Produkty, które potajemnie przyspieszają starzenie skóry. Jak często je jesz?
Niektóre produkty, które spożywamy regularnie, mogą wpływać na nasz wygląd i przyspieszać proces starzenia. Choć niektóre z nich wydają się nieszkodliwe, ich częsta obecność w diecie może negatywnie wpływać na skórę, przyspieszając jej wiotczenie i pojawianie się zmarszczek. O jakie produkty chodzi?
Produkty spożywcze, które przyspieszają starzenie skóry
Badania naukowe dostarczają coraz więcej dowodów na to, że niektóre składniki diety, popularne na naszych stołach, mogą negatywnie wpływać na zdrowie i przyczyniać się do wcześniejszego pojawiania się oznak starzenia.
Smażone potrawy
Smażone potrawy, takie jak frytki czy krążki cebulowe, uwielbiane przez miliony, mogą negatywnie wpływać na zdrowie i przyspieszać starzenie. Głównym winowajcą są tłuszcze trans używane do głębokiego smażenia.
Jedzenie smażone w oleju w wysokiej temperaturze może uwalniać wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek skóry. Narażanie się na działanie tych rodników może potencjalnie przyspieszyć proces starzenia
- wyjaśnił dr Troy Pittman, chirurg plastyczny w rozmowie z US News & World Report.
Wolne rodniki powodują stres oksydacyjny, który prowadzi do stanu zapalnego.
Ta reakcja może powodować uszkodzenia białek, takich jak kolagen i elastyna, kluczowe dla zdrowej skóry. W efekcie pojawiają się zmarszczki, wiotczenie skóry i przebarwienia
- podkreśliła dietetyczka Sarah Keathley.
Stres oksydacyjny wpływa nie tylko na wygląd, ale także na zdrowie. Może prowadzić do chorób przewlekłych, takich jak Alzheimer, zapalenie stawów, zaćma czy Parkinson.
Cukier
Cukier, choć przyciąga swoim słodkim smakiem, może znacząco przyspieszać proces starzenia. Poza wpływem na wagę, nadmiar cukru szkodzi skórze na wiele sposobów.
Kluczowym mechanizmem jest glikacja - proces, w którym cząsteczki cukru wiążą się z lipidami i białkami, tworząc produkty końcowe zaawansowanej glikacji (AGE). Te związki zakłócają funkcje organizmu, zwiększają liczbę wolnych rodników i wywołują stany zapalne.
Ten wzrost wolnych rodników może prowadzić do podwyższonych markerów zapalnych w organizmie i zmniejszać zdolność komórek do replikacji, tak jak to zwykle robią w młodości
- wyjaśnił dr Sanchari Sinha Dutta.
Dietetyczka Lacy Puttuck zwraca uwagę na rolę rafinowanego cukru, wskazując na popularne produkty, takie jak pączki.
To dodany cukier do słodyczy, napojów gazowanych i wypieków. Jest szeroko dodawany do żywności paczkowanej i występuje pod różnymi nazwami. Spożywanie rafinowanego cukru może prowadzić do procesu w organizmie, który przyspiesza powstawanie zmarszczek na skórze poprzez rozkładanie kolagenu
- podkreśliła.
Alkohol
Okazjonalne spożycie alkoholu, choć wydaje się nieszkodliwe, może przyspieszać proces starzenia organizmu. Jako środek moczopędny powoduje odwodnienie, co prowadzi do suchości skóry i utraty jej elastyczności, przez co zmarszczki stają się bardziej widoczne.
Jest to znany czynnik rakotwórczy typu 1, a badania porównały efekty starzenia się spowodowane piciem alkoholu do tych obserwowanych w przypadku palenia, zauważając, że twarz w szczególności starzeje się szybciej w porównaniu do osób, które nie piją
- mówił dietetyk Courtney Pelitera Top Nutrition Coaching.
Alkohol prowadzi także do powstania aldehydu octowego - związku chemicznego uszkadzającego DNA i procesy naprawcze organizmu.
Produkty bogate w sód
Spożywanie nadmiernej ilości sodu, czyli głównej przyczyny wysokiego ciśnienia krwi, również może przyspieszać starzenie. Nadciśnienie, które obciąża serce i nerki, to tylko część problemu. Zbyt duża ilość sodu prowadzi do zatrzymywania wody, powodując wzdęcia i obrzęki. Długotrwały efekt to skóra tracąca jędrność i elastyczność.
Spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów o wysokiej zawartości sodu przez dłuższy czas może przyspieszyć starzenie skóry, powodować skracanie się telomerów DNA i zwiększać ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych
- wyjaśniła Sarah Keathley.
Zmiana nawyków żywieniowych, takich jak zastąpienie słonych przekąsek i gotowych dań świeżymi produktami bogatymi w składniki odżywcze, jak rośliny strączkowe i pełne zboża, może znacząco poprawić zdrowie i spowolnić proces starzenia.
Przetworzona żywność
Większość niezdrowych produktów spożywczych, takich jak słodycze, pizza, chipsy, ciasta i słodkie napoje, to żywność ultraprzetworzona, która przyczynia się do szybszego starzenia się. Badania pokazują, że brak wartości odżywczych w tych produktach może negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Przetwarzanie żywności w wysokich temperaturach wytwarza szkodliwe związki, takie jak akrylamid, zaawansowane produkty końcowe glikacji i tłuszcze trans, które mogą potencjalnie przyspieszyć starzenie się
- podkreślił dr Thomas M. Holland, adiunkt z RUSH Institute for Healthy Aging.
Zwiększenie stanu zapalnego zakłóca produkcję kolagenu, co prowadzi do osłabienia strukturalnej integralności skóry, czyniąc ją bardziej podatną na powstawanie zmarszczek. Ponadto brak przeciwutleniaczy w tego rodzaju żywności powoduje wzrost produkcji wolnych rodników.
Napoje gazowane
Napoje gazowane są powszechnie znane z negatywnego wpływu na organizm, ale rzadko kojarzy się je z procesem starzenia. To błąd, ponieważ zarówno napoje słodzone cukrem, jak i te dietetyczne, mogą sprzyjać stanom zapalnym i stresowi oksydacyjnemu.
W tradycyjnych napojach cukier powoduje glikację, prowadząc do tworzenia AGE, które uszkadzają kolagen i elastynę, a także wpływają negatywnie na funkcjonowanie komórek. Z kolei sztuczne słodziki w napojach dietetycznych mogą zakłócać mikrobiom jelitowy, co prowadzi do podwyższenia markerów stanu zapalnego.
Wysoki poziom cukru we krwi może również prowadzić do zaawansowanych produktów końcowych glikacji, które mogą powodować stany zapalne. Wszystkie te czynniki mogą powodować zmiany w komórkach i układach, co skutkuje szybszym starzeniem się na poziomie komórkowym, a ostatecznie systemowym
- tłumaczyła Lorna Harries, doktor i profesor genetyki molekularnej na University of Exeter College of Medicine and Health, dla Medical News Today.