Które wino jest zdrowsze dla serca - białe czy czerwone? Ekspert wyjaśnia
Coraz częściej mówi się o tym, że picie wina niesie za sobą szereg różnorodnych korzyści dla zdrowia. Jakie jednak wino wybrać, aby sobie nie zaszkodzić? Jakie ilości wina są rozsądne i kiedy najlepiej je pić? O wypowiedź poprosiliśmy eksperta - kardiologa Marcina Ogórka, dyrektora Centrum Medycznego w Łodzi.
Spis treści
- Które wino jest zdrowsze dla serca - białe czy czerwone?
- Jak wpływa na serce wino spożywane w rozsądnych ilościach?
- Jakie są znane inne aspekty wpływu wina na zdrowie?
- Jakie dawki są rozsądne, czy można pić je codziennie?
Które wino jest zdrowsze dla serca - białe czy czerwone?
dr Marcin Ogórek: "Wino czerwone jest zdecydowanie zdrowsze dla serca. W przeciwieństwie do wina białego zawiera polifenole - substancje o właściwościach przeciwutleniających, które korzystnie wpływają na serce i cały układ krwionośny. W winie czerwonym antyoksydantów jest nawet dziesięciokrotnie więcej niż w białym".
Jak wpływa na serce wino spożywane w rozsądnych ilościach?
dr Marcin Ogórek: "Silne działanie przeciwutleniające substancji zawartych w winie, chroni DNA komórek przed starzeniem oraz niszczy wolne rodniki tlenowe, odpowiadające za chorobę wieńcową serca. Polifenole przyczyniają się do zmniejszenia złego cholesterolu, mają wpływ na zmniejszenie ciśnienia tętniczego i tym samym zapobiegają zawałowi serca. Alkohol w umiarkowanych ilościach rozszerza naczynia wieńcowe, przez co zwiększa dopływ tlenu i substancji odżywczych do serca".
Polecany artykuł:
Jakie są znane inne aspekty wpływu wina na zdrowie?
dr Marcin Ogórek: "Pozytywny wpływu nie ogranicza się tylko do serca, czerwone wino jest też pomocne w zapobieganiu chorób całego układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy zawarte w winie czerwonym działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo, zapobiegają zlepianiu się płytek krwi oraz utlenianiu złego cholesterolu
Istotne jest również działanie przeciwnadciśnieniowe. Cały organizm czerpie korzyści z czerwonego wina, nie tylko układ sercowo-naczyniowy. Wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, poprawia ukrwienie, pite podczas posiłków zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych. Przeciwutleniacze wspierają tez odżywienie i nawilżenie skóry".
Wirtualny alkomat - skorzystaj z kalkulatora promili
Krok 1 z 3, podaj swoje informacje
Jakie dawki są rozsądne, czy można pić je codziennie?
dr Marcin Ogórek: "Bardzo ważna kwestia - działanie prozdrowotne wykazuje wino czerwone spożywane do posiłku. Nie należy go spożywać okazjonalnie w dużych ilościach - wówczas nie wykaże wspomnianego wyżej działania, a może zaszkodzić. Najbardziej optymalne jest picie jednej lampki czerwonego wina do głównego posiłku. Chyba, że występują przeciwwskazania. Takimi są: ciąża i okres karmienia piersią, choroby wątroby i trzustki, ale także alergie, astma oraz migreny".