Owoc lepszy od aceroli i kiwi. Przeciwdziała stanom zapalnym i wzmacnia organizm
Jagody camu camu to prawdziwa skarbnica witaminy C, zawierają jej więcej niż dzika róża i acerola. Należą do czołówki najzdrowszych owoców egzotycznych, choć są tak gorzkie, że nie da się ich jeść prosto po zerwaniu z krzaka. Camu camu wspierają odporność, zdrowie serca, mózgu i wątroby. Jak włączyć je do codziennej diety?
Wartości odżywcze jagód camu camu
Jagody camu camu to owoce pochodzące z krzewu Myrciaria dubia z rodziny mirtowatych. Rosną w tropikalnych obszarach Ameryki Południowej, kształtem są zbliżone do wiśni, mają delikatny zapach i jasnożółty miąższ. Wraz z dojrzewaniem zmieniają barwę z ciemnej czerwieni na purpurowoczarną.
Są uważane za superfoods, czyli produkty wyróżniające się wyjątkową zawartością składników odżywczych. Największą ich zaletą jest bardzo duża ilość witaminy C, która może wynosić od 9 do nawet 50 g na kilogram świeżych jagód.
Dla porównania, pomarańcze zawierają jej 50 razy, a kiwi 30 razy mniej. Warto dodać, że nawet po przetworzeniu, jagody pozostają doskonałym źródłem tej substancji. Zawierają również inne cenne składniki, w tym aminokwasy wspomagające przyswajalność witamin.
Dostarczają potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi oraz manganu. Badania wykazały, że miąższ obfituje w przeciwutleniacze, w sumie rozpoznano ponad 30 związków fenolowych, które mają istotny wpływ na organizm.
Jak jagody camu camu wpływają na zdrowie?
Jagody camu camu wspomagają m.in. syntezę kolagenu, metabolizm tłuszczów i cholesterolu, wchłanianie żelaza oraz zwiększają odporność. Działają jako silny antyoksydant, neutralizując wolne rodniki i chroniąc organizm przed wieloma chorobami.
Owoce te zawierają również inne przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca oraz nowotworów, a także spowalniają procesy starzenia.
Camu camu pomagają w walce ze stanami zapalnymi, otyłością i chorobami metabolicznymi, poprawiając wrażliwość na insulinę i zmniejszając stężenie endotoksyn w organizmie.
Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów, takich jak luteina i zeaksantyna, jagody camu camu wspierają zdrowie oczu, zmniejszając ryzyko zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Substancje te chronią również przed chorobami serca, nowotworami, infekcjami i wpływem promieniowania UV.
Jagody camu camu wykazują też właściwości antybakteryjne i mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer. Owoce te dodatkowo redukują zmęczenie i poprawiają nastrój.
Jak jeść jagody camu camu?
Camu camu są na tyle cierpkie i gorzkie, że nie je się ich na surowo. Są jednak wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków owocowych, dżemów czy izotoników. Najpopularniejsze są jednak w postaci sproszkowanych owoców, które można dodać do owsianki, musli, granoli, smoothie, a nawet do sosu sałatkowego.
Jagody camu camu można spotkać również w formie ekstraktu lub suplementu diety. Ważne, by stosować się do zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, nadmierne spożycie tych owoców może doprowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych.