Pełna magnezu, potasu i selenu. Bardzo zdrowa ryba prawie nie ma ości
Sola ma delikatny smak. Jej mięso jest białe i soczyste. Co bardzo istotne, sola jest prawie bez ości. W dodatku mięso soli jest chude, czyli zawiera mało tłuszczu. Za to znajdziemy w tej rybie bogactwo minerałów oraz szereg witamin
![Pełna magnezu, potasu i selenu. Bardzo zdrowa ryba prawie nie ma ości](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-36cb-AjeT-gwd4_pelna-magnezu-potasu-i-selenu-bardzo-zdrowa-ryba-prawie-nie-ma-osci-664x442.jpg)
Czy może być sezon lepszy na jedzenie ryb niż lato? Pobyty nad jeziorami i morzami sprzyjają jedzeniu świeżych ryb i owoców morza. Jakie ryby są najzdrowsze? Zdania na ten temat są podzielone, dlatego spróbujemy ułatwić decyzję, co zamówić w czasie wakacyjnego wypoczynku. Oto ryba, która jest smaczna, zdrowa i prawie bez ości.
Chude mięso? Smak lepszy niż łosoś? I – najważniejsze – niewiele ości? Czy to możliwe? Tak, taka ryba istnieje i możemy ją zjeść w Polsce. Przedstawiamy dziś smaczną i niezwykle zdrową solę.
Sola należy do ryb morskich. Jest w Europie powszechna: znajdziemy ją w szeregu mórz, od ciepłego Morza Czarnego przez Morze Bałtyckie po chłodne Morze Północne. Odnajduje się dobrze w temperaturach od 8 do 24 stopni.
Czy ryba sola jest zdrowa?
Sola ma delikatny smak. Jej mięso jest białe i soczyste. Co bardzo istotne, sola jest prawie bez ości. W dodatku mięso soli jest chude, czyli zawiera mało tłuszczu. Za to znajdziemy w tej rybie bogactwo minerałów oraz szereg witamin. Jakie cenne substancje odżywcze kryją się w soli?
- Magnez i potas – bardzo ważne dla prawidłowej pracy układu nerwowego, dla serca i układu krążenia oraz dla pracy mięśni. Odpowiednia podaż tych pierwiastków sprzyja unikaniu bolesnych skurczy i zmniejsza ryzyko chorób serca, które są szczególnie groźne latem.
- Selen – w 100 g soli znajdziemy ponad połowę dobowego zapotrzebowania na selen.
- Wapń i fosfor – które mają duże znaczenie dla zdrowia kości i zębów.
- Kwasy omega-3 – zbawiennie działające na mózg, sprzyjające redukcji stanów zapalnych w organizmie i korzystnie wpływające na układ krążenia.
- Witamina D – poprawia odporność, sprzyja zachowaniu dobrego nastroju, wspiera też dbanie o zdrowe kości.
- Witaminy z grupy B, m.in. B3, B6, B12 – istotne m.in. dla metabolizmu i układu nerwowego.
- Sód - potrzebny dla zachowania prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej.
- Witamina A.
- W dodatku sola jest nisko kaloryczna. 100 g soli to 83 kcal.
- To zdrowe źródło białka, którego znajdziemy 17 g w 100 g tej ryby. Białko dodatkowo sprzyja odchudzaniu, a więc po solę śmiało mogą sięgać osoby na diecie.
Ryba sola nie zawiera rtęci
Solę można podawać także dzieciom, już na etapie rozszerzania diety. Mimo że ma niewiele ości, w przypadku maluchów mięso ryby można dodatkowo zmielić.
W przeciwieństwie do wielu tłustych ryb morskich, sola nie gromadzi w organizmie rtęci. Oznacza to, że jest bezpieczna dla osób w ciąży albo karmiących piersią.
Nie masz dzieci? Jeśli będziesz jeść solę, to może się wkrótce zmienić. Co ciekawe, zarówno ryby, jak i owoce morza mogą sprzyjać poprawie płodności. To jedna z przyczyn, dla których wiele par po wakacjach dowiaduje się, że spodziewają się dziecka.