Spowalnia starzenie i działa cuda dla odporności. Powstaje z "polskiego czarnego złota"

2024-04-30 12:40

Czarne porzeczki bez wątpienia zasługują na miano "polskiego czarnego złota". Są w czołówce najzdrowszych owoców. Bogactwo witaminy C i potasu to dopiero początek ich zalet. Mało kto wie, że z pestek czarnej porzeczki można zrobić olej, który jest źródłem szeregu korzyści dla zdrowia.

Spowalnia starzenie i działa cuda dla odporności. Powstaje z polskiego czarnego złota
Autor: Getty Images Spowalnia starzenie i działa cuda dla odporności. Powstaje z "polskiego czarnego złota"

Czarne porzeczki - źródło cennych polifenoli

Czarne porzeczki są smaczne i bardzo zdrowe. Obecne w nich polifenole sprawiają, że porzeczki zyskują swoją charakterystyczną czarną barwę. Przede wszystkim jednak polifenole nadają też cierpkawy smak. W dodatku są to silne przeciwutleniacze, które uważa się za zbawienne dla serca, zmniejszające ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i wykazujące przeciwzapalne działanie.

PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?

Wspominana już witamina C występuje w czarnych porzeczkach w ilościach większych niż w cytrusach i jest przepisem na odporność, prawidłową pracę serca i układu krążenia, a nawet na zachowanie zdrowej cery. Witamina C jest niezbędna także dla syntezy kolagenu, wchłaniania żelaza i wapnia.

Z kolei obecny w czarnych porzeczkach potas sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu mięśni i układu sercowo-naczyniowego. W efekcie regularne sięganie po porzeczki sprzyja zachowaniu zdrowia serca, nerek i wątroby, a także mózgu, skóry i oczu.

Czarne porzeczki - jak wykorzystać owoce, liście i pestki 

Czarne porzeczki można jeść na surowo i jest to najzdrowsza opcja. Poddawane obróbce i przetwarzaniu, tracą część aktywnych biologicznie składników, jak antocyjany czy witamina C.

Porzeczki można wykorzystać w postaci owoców, ale liście z ich krzaków mogą stanowić bazę cennego naparu, zaś z pestek można zrobić równie korzystny dla zdrowia olej.

Olej z pestek czarnej porzeczki - zalety

Olej z pestek czarnej porzeczki powstaje w wyniku tłoczenia na zimno. Znajdują się w nim duże ilości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas gamma-linolenowy (GLA), którego ma być tam więcej niż w oleju z wiesiołka oraz kwas stearydynowy (SDA). W oleju z pestek czarnej porzeczki znajdziemy też m.in. witaminę E oraz karotenoidy i flawonoidy.

Dlaczego olej z pestek czarnej porzeczki jest tak cenny dla zdrowia? Oto lista zalet tego mało znanego oleju:

  • zmniejszenie ryzyka uszkodzeń powodowanych przez wolne rodniki
  • przeciwdziałanie procesom starzenia
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów
  • działanie przeciwzapalne
  • działanie przeciwzakrzepowe
  • działanie przeciwreumatyczne
  • działanie kardioprotekcyjne
  • korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi
  • korzystny wpływ na gospodarkę lipidową
  • korzystny wpływ na odporność
  • zmniejszenie dolegliwości skórnych

Olej z pestek - czarnej porzeczki - jak stosować 

Jak korzystać z oleju z czarnej porzeczki? Może być on z powodzeniem używany w celach kulinarnych, m.in. jako dodatek do sałatek, surówek, a nawet deserów. Ponadto olej z czarnej porzeczki można stosować zewnętrznie – na włosy, a także na skórę, którą odżywia i regeneruje.

Można też kupować gotowe preparaty i kosmetyki z dodatkiem oleju z pestek czarnej porzeczki. Kładziony na włosy olej z czarnej porzeczki wzmacnia je, zmniejsza ich wypadanie, sprzyja też pozbywaniu się łupieżu, ciemieniuchy czy objawów AZS.

Olej z pestek porzeczek można spożywać też na łyżeczce, po kilka kropli dziennie. Przed sięgnięciem po ten produkt, warto się upewnić, czy dany olej nadaje się do spożycia, czy np. powinien być wykorzystywany wyłącznie zewnętrznie.