Nowe odkrycie na temat kalorii. Mała zmiana wydłuża życie o jedną trzecią
Nauka wciąż zaskakuje, a badacze nie ustają w poszukiwaniu najlepszych rozwiązań dla poprawy zdrowia. Kolejny raz przeanalizowano wpływ diety i jej poszczególnych składników na masę ciała. Wyniki są zaskakujące, a w roli głównej jeden aminokwas.
Dość popularną formą dbania o sylwetkę jest liczenie kalorii. Ostatnie odkrycie naukowe wskazuje jednak, że możliwe jest spożywanie większej ilości niektórych rodzajów kalorii przy jednoczesnej poprawie stanu zdrowia.
Izoleucyna pod lupą. "Wykonano 26 pomiarów stanu zdrowia"
Dudley Lamming, profesor i badacz metabolizmu na University of Wisconsin School of Medicine and Public Health jest głównym autorem najnowszego odkrycia. Wraz z grupą współpracowników z różnych dyscyplin przeprowadzili eksperyment na myszach.
Karmili genetycznie zróżnicowane myszy wersją zbilansowanej diety, która była uboga w grupę około 20 aminokwasów lub dietą opracowaną tak, aby wyeliminować dwie trzecie izoleucyny z diety. Myszy, które rozpoczęły badanie w wieku około 6 miesięcy (co odpowiada 30-letniej osobie), mogły jeść tyle, ile chciały.
- Lubimy mówić, że kaloria to nie tylko kaloria. Różne składniki diety mają wartość i wpływ wykraczający poza ich funkcję jako kalorii. My skupiliśmy się na jednym składniku, którego wiele osób może spożywać zbyt dużo. Bardzo szybko zauważyliśmy, że myszy na diecie o obniżonej zawartości izoleucyny tracą otyłość, ich ciała stały się szczuplejsze, straciły tłuszcz - wskazuje prof. Lamming.
To nie jedyne ustalenia. Badacze wykazali, że samce myszy na diecie niskoizoleucynowej żyły średnio 33 proc. dłużej, a w przypadku samic czas przeżywalności wzrastał o 7 procent. Wykonano 26 pomiarów stanu zdrowia, w tym oceny od siły mięśni i wytrzymałości, a nawet wypadanie włosów. Myszy, u których zastosowano dietę o niskiej zawartości izoleucyny, były w znacznie lepszej kondycji podczas przedłużonego życia.
- Poprzednie badania wykazały wydłużenie długości życia dzięki diecie niskokalorycznej i niskobiałkowej lub niskoaminokwasowej, począwszy od bardzo młodych myszy. Zaczęliśmy od myszy, które już się starzały. To interesujące i zachęcające, że zmiana diety może nadal mieć tak duży wpływ na długość życia - zaznacza prof. Lamming.
Izoleucyna w diecie. Gdzie znajduje się ten aminokwas?
Izoleucyna jest rozgałęzionym aminokwasem, który bierze udział w budowie mięśni, wpływa pozytywnie na regenerację po urazach. Nie należy całkowicie eliminować tego aminokwasu, ponieważ jest on bardzo ważny także w kontekście regulowania poziomu cukru we krwi.
Badanie Survey of the Health of Wisconsin wykazało, że ludzie różnią się pod względem spożycia izoleucyny, a szczuplejsi uczestnicy mają tendencję do spożywania diety o niższej zawartości izoleucyny.
Walcząc z otyłością, można ograniczyć nico spożycie izoleucyny. Jak wskazuje profesor Lamming inne badania wskazują, że Amerykanie z nadwagą i otyłością mogą spożywać znacznie więcej izoleucyny, niż potrzebują.
Zatem chcąc zrzucić kilka kilogramów, można rzadziej sięgać po mięso, jajka i produkty mleczne. Natomiast warto zaznaczyć, że żadna dieta eliminacyjna nie powinna być wdrażana na własną rękę, ponieważ tego typu działanie może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia i prowadzić do szeregu powikłań.
Najlepszym rozwiązaniem jest współpraca z dietetykiem klinicznym, który oceniając nasz stan zdrowia na podstawie różnych badań, przygotowuje indywidualny plan żywieniowy.