Nie jedz tego na surowo! Mięsa, które mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu
Niedogotowane mięso to poważne zagrożenie dla zdrowia, które może prowadzić do zatruć, infekcji bakteryjnych i pasożytniczych. Drób, wieprzowina czy dziczyzna wymagają szczególnej ostrożności podczas przygotowania. Sprawdź, które gatunki mięsa są najbardziej ryzykowne i jak uniknąć problemów związanych z ich spożyciem.
Czym może grozić jedzenie niedogotowanego mięsa?
Ostatnimi czasy jedzenie surowego mięsa zyskało na popularności. Chociaż dla wielu stanowi kulinarną przygodę, należy pamiętać, że spożywanie niektórych gatunków w surowej lub niedogotowanej formie może być nie tylko nierozsądne, ale i groźne.
Bezpieczne kroki w obchodzeniu się z żywnością, gotowaniu i przechowywaniu są niezbędne, aby zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność. Nie widać, nie czuć zapachu ani smaku szkodliwych bakterii, które mogą powodować choroby
- mówił Archie Magoulas, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności w USDA.
Mięso, które nie zostało odpowiednio przygotowane termicznie, może być siedliskiem groźnych bakterii i pasożytów.
Salmonella
Salmonella jest jedną z najczęściej występujących bakterii w surowym mięsie, zwłaszcza drobiowym, wołowym i wieprzowym. Objawy zakażenia pojawiają się zwykle w ciągu 12-72 godzin od spożycia i obejmują gorączkę, bóle brzucha, biegunkę oraz nudności. W większości przypadków infekcja ustępuje samoistnie, ale u osób z osłabionym układem odpornościowym może prowadzić do poważnych komplikacji.
Escherichia coli (E. coli)
Szczepy E. coli występują najczęściej w niedogotowanej wołowinie, surowym mleku oraz niepasteryzowanych sokach. Objawy zakażenia obejmują silne bóle brzucha, wodnistą lub krwawą biegunkę, a także gorączkę. W niektórych przypadkach może dojść do rozwinięcia zespołu hemolityczno-mocznicowego i niewydolności nerek.
Listeria monocytogenes
Listeria to bakteria, która może występować w surowym mięsie, wędzonych rybach i serach pleśniowych. Zakażenie jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, noworodków oraz osób starszych. Objawy to gorączka, bóle mięśni i biegunka, w cięższych przypadkach może dojść do zapalenia opon mózgowych lub posocznicy.
Campylobacter
Campylobacter jest główną przyczyną bakteryjnych zatruć pokarmowych na świecie, występuje najczęściej w drobiu oraz wieprzowinie. Zakażenie prowadzi do biegunki (często krwawej), bólu brzucha, gorączki i osłabienia. U niektórych osób może wywołać poważne powikłania neurologiczne, takie jak zespół Guillaina-Barrégo.
Clostridium perfringens
Bakteria ta rozwija się w mięsie przechowywanym w niewłaściwych warunkach. Objawy zakażenia obejmują bóle brzucha, wzdęcia i wodnistą biegunkę. Chociaż zakażenie jest zwykle łagodne, może być groźne dla osób starszych lub przewlekle chorych.
Toxoplasma gondii
Toxoplasma gondii to pierwotniak, który może bytować w mięsie wieprzowym, jagnięcym i dziczyźnie. Zakażenie, znane jako toksoplazmoza, w większości przypadków przebiega bezobjawowo. Kobiety w ciąży są szczególnie narażone, ponieważ pasożyt może doprowadzić do uszkodzenia płodu. U osób dorosłych może skończyć się zapaleniem mózgu, a nawet trwałym uszkodzeniem wzroku.
Trichinella spiralis
Trichinella spiralis to pasożyt, którego larwy mogą znajdować się w mięsie wieprzowym, dziczyźnie i innych gatunkach spożywanych na surowo. Zakażenie, zwane włośnicą, zaczyna się od objawów jelitowych, takich jak biegunka i bóle brzucha. W miarę postępu choroby larwy przemieszczają się do mięśni, co powoduje gorączkę, obrzęk twarzy i osłabienie.
Brucella
Brucella to bakteria występująca w mięsie wołowym, jagnięcym oraz niepasteryzowanych produktach mlecznych. Zakażenie, zwane brucelozą, objawia się gorączką, bólem mięśni i stawów, nadmiernym zmęczeniem oraz nocnymi potami. W przewlekłej postaci choroba może prowadzić do zapalenia stawów, wsierdzia lub zakażeń wątroby.
Yersinia enterocolitica
Yersinia enterocolitica to bakteria, która często rozwija się w niedogotowanej wieprzowinie oraz mięsie drobiowym. Objawy obejmują biegunkę, bóle brzucha przypominające zapalenie wyrostka robaczkowego, gorączkę i wymioty. U niektórych osób, zwłaszcza dzieci, może dojść do reaktywnego zapalenia stawów, które objawia się bólem i sztywnością stawów.
Tasiemiec uzbrojony i nieuzbrojony
To pasożyty, których larwy mogą znajdować się w mięsie wołowym i wieprzowym. Spożycie może prowadzić do rozwoju tasiemca w jelicie, objawy obejmują bóle brzucha, utratę masy ciała, osłabienie i problemy trawienne. W niektórych przypadkach tasiemiec może rozprzestrzenić się na inne narządy, powodując cysticerkozę, czyli powstawanie torbieli w tkankach.
Polecany artykuł:
Jakiego mięsa nie można jeść na surowo?
Istnieje kilka rodzajów mięsa, które nie powinny być spożywane na surowo ze względu na ryzyko zakażeń bakteryjnych, pasożytniczych i wirusowych:
- mięso wieprzowe,
- mięso wołowe (jedzenie surowej wołowiny jest dość powszechne np. w postaci tatara, ale wiąże się z ryzykiem zakażenia),
- mięso drobiowe (kurczak, indyk),
- mięso jagnięce i baranina,
- dziczyzna,
- mięso ryb i owoców morza.
Wszystkie te rodzaje mięsa powinny być odpowiednio przygotowane i poddane obróbce termicznej.
Temperatury, w których trzeba gotować stek lub mieloną wołowinę, to temperatury, które zabijają patogeny, które mogłyby nam zaszkodzić lub zostać przekazane innym. Jeśli nie zamierzasz mieć etapu zabijania, oznacza to, że akceptujesz wszystkie żywe patogeny w produkcie
- mówił Darin Detwiler, ekspert ds. polityki żywnościowej i technologii w Northeastern.
Zagrożenie może być naprawdę poważne.
Surowe mięso, w tym drób i wołowina, zazwyczaj zawiera wszelkiego rodzaju patogeny, które mogą kogoś rozchorować. Według amerykańskich Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom, większość surowego drobiu zawiera Campylobacter, a także może zawierać Salmonellę, Clostridium perfringens i inne bakterie
- dodał ekspert.
Jak uniknąć zachorowania?
Gotuj wszystkie surowe steki wołowe, wieprzowe, jagnięce i cielęce, kotlety i pieczenie do minimalnej temperatury wewnętrznej 145 stopni Fahrenheita (62,8 stopni Celsjusza) mierzonej termometrem spożywczym przed zdjęciem mięsa ze źródła ciepła. Możesz gotować mięso w wyższej temperaturze, jeśli chcesz (chociaż wysuszy to mięso), ale niższe temperatury narażają cię na ryzyko
- wyjaśnił Archie Magoulas.
Mielone mięso według eksperta powinno mieć temperaturę wewnętrzną 160°F (71,1°C), natomiast drób należy gotować do osiągnięcia 165°F (73,9°C).