Odżywi jelita, wesprze w cukrzycy. Skarb Majów i Inków to zdrowszy zamiennik cukru

2024-04-04 16:01

W smaku przypomina nieco melasę i karmel. Czasem ma też posmak figi. Skutecznie zastępuje cukier i ma dowiedzione właściwości prozdrowotne. Pyszny, magiczny syrop pochodzący z Peru dziś ceniony jest już na całym świecie. Kupisz go także w Polsce, ale cena skutecznie odstrasza wiele osób.

Odżywi jelita, wesprze w cukrzycy. Skarb Majów i Inków to zdrowszy zamiennik cukru
Autor: GettyImages

Nieczęsto jest tak, że coś, co nam bardzo smakuje, kojarzy się z deserem i kulinarnym grzechem, zarazem służy też zdrowiu. Na raczej krótkiej liście takich cudów z pewnością można umieścić syrop yacon. Słynny w USA kardiochirurg i propagator zdrowego żywienia Mehmet Cengiz Öz z jego pomocą ponoć nawet odchudzał pacjentów.

Litr syropu w Polsce kosztuje ok. 180-200 zł. Niemało, ale przecież tego nie pije się litrami.

Sprawdź, jak groźny dla dzieci jest cukier

Tak powstaje syrop yacon

Yacon jest bulwiastą rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej, którą dziś uprawia się też w Nowej Zelandii, Japonii czy w Europie. Słodki syrop yacon, będący zdrowym zamiennikiem cukru, powstaje właśnie ze słodkich bulw.

W kuchni i medycynie naturalnej wykorzystuje się też bulwy po prostu jako warzywo, a z liści yaconu robi się napary o dowiedzionym działaniu odchudzającym.

Czy można się też odchudzać syropem yacon? To takie pewne nie jest. Brak ostatecznych, rozstrzygających badań. Wprawdzie doktor Mehmet Cengiz Öz ma wielu fanów i zwolenników, a programy z jego udziałem oglądają miliony Amerykanów, budzi jednak kontrowersje i nie przekonuje wszystkich.

Tak czy owak - syrop yacon stosowany z umiarem jest niewątpliwie o niebo lepszy od tradycyjnego cukru, a nawet ma udowodnione działanie prozdrowotne.

Yacon - dlaczego nie tuczy

Bulwy yaconu składają się w ok. 80% z wody. Dostarczają niewiele kalorii - ok. 15-20 kcal na 100 g. Większość suchej masy bulwy stanowią fruktany (m.in. inulina i fruktooligosacharydy).

Fruktany nie są metabolizowane w przewodzie pokarmowym, dlatego nie podnoszą poziomu cukru we krwi.

Korzystny wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi wykazują przede wszystkim ekstrakty i napary z liści yaconu.

Regularne picie naparu ma ponoć powodować obniżenie poziomu glukozy we krwi już po 10 dniach stosowania. Daje też efekt zmniejszenia glikemii poposiłkowej. Przy dłuższym stosowaniu mechanizm działania substancji zawartych w ekstrakcie z liści yaconu ma być podobny do mechanizmu działania insuliny, chociaż, oczywiście, jego siła jest zdecydowanie mniejsza.

Są jednak badania, które dowiodły, że u osób otyłych z insulinoopornością po zastosowaniu syropu przyswajanie glukozy usprawniło się.

Co ze spadkiem masy ciała? Opinie naukowców są podzielone. Jedni przekonują, że syrop sprzyja odchudzaniu zapewniając uczucie sytości na dłużej, inni efekt wiążą z lepszym przyswajaniem cukru przez tkanki. Nie brakuje też takich, którzy twierdzą, że syrop yacon nie działa odchudzająco.

Pytanie, czy sam fakt, że nie odpowiada za przyrost masy ciała, nie czyni go kuszącym produktem.

Yacon - właściwości prozdrowotne

Yacon jest rośliną, którą kochają nasze jelita. Fruktany nie idą nam w boczki, ale bardzo smakują dobrym bakteriom, które żyją w naszych jelitach - są prebiotykami. Wspierając nasz mikrobiom, wpływają korzystnie na przemianę materii i generalnie procesy trawienne, układ odpornościowy, a nawet nastrój. 

Rezygnując z rakotwórczego cukru na rzecz naturalnego zamiennika, jakim jest syrop yacon, poprawiasz wchłanianie składników mineralnych i obniżasz poziom cholesterolu we krwi, a nawet zmniejszasz ryzyko powstawania nowotworów jelita grubego.

Bulwy i liście obfitują też w przeciwutleniacze, będące dowiedzionym elementem profilaktyki chorób układu krążenia i nowotworów.