Kumin wspomaga odporność i obniża poziom glukozy. Nie jest jednak dla każdego
Kumin jest chętnie wybieraną przyprawą ze względu na swój niesamowity aromat. Nie każdy jednak wie, że działa on również świetnie na nasze zdrowie. Nie każdy jednak powinien sięgać po tę przyprawę. Niektórym może ona zaszkodzić.
Kumin znany również jako kmin rzymski, jest często mylony z kminkiem, jednak warto pamiętać, że są to dwie całkowicie inne przyprawy.
Kumin nie występuje obecnie w stanie dzikim i można go spotkać jedynie na uprawach, które najczęściej znajdują się na terenie Turcji, Indii, Iranu, Ameryki Północnej i Południowej.
W owocach kuminu znajdziemy szaro-żółte nasiona, które wyłuskuje się po czterech miesiącach od wysiewu. To właśnie z nich tworzy się znaną nam aromatyczną przyprawę.
Na co pomaga kmin rzymski? Właściwości przyprawy
Kmin rzymski zawiera żelazo i o to w sporych ilościach. W 100 gramach przyprawy znajdziemy około 66 mg tego pierwiastka. Dzięki temu dodawanie go do potraw będzie świetnym sposobem na zmniejszenie ryzyka anemii oraz wspomaganie jej leczenia.
W kuminie znajdziemy również całkiem sporo witaminy C, co nie tylko zmniejsza ryzyko anemii, ale również pomaga budować naturalną odporność.
W przyprawie znajdują się również związki, które mają właściwości przeciwbakteryjne. Kin rzymski obniży również stężenie złego cholesterolu i poziom glukozy we krwi. Zawarte w nim kuminol i kuminaldehyd stymulują trzustkę do wydzielania insuliny.
Nie można zapomnieć, że kmin rzymski jest również bogatym źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Oznacza to, że związki w nim zawarte ułatwiają rozrzedzanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny i działają wykrztuśnie.
Ekspertom udało się również udowodnić, że działają one również bronchodylatacyjne, czyli rozszerzają oskrzela. Nic więc dziwnego, że surowiec ten zalecany jest w przypadku stanów zapalnych dróg oddechowych.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania kuminu? O tym lepiej pamiętać
Nie każdy jednak powinien sięgać po kumin. Tak jak każdy surowiec roślinny może on bowiem powodować alergie. Mogą się one objawiać skórnymi reakcjami alergicznymi i reakcjami oddechowymi.
Dzienna dawka kuminy wynosi od 300 do 600 mg. Co więcej, warto pamiętać, że nie wszystkie produkty lecznicze i suplementy diety są bezpieczne do jednoczesnego zażywania z kuminem.
Szczególną ostrożność powinni zachować pacjenci przyjmujący:
- antybiotyki,
- leki przeciwgrzybicze,
- leki obniżające cholesterol,
- leki przeciwbólowe i przeciwzapalne,
- leki i suplementy uzupełniające żelazo.
Warto również wiedzieć, że długotrwałe spożywanie wysokich ilości tej przyprawy może powodować takie skutki uboczne jak: zapalenia skóry, powikłania oddechowe, zgaga i zaburzenia krzepliwości.