe
- Jeśli żywność pochodzi z niepewnego źródła lub była źle przechowywana, może dojść do zatrucia pokarmowego
- Czasami ból brzucha po grillu to "zwykłe" przejedzenie
- Ból brzucha może być też powodowany wrażliwością na toksyczne substancje powstające w procesie spalania.
CZYTAJ TEŻ: Fit grill. Jak zrobić dietetycznego grilla?
